back to top
2024. július 02. 11:08
KezdőlapMotoGPMarc Márquez kimondta, most már „természetesen” bajnoki esélyesnek tartja magát

Marc Márquez kimondta, most már „természetesen” bajnoki esélyesnek tartja magát

Marc Márquez elárulta, hogy a rossz időmérős teljesítménye mögött az új gumik kezelésével kapcsolatos problémák állnak. Szerinte ezen a téren mindenképpen javulniuk kell, ha fel akarják venni a küzdelmet Jorge Martínnal és Francesco Bagnaiával.

Az előttünk álló hétvégén fog sorra kerülni az Olasz Nagydíj. A mugellói forduló egyik nagy kérdése, hogy miként sikerül majd Marc Márqueznek az időmérő. A nyolcszoros világbajnok ugyanis az előző két fordulóban, a Francia és a Katalán Nagydíjon is beragadt a Q1-be, így előbbin a tizenharmadik, utóbbin a tizennegyedik helyről kellett rajtolnia. Márquez elárulta, hogy mi volt ennek az oka.

Folytatja a Ducati „hagyományát” Marc Márquez a kaotikusnak ígérkező hétvégén? – menetrend

„Az egyik erősségem az az, ahogy bemegyek [a kanyarokba]. Viszont amikor új gumik kerülnek fel a motorra, akkor nem tudok így bemenni, mivel a hátsó jobban tol előrefelé – nyilatkozta Márquez. – Tehát még inkább ki kell ismernünk a beállításokat, amelyeket használunk. Meg kell értenünk ezeket a dolgokat, hogy ki tudjuk használni az [új] gumik előnyét. A Hondával körülbelül tíz éven át úgy motoroztam, különösen a gyorskörökön, hogy bemész, aztán kimész. Viszont ezzel a motorral ez kissé más.”

„Le Mans-ban és Montmelóban, amikor új gumik kerültek fel, akkor küszködtem, de ezzel a problémával már az előszezonban is szembesültem – emlékezett vissza. – Úgy látszik, hogy az első néhány fordulóban ezt még tudtam ellensúlyozni. Viszont úgy tűnik, hogy most ismét küszködöm az [új] gumikkal. Nagyon alaposnak kell lennünk ezzel kapcsolatban. Ugyanis, ha az első két-három sor valamelyikéből indulunk, az egy teljesen másik verseny. Ha azonban a tizennegyedik helyről rajtolunk, akkor sokkal nehezebb jó stratégiát kialakítani. Eddig képesek voltunk menteni az ilyen helyzetekben, de ennek túl nagy a kockázata.”

Marc Márquez: Három-négy olyan pálya van, amelyen kevésbé működik a stílusom, de ez az egyik legrosszabb

Márquez jelenleg a harmadik helyen áll a tabellán Jorge Martín és Francesco Bagnaia mögött, ez pedig szerinte jelent valamit. „Természetesen [bajnoki] esélyesek vagyunk. Hogy miért? Mert már hat forduló lement, és mi harmadikak vagyunk a bajnokságban. Viszont ez a harmadik hely a valós pozíciónk, hiszen van két srác, aki egy kicsit gyorsabb nálunk. Szóval, ha harcolni akarunk velük, akkor javítanunk kell az időmérős teljesítményünkön” – tette hozzá.