back to top
2024. július 27. 01:59
KezdőlapMotoGPBagnaia magabiztosan nyert Marc Márquez előtt, Martín a kavicságyban fejezte be a...

Bagnaia magabiztosan nyert Marc Márquez előtt, Martín a kavicságyban fejezte be a mugellói sprintet

Francesco Bagnaia nyerte az Olasz Nagydíj sprintfutamát Marc Márquez és Pedro Acosta előtt. A viadal során előbb Enea Bastianini, majd Jorge Martín is az élmezőnyben motorozva bukott.

A megszokott módon a MotoGP sprintfutama volt az Olasz Nagydíj szombati programjának csúcspontja. A pole pozícióból az időmérőn új körrekordot felállító Jorge Martín indulhatott, az első sort Francesco Bagnaia – akinek a rajtbüntetése csak a főfutamra vonatkozik – és Maverick Viñales egészítette ki. A mezőnyt felhős időjárás fogadta Mugellóban, a levegő hőmérséklete 23, a pályáé 40 fokos volt. Az összes versenyző az előre közepes – hátulra lágy gumikiosztással vágott neki a 11 körös viadalnak.

Marc Márquez bukott, így senki sem tudta veszélyeztetni Martín pole pozícióját a mugellói időmérőn

Az élmezőnyből Bagnaiáé volt a legjobb rajt, a címvédő azonnal átvette a vezetést Martíntól, aki visszaesett a harmadik helyre, a második pozícióba Enea Bastianini zárkózott fel. Brad Binder tizenharmadikként elrugaszkodva egészen a negyedik helyig jött előre. Mögötte ekkor a Marc Márquez, Viñales, Pedro Acosta sorrend alakult ki, az Aprilia pilótájának ugyanis elég rosszul sikerült az elindulás.

Még az 1. körben Martín visszavette a második helyet, Márquez pedig elment Binder mellett. Fabio Quartararo és Miguel Oliveira közösen buktak a hármas szektorban, Oliveira próbálta volna megelőzni Quartararót, de aztán megcsúszott, és kiütötte. A 3. kör legelején Bastianini és Martín kezdett újra csatázni, a Pramac motorosa visszabújt az őt megtámadó márkatársa mellé, majd összeértek, és az olasz pilóta elesett. Ezután egy időre még visszaállt a versenybe, de végül a bokszban fejezte be a viadalt. Később mindkét esetet versenybalesetnek minősítették.

A lassuló Bindert előbb Acosta, majd Franco Morbidelli is megelőzte. Eközben Bagnaia kissé ellépett az egymással küzdő Martín – Márquez párostól. A nyolcszoros világbajnok több próbálkozás után végül a 6. kör elején tudott elmenni a bajnoki éllovas mellett. Joan Mir technikai hiba miatt kiállt a bokszba, így nem fejezte be a versenyt.

Persze ezen a viadalon sem maradtunk drámai esemény nélkül: a 8. kör elején Martín bukott. A spanyol pilóta ezzel először nullázott sprintversenyen a formátum tavalyi bevezetése óta. Bagnaiát ezután még inkább üldözőbe vette Márquez, akiről eléggé leszakadt Acosta, aki Morbidellit hagyta faképnél. Innentől már nem sok minden változott, így idén először Bagnaia dobogóra állhatott szombaton, a győzelmét pedig még édesebbé tette, hogy azt hazai közönség előtt sikerült elérnie. Mögötte sorrendben Marc Márquez, Acosta, Morbidelli, Viñales, Binder, Fabio Di Giannantonio, Álex Márquez, Aleix Espargaró értek be a pontszerző helyeken.