back to top
2024. június 30. 12:52
KezdőlapMotoGPA Ducati vezére szerint nem lesz könnyű Martínt és Marc Márquezt is...

A Ducati vezére szerint nem lesz könnyű Martínt és Marc Márquezt is megtartaniuk, de „nem lehetetlen”

Claudio Domenicali azt mondta, hogy az Olasz Nagydíj és a Holland TT között meg fog születni a döntés a gyári csapatuk ülését illetően. A Ducati vezérigazgatója arra is kitért, hogy milyen szempontok játszanak szerepet a kiválasztásban.

Sokan már feszülten várják, hogy megtudják, ki lesz jövőre Francesco Bagnaia csapattársa a Ducati gyári alakulatánál. Korábban arról lehetett hallani, hogy a bolognaiak a most hétvégén sorra kerülő Olasz Nagydíjra tervezik a bejelentést. Azonban nemrég a gyártótól többen is egészen nyíltan beszéltek arról, Mugellóban még biztosan nem fog kiderülni, hogy kit választottak. Viszont ők pontosabb információval nem szolgáltak arról, hogy meddig kell még várnia a szurkolóiknak, ellentétben Claudio Domenicalival, a Ducati vezérigazgatójával.

A Ducati szerint ők soha nem mondták, hogy Mugellóban bejelentik Bagnaia jövő évi csapattársát

„Nem a mugellói versenyhétvége alatt, hanem Mugello után és Assen előtt, tehát a két forduló között” – árulta el az AS-nak Domenicali, aki arra is kitért, mitől függ, hogy ki mellett döntenek. „Egy sor dolognak kell a helyére kerülnie, szóval ez nemcsak a pilóta tehetségén múlik, hanem azon is, hogy [az adott döntés] milyen hatással lehet ránk. A teljes képet kell néznünk, nem kizárólag azt a versenyzőt, akit végül felültetünk a gyári motorra.”

A jelek szerint hárman esélyesek az ülésre: Enea Bastianini, Jorge Martín és Marc Márquez. Utóbbinak jelentős előnye van abban a tekintetben, hogy nyolcszoros világbajnokként jóval nagyobb a marketingértéke, ahogy ezt Martín is elismerte. Domenicalinak feltették a kérdést, hogy csak sportszakmai érvek mentén fognak dönteni, vagy az ismertségnek is lesz szerepe.

Martín megértené, ha a Ducati Marc Márquezt vinné fel a gyári csapatához helyette

„Nálunk mindig a sportszakmai az első számú szempont – jelentette ki az olasz szakember. – Mindig igyekszünk olyan döntést hozni, amelyről úgy gondoljuk, hogy a győzelemre a lehető legnagyobb esélyt biztosítja. Ugyanis nekünk a győzelem a legfontosabb dolog, azért dolgozunk mindannyian a Ducatinál, szóval nagyon fontos, hogy azt ne áldozzuk fel. De persze ha a lehető legnagyobb tehetségen felül extra marketingértéket is kapunk [a kiválasztott pilótától], az csak annál jobb.”

Feltehetően nem sikerül majd mindhármukat megtartania a Ducatinak. Az viszont már könnyebben elképzelhető, hogy Martínt és Márquezt a kötelékükön belül tudják majd a jövőben is, és csak Bastianini fog új munkahelyet keresni (amely például lehetne az Aprilia). Azonban az sem tűnik egyszerű feladatnak, hogy a két spanyol pilótát egyszerre elégedetté tegyék. Domenicalitól megkérdezték, hogy ezt mennyire nagy kihívásnak látja. „Nem lesz könnyű [Martínt és Márquezt is megtartani], de talán nem is lehetetlen” – mondta bizakodva.

Lorenzo szerint van arra mód, hogy a Ducati Martínt és Marc Márquezt se veszítse el