back to top
2024. július 27. 04:32
KezdőlapMotoGPBagnaia már a rajtnál lenullázta büntetését, Bastianini lehajrázta Marc Márquezt és Martínt

Bagnaia már a rajtnál lenullázta büntetését, Bastianini lehajrázta Marc Márquezt és Martínt

Francesco Bagnaia nyerte az Olasz Nagydíjat a MotoGP-ben, miután már a második kanyar után élre állt. A gyári Ducati kettős győzelmet ünnepelhetett Mugellóban, miután Enea Bastianini előbb Marc Márquezt, majd az utolsó kanyarban Jorge Martínt is megelőzte.

A Moto3-as és a Moto2-es futam után a MotoGP főversenyével zárult az Olasz Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból a sprinten bukó Jorge Martín indulhatott, a második helyet viszont Francesco Bagnaia büntetése miatt Maverick Viñales foglalta el, és Marc Márquez egészítette ki az első sort. A címvédő Enea Bastianini és Franco Morbidelli közül, az ötödik pozícióból várhatta a piros lámpák kialvását. A 40 fokos aszfaltra mindenki közepes első gumit és lágy hátsó gumit választott, Viñales kivételével, aki hátulra szintén a közepes mellett tette le a voksát.

Bagnaia magabiztosan nyert Marc Márquez előtt, Martín a kavicságyban fejezte be a mugellói sprintet

Bagnaia remekül rajtolt a kékre festett Ducatival, és a Lucóban már át is vette a vezetést, Bastianini pedig feljött a harmadik helyre. Pedro Acosta szintén javított két pozíciót, és az ötödik helyen haladt, Viñales pedig visszaesett a hatodik helyre. Bukás nem történt, így a huszonnégy versenyző motoron maradt.

Az első két körben aztán nem változott a sorrend, majd a 3. kör elején Márquez bevetődött Bastianini mellé, ám lecsúszott az ívről, aminek következtében kis híján Acosta is elment mellette. Öccse viszont sikerrel járt, hiszen Álex Márquez maga mögé utasította Aleix Espargarót, és feljött a nyolcadik helyre. Az újonc ezután üldözőbe vette a nyolcszoros világbajnokot, ám a kör végén ő hibázott, és épphogy meg tudta őrizni a pozícióját Morbidellivel szemben.

A 4. kör végén megvolt az első kiesés, ugyanis Augusto Fernández technikai hiba miatt a bokszba hajtott. A 7. körben aztán Joan Mir számára is véget ért a futam, aki elesett. Ami az élmezőnyt illeti, a következő körökben előbb Bastianini közelítette meg Martínt, majd Marc Márquez Bastianinit, de érdemi támadás nem történt.

A következő kieső Nakagami Takaaki volt, akinek a 10. körben ért véget a futama. A következő körök arról szóltak, hogy Márquez Bastianinit, míg Viñales  Morbidellit üldözte, de egyikük sem tudott előzni. Egészen a tizennyolcadik körig, amikor a Gresini versenyzője elég közel tudott maradni a célegyenes elején, és a San Donatóban be tudott bújni márkatársa mellé, majd végrehajtotta a manővert, ezúttal sikeresen.

Három körrel később úgy tűnt, hogy Bastianini visszatámad, de nem vetődött be a San Donatóban. Mindeközben Martín jelentősen megközelítette Bagnaiát, de a címvédő komoly körrel válaszolt, így köztük nem alakult ki csata. Bastianini viszont visszavette a harmadik helyet Márqueztől a huszonkettedik, vagyis az utolsó előtti körben.

Bagnaia győzelméhez nem fért kétség, Martín viszont még a második helyet is elveszítette. A Pramac motorosa az utolsó körre nagyon lelassult, aminek következtében Bastianini utolérte, és az utolsó körben kihasználta ellenfele megcsúszását, így bebiztosította a gyári Ducati kettős győzelmét. Ennek köszönhetően Bagnaia hátránya 18 pontra csökkent Martínnal szemben. Acosta bejött az ötödik helyen Morbidelli előtt, míg Fabio Di Giannantonio megelőzte Viñalest.

A MotoGP mugellói főfutamának végeredménye