back to top
2024. július 27. 01:37
KezdőlapMoto3Súlyos balesettel indult a Moto3 futama, Alonso ismét nyert az újraindítás után

Súlyos balesettel indult a Moto3 futama, Alonso ismét nyert az újraindítás után

David Alonso nyerte az Olasz Nagydíjat a Moto3-ban, Collin Veijer és Jamanaka Riuszej előtt. Xabi Zurutuza megsérült, miután bukott, és Filippo Farioli nekiment, aminek következtében meg kellett szakítani a futamot, és a Moto2-es verseny programját is át kellett alakítani.

Szokás szerint a Moto3-as versennyel kezdődött az Olasz Nagydíj utolsó napjának érdemi, tétre menő része. A pole pozícióból David Alonso indulhatott, aki viszonylag nagy különbséggel verte meg Iván Ortolát és José Antonio Ruedát. A bajnokságban a kolumbiai versenyzőhöz a legközelebb állók közül Collin Veijer a negyedik, míg Daniel Holgado az ötödik helyet szerezte meg, miután mindketten elestek.

Roberts körrekorddal nyerte a Moto2-es, Alonso hidegvérű motorozással a Moto3-as mugellói időmérőt

Alonso kiválóan jött el, Ortolá pedig rögtön besorolt mögé, és meglehetősen nagy előnnyel fordultak be a San Donatóba. A harmadik helyre Furuszató Taijó jött fel, míg Veijer maradt a negyedik pozícióban, Holgado viszont egészen a tizedik helyig zuhant vissza. A legkisebb kategóriában szokatlan módon már az elején eléggé szétszakadt a mezőny.

A 2. körben Holgado megelőzte Riccardo Rossit, így feljött a kilencedik pozícióba. Az elején két páros csata alakult ki, de a 3. kör elején csak Veijer tudott előzni, aki így megszerezte a harmadik helyet, miután szélárnyék segítségével elment Furuszató mellett. Ortolá ezt nem tudta megtenni Alonsóval szemben, akinek azonban nagyot kellett mentenie. A kör későbbi részében Rueda maga mögé utasította Jacob Roulstone-t, így övé lett az ötödik hely.

Ugyanebben a körben súlyos baleset történt, ugyanis Xabi Zurutuza bukott, Filippo Fariolinak pedig esélye sem volt kikerülnie az újoncot. Ennek következtében piros zászlóval megszakították a versenyt, és bár a következő körben Veijer megelőzte Ortolát, ez akkor nem tűnt fontosnak. Ellentétben azzal, hogy a spanyol pilóta nem veszítette el az eszméletét, sőt, a hüvelykujját is felemelte, mielőtt elvitte a mentőautó, de a sérülést nem úszta meg: az előzetes információk szerint a háta sérült meg.

Veijer előzése aztán feleslegesnek bizonyult, ugyanis az újraindításnál a 3. kör vége alapján határozták meg a sorrendet. A versenyirányítás döntése alapján a mezőny állva maradt tagjainak további 11 kört kellett még teljesíteniük (eredetileg 17 körre tervezték a futamot).Szuzuki Tacuki szintén felállhatott a rajtrács tizenharmadik helyére, miután a megszakítást követően bukott. A bokszutca megnyitása után Veijer került necces helyzetbe, mivel nem sokkal a zárás előtt lefulladt a motorja, de még időben sikerült újraindítani.

Alonso a második rajtot is jól kapta el, Veijer pedig hiába próbálkozott a külső íven, nem tudott előzni, így az első négy sorrendje nem változott. Mögöttük viszont igen, ugyanis a Rueda és Stefano Nepa összeütköztek. A spanyol motoros ugyan visszaállt, de a futamának érdemi része véget ért. Ahogyan Szuzukiénak is, aki nem sokkal később ismét bukott.

Az 1. kör végén Furuszató megelőzte Veijert, aki azonban a célegyenes végére nemhogy visszaszerezte a pozíciót, de a vezetést is átvette. A japán versenyző követte a Husqvarna pilótáját, sőt, a 2. körben meg is előzte őt, igaz, nem sokáig vezetett. Alonso egy időre a negyedik helyre esett vissza, de Ortolát végül maga mögött tudta tartani.

A következő kör elején a kolumbiai versenyző visszavette a vezetést, David Muñoz pedig feljött a harmadik pozícióba. Holgado eközben továbbra is a kilencedik helyen haladt, ráadásul a sportfelügyelők dupla hosszú körös büntetést osztottak ki neki, miután úgy ítélték meg, hogy ő okozta Rueda és Nepa balesetét.

A 4. körben Furuszató visszaelőzte Muñozt, a következőben pedig mindketten maguk mögé utasították Alonsót, miközben Ortolá szintén elment honfitársa mellett. A 6. kör elején azonban az Aspar pilótája simán visszaállt az élre, míg Muñoz Ortolát és Furuszatót is megelőzte, bár a japán versenyző hamar visszatért elé.

A 7. körben Alonso ismét elvesztette a vezetést, de ezúttal csak Veijerrel szemben. Egy körrel később viszont simán visszavette a pozíciót, miközben a holland motoros egészen a hatodik helyig zuhant vissza. A második helyre Jamanaka Riuszej jött fel, őt pedig honfitársa követte. Alonso ráadásul ellépett a többiek elől, így a 9. körben nem került veszélybe a vezetése.

Jamanaka szintén nem veszített pozíciót, ellentétben Furuszatóval, akit rajta kívül Ortolá és Veijer is megelőzött. Utóbbi aztán feljött a második helyre, és valamelyest közeledett Alonsóra, de nem tudta megelőzni. Harmadikként  az életében először dobogóra álló Jamanaka futott be, míg az utolsó körben Ortolá elesett, de így is befutott a hatodik helyre. Holgado a tizennegyedik, míg Rueda a tizenötödik pozícióban ért célba, így hátránya 37 pontra nőtt Alonsóval szemben, Veijer pedig 11 egységre megközelítette őt.

Szokás szerint a Moto2-es futam következik, de a megszakítás miatt 12:30-kor rajtol, ráadásul csak 12 körös lesz.

A Moto3 mugellói futamának végeredménye