back to top
2024. június 30. 11:20
KezdőlapMotoGPAz Álex Márquezt felbosszantó Bagnaia nagy fölénnyel zárta az edzést, Rinsé a...

Az Álex Márquezt felbosszantó Bagnaia nagy fölénnyel zárta az edzést, Rinsé a nap meglepetése

Francesco Bagnaia jelentős előnnyel végzett az élen az Olasz Nagydíj edzésén, megelőzve a meglepetésre második Álex Rinst és Pedro Acostát. Marc Márqueznek ezúttal nem okozott gondot a továbbjutás, Fabio Quartararo viszont épphogy lemaradt a Q2-es kezdésről.

A Moto3 és a Moto2 után szokás szerint a MotoGP számára is pénteken délután rendezték az első olyan eseményt, amelynek volt tétje. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, az edzésen eldőlt, hogy melyik tíz versenyzőnek nem kell részt vennie a Q1-ben a szombati időmérőn. Ami az időjárási viszonyokat illeti, a levegő hőmérséklete 21, az aszfalté pedig 38 fokos volt a tréning elején, az esőt pedig ezúttal is megúszta a mezőny.

Acosta bukása után Viñales végzett az élen a mugellói nyitányon, remekül kezdett a Yamaha

Kezdésnek előre minden versenyző közepes gumit választott, míg hátra a közepesekkel induló Luca Marini, Franco Morbidelli és Raúl Fernández kivételével mindenki lágyat. Az első gyorskört a Pramac motorosa teljesítette, a háromszoros MotoGP-futamgyőztes 1:48.391-gyel kezdett. Azonban jó néhányan sokkal jobban kezdtek: az első próbálkozások után Maverick Viñales 1:46.165 másodperccel állt az élre, 383 ezreddel megelőzve Fabio Quartararót, és 919-cel Francesco Bagnaiát.

A második mért körök után változott a sorrend: a vezetést Marc Márquez vette át 1:45.582-vel, 133 ezreddel felülmúlva Álex Rinst, Quartararo hátránya pedig 429 ezred volt. Pedro Acosta mindössze 15 ezreddel maradt el a francia motorostól, míg Bagnaia ugyancsak 1 tizeden belül volt korábbi bajnoki riválisához képest. Eközben Joan Mir követte el az edzés első komolyabb hibáját, és megjárta a bukóteret, de motoron maradt.

Acosta aztán tovább gyorsult, és 351 ezredre csökkentette hátrányát Márquezzel szemben, így feljött a harmadik helyre, Azonban nem sokáig maradt ott, ugyanis Bagnaia szintén javított, és 156 ezredre faragta le a lemaradását. Nem sokkal később a GasGas pilótája a délelőtti gyakorláshoz hasonlóan ismét hibázott a San Donatóban, és a kavicságyból kellett visszatérnie a pályára.

Nem sokkal félidő előtt azonban már nem úszta meg a bukást, és a Biondetti 1-ben eldobta a motort, amely igencsak összetört. A kettő között az élmezőnyben nem változott a sorrend, egyedül Fabio Di Giannantonio jött fel az ötödik helyre 386 ezredes lemaradással, illetve Jorge Martín javított, és Quartararo mögött, a hetedik pozícióban kötött ki.

Szűk 20 perccel a leintés vége előtt aztán elkezdődtek a javítások, és Viñales 158 ezreddel felülmúlta Marc Márquez idejét, így átvette a vezetést, míg a nála 292 ezreddel lassabb Martín feljött a negyedik helyre. Az ifjabbik spanyol pilóta aztán többször is próbált javítani, de előbb Miguel Oliveira tartotta fel, majd maga hibázott.

Szintén kialakult egy kisebb konfliktus Bagnaia és Álex Márquez között, hiszen utóbbi azt sérelmezte, hogy a címvédő útban volt a Correntaióban. A sportfelügyelők vizsgálni is kezdték az esetet. Már bőven az utolsó 10 percben Rins 125 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba, megelőzve Marc Márquezt.

Az incidens után aztán Bagnaia robbantott, és 1:44.938-cal átvette a vezetést. Ezután sokan javítottak, de senki nem tudta őt megközelíteni: a második helyre Oliveira jött fel 402 ezredes lemaradással, Marc Márquez pedig mindössze 5 ezreddel volt lassabb a Trackhouse versenyzőjénél. Brad Binder és Viñales szintén gyorsultak, de mindkettőjüktől elvették a körüket, így Martín állt a negyedik, Álex Márquez pedig az ötödik pozícióban.

Időközben Acosta is visszatért a pályára, és feljött a második helyre, miután 386 ezredet kapott Bagnaiától. Azonban nem sokáig maradt ott, hiszen Rins meglepetésre nála is gyorsabb volt, és 115 ezreddel felülmúlta honfitársát. Quartararónak viszont nem sikerült a javítás, így a tizenegyedik helyen zárt, és 19 ezreddel maradt le a továbbjutásról. Ami az Acosta mögötti sorrendet illeti, Oliveira, Marc Márquez, Enea Bastianini, Martín, Álex Márquez, Viñales és Aleix Espargaró jutottak még tovább. A szabadkártyás versenyzők közül Pol Espargaró a tizennyolcadik, Lorenzo Savadori huszonkettedik lett, köztük három Honda zárt, Augusto Fernández és Marini viszont még az Aprilia tesztpilótájától is kikaptak.

A MotoGP mugellói edzésének végeredménye