back to top
2024. július 27. 02:01
KezdőlapMotoGPMartín dühös magára a hajrá miatt, Bastianini a nemrég elpusztult kutyájának ajánlotta...

Martín dühös magára a hajrá miatt, Bastianini a nemrég elpusztult kutyájának ajánlotta az eredményt

Francesco Bagnaia kijelentette, nem volt könnyű tartani a remek tempót az Olasz Nagydíjon. Enea Bastianini Marc Márquez ellene végrehajtott előzése után tudta, hogy hajtani kell, míg Jorge Martínban a győzelem lehetősége is felmerült.

Bár kétségtelenül nem ez volt az idény legjobb futama a MotoGP-ben, azért az Olasz Nagydíj is tartogatott izgalmakat. Na nem Francesco Bagnaia számára, aki már a verseny legelején az élre állt, onnantól kezdve pedig érinthetetlen volt. Mögötte viszont az utolsó kanyarban változott a sorrend Enea Bastianini és Jorge Martín között.

Bagnaia már a rajtnál lenullázta büntetését, Bastianini lehajrázta Marc Márquezt és Martínt

A címvédőt még pénteken háromhelyes rajtbüntetéssel sújtották, így a második helyett az ötödik pozícióból volt kénytelen rajtolni. Mindez azonban a legkevésbé sem hátráltatta, és már a második, Luco-kanyarban átvette a vezetést. Onnantól kezdve pedig már csak annyi volt a dolga, hogy ne hibázzon, ami sikerült is neki, a közönség pedig hatalmas ünneplésben részesítette.

„Hihetetlen – kezdte a leintés utáni interjúját. – Nem volt könnyű az ötödik helyről rajtolni. Utána az volt a stratégiám, hogy kívül megyek, és tökéletesen működött. Ezt követően elkezdtem nyomni, ami nem volt könnyű, mert a hátsó gumit nehéz volt menedzselni. Egy ilyen hétvége után fantasztikus nyerni. Mindenkit imádok, és Enea miatt is nagyon örülök, remek munkát végzett.”

Bastianini szintén jól rajtolt, és egy pillanatra talán ő volt a legelőrébb a célegyenesben, de végül csak harmadikként fordult el. A 26 esztendős pilótát ezután körökön keresztül Marc Márquez üldözte, és a 18. körben meg is előzte őt. Amikor viszont már úgy tűnt, hogy le kell mondania a dobogórl, négy körrel később visszavette a harmadik pozíciót, majd az utolsó kör utolsó kanyarjában kihasználta Martín apró hibáját, és bebiztosította a kettős győzelmet az ezúttal kékre festett gyári Ducatinak.

„Elképesztő érzés egy ilyen nehéz időszak után – fogalmazott. – Valami nem volt rendben, de megoldottuk a gondot, és úgy nyomtuk, mint az állat. Nagyon boldog lehetek. A futam egy részében csúszkáltam, de miután Marc megelőzött, tudtam, hogy most kell nyomnom, hogy visszajöjjek. Az utolsó körben láttam, hogy Jorge nagyon közel van, és lehetőségem van megszerezni a második helyet. Az utolsó kanyarban pedig meg is előztem. Nagyon örülök, és a kutyámnak ajánlom ezt a helyezést. Egy hete pusztult el, ő volt a babám.”

Miután Bagnaia lerajtolta, sokáig úgy tűnt, hogy Martínnak nem kell féltenie a második helyét. Sőt, az utolsó előtti kör elején kifejezetten közel került a címvédőhöz, utána viszont nagyon visszaesett a tempója. Olyannyira, hogy Bastianini utolérte, az utolsó kanyarban pedig lecsúszott az ideális ívről, így elvesztette a második helyet. Ennek következtében előnye 18 pontra csökkent Bagnaiával szemben a tabella élén.

„Az biztos, hogy kicsit bosszús vagyok az utolsó kör miatt – jelentette ki. – Nagy lépést tettünk előre. Tartottam Pecco lenyűgöző tempóját, minden körben megfutotta a leggyorsabb kört. A végén azt gondoltam, hogy tudok menni a győzelemért. Csökkentettem a távolságot, de utána láttam, hogy túlságosan a határon vagyok, és vártam az utolsó körig. Mérges vagyok magamra, mert az utolsó [kanyarban] nem zártam le az ívet, és Enea megelőzött. Ugyanakkor egy dobogó egy ennyire nehéz hétvége után kulcsfontosságú. Most itt az ideje pihenni, Assenben pedig erősebben térünk vissza.”