back to top
2024. július 27. 05:35
KezdőlapMotoGP„Mintha olyannal beszélgetnék, aki nem versenyzett” – most Quartararo állt bele a...

„Mintha olyannal beszélgetnék, aki nem versenyzett” – most Quartararo állt bele a sportfelügyelőkbe

Fabio Quartararo élesen kritizálta a sportfelügyelőket, miután beszélt velük a Miguel Oliveirával történt baleset kapcsán. A francia pilóta ugyan úgy véli, ellenfele hibázott, de nem azért ment fel a döntéshozókhoz, hogy büntetésért kampányoljon.

Fabio Quartararónak nem sokáig tartott az Olasz Nagydíj sprintfutama. A 25 éves versenyző eleve nehéz helyzetben volt, hiszen az időmérőn mindössze a tizenötödik helyet szerezte meg. Ez pedig a 2. körben csúnyán visszaütött, ugyanis a Scarperiánál összeütközött Miguel Oliveirával, aminek következtében mindketten a kavicságyban kötöttek ki.

Bagnaia magabiztosan nyert Marc Márquez előtt, Martín a kavicságyban fejezte be a mugellói sprintet

Az egy pillanatig sem volt kétséges, hogy Quartararo teljesen ártatlan volt az incidensben, a kérdés az volt, hogy a portugál versenyző mennyire hibáztatható. A sportfelügyelők végül versenybalesetnek minősítették a történteket, a francia versenyző ugyanakkor felment a döntéshozókhoz, hogy megossza velük a gondolatait. Azonban amit ott tapasztalt, arról nincs túl jó véleménnyel.

„Beszélni akartam velük, csak hogy kicsit kifejtsem, de mintha a falnak beszéltem volna – nyilatkozta. – Amikor távoztam, jobban össze voltam zavarodva, mint amikor bementem. Úgy tűnik, mintha olyasvalakivel beszélgetnék, aki soha nem versenyzett. Szóval ez szomorú, és szerintem tapasztaltabb embereket kell szereznünk. Azért akartam találkozni a sportfelügyelőkkel, hogy ne büntessék meg Miguelt. Viszont rá kellett jönnöm, hogy nem végeznek jó munkát. Nem azért mentem oda, hogy megmondjam, hogy hosszú körös büntetést vagy három rajthelyet kell kapnia. Azonban semmilyen lépést nem láttam a sportfelügyelőktől. Szerintem Miguel hibázott. Előfordul, velem is megtörtént. Aleix [Espargaró] nem bukott, én pedig hosszú kört kaptam.”

Quartararo a 2022-es asseni esetre célzott, amikor az ütközésük után a gyári Aprilia pilótája ugyan motoron maradt, ellenfele mégsem úszta meg a büntetést. A Yamaha motorosa akkor a világbajnoki címért harcolt, és hangsúlyozta, hogy ha most is ez lenne a helyzet, akkor teljesen más megvilágításba kerülne az egész incidens.

„Azt mondták, hogy versenybaleset volt, amikor pedig én csináltam, akkor túl optimista volt [a manőver] az előzéshez – folytatta. – Szóval kicsit játszanak a szavakkal. Semmilyen büntetést nem akarok Miguelnek. Csak észre kell vennünk, hogy ha a bajnokságért mennék, ez történne velem, és valaki nem kapna büntetést, az nem lenne ugyanaz. Jelenleg ez bonyolult. Nincsenek adataink a futamról, amúgy sem szereztem volna pontot. Csak javítanunk kell azon, ahogyan működik a rendszer, és ezen a hétvégén semmilyen lépést nem tettünk ennek érdekében.”

Quartararo hozzátette, hogy a sportfelügyelők szerinte „nem végeznek jó munkát”. Az eset kapcsán Massimo Meregalli is megszólalt, aki szintén nem tette le a voksát egyértelműen a büntetés mellett, ugyanakkor Oliveirát tette felelőssé a balesetért. „Eléggé határeset ez az ütközés – kezdte. – Úgy gondoljuk, hogy Miguel kissé ambiciózusan cselekedett.”