back to top
2024. július 02. 14:49
KezdőlapMotoGPBastianini már érzi a vesztét? – szerinte Martínban „jelenleg kicsit több van”

Bastianini már érzi a vesztét? – szerinte Martínban „jelenleg kicsit több van”

Enea Bastianini kijelentette, az idény elejétől kezdve kaotikus a helyzet az ülését illetően. Az olasz versenyző néhol kissé úgy beszélt, mintha már tudna valamit, ami számára egyáltalán nem pozitív fejlemény.

Bár úgy tűnik, hogy a Ducati mégsem Mugellóban jelenti be, hogy ki lesz Francesco Bagnaia jövő évi csapattársa, csütörtökön mégis felpörögtek az események a témában. Egyrészt a sajtóban megjelent, hogy a gyártó Jorge Martín mellett tette le a voksát, másrészt Marc Márquez kijelentette, hogy a Pramac számára nem opció, aminek akár hatása is lehet a döntésre.

Eldőlt? – értesülések szerint Martín és a Ducati közel kerültek a megállapodáshoz

Persze rajtuk kívül ott van a gyári csapat jelenlegi pilótája, Enea Bastianini is, akinek már jó ideje veszélybe került az ülése. „Kaotikus – utalt a helyzetre a csütörtöki sajtónapon. – Az első fordulótól kezdve ilyen volt. Ez nem probléma, de néha folyamatosan a jövőről kérdezgetnek, és arra gondolok, hogy »hűha, már megint, már megint, már megint«. Ugyanakkor ez normális.”

Marc Márquez: A Pramac nagyon jó csapat, de nekem nem opció

A 26 éves motoros ugyan valóban ott van a jelöltek között, ám az utóbbi hírek alapján nagy meglepetés lenne, ha a Ducati végül megtartaná őt. Annál is inkább, mert bár a bajnokság negyedik helyén áll, hat forduló után Martín és Márquez is előtte van a tabellán. Bastianini elismerte, hogy a Pramac pilótája remekül szerepel idén.

„Én, Marc és Jorge Martín mindannyian az első négy helyen állunk a versenyzők között – vázolta a tényeket. – Jorgéban viszont jelenleg valamivel több van a többiekhez képest. Ezt már sokszor láttuk. Marc jó a futamokon, az első körökben a legerősebb. Én pedig kiegyensúlyozott vagyok, de nem igazán vagyok robbanékony. Tudom, hogy a Ducati választása bonyolult lehet. A mostani verseny után viszont meglesz az eredmény, és boldogok leszünk [hogy vége lesz a pletykáknak].”

Kérdés, hogy Bastianininek hova vezet az útja, amennyiben beigazolódik a papírforma, és valóban mennie kell. Felmerült, hogy marad a Ducatinál, és a Pramacnál folytatja, de a KTM és főleg az Aprilia is szóba került. Az ötszörös MotoGP-futamgyőztes ezzel kapcsolatban nem mondott konkrétumot, viszont szavaiból kicsit úgy érződik, hogy ő már tudja, vagy legalábbis érzi, hogy számára vége van a dalnak.

„Megvan a preferenciám, de erről megint csak korai lenne beszélni, mert Mugello után, a Ducati döntését követően jobban meg akarom érteni a helyzetet – magyarázta. – Aztán van három hetem [a következő nagydíjhétvége előtt], hogy megértsem, mi a legjobb választás. Egyelőre viszont más dolgokon kell gondolkodnom, például azon, hogy Barcelonában miért nem volt jó a tempóm.”

A Ducati vezére szerint nem lesz könnyű Martínt és Marc Márquezt is megtartaniuk, de „nem lehetetlen”

Bastianini a soron következő Olasz Nagydíjon javíthat, és talán utoljára bizonyíthat a Ducatinak. Az viszont egyáltalán nem jó ómen számára, hogy hiába indult már kilenc futamon is Mugellóban, amióta bemutatkozott a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, a legjobb eredménye a 2018-ban, még a Moto3-ban elért ötödik hely volt. „Ez a pálya az egyik kedvencem, de 2014 óta próbáltam dobogóra állni, és ez soha nem sikerült – fogalmazott. – Idén készen állok, és remélem, hogy a korábbiakhoz képest kicsit több szerencsém lesz.”