back to top
2024. július 27. 01:44
KezdőlapMotoGPMarc Márquez bukott, így senki sem tudta veszélyeztetni Martín pole pozícióját a...

Marc Márquez bukott, így senki sem tudta veszélyeztetni Martín pole pozícióját a mugellói időmérőn

Jorge Martín új körrekordot felállítva nyerte meg az Olasz Nagydíj időmérőjét. Mögötte Francesco Bagnaia és Maverick Viñales végzett.

Magyar idő szerint szombaton délelőtt került sor az Olasz Nagydíj időmérőjére. A pénteki edzés végeredménye alapján Francesco Bagnaia – aki Álex Márquez feltartása miatt háromhelyes rajtbüntetést kapott a főfutamra –, Pedro Acosta, Álex Rins, Miguel Oliveira, Marc Márquez, Enea Bastianini, Jorge Martín, Álex Márquez, Maverick Viñales és Aleix Espargaró mentesült a Q1-ben való részvétel alól. A tabella első tíz helyezettje közül Brad Bindernek, Fabio Di Giannantoniónak és Marco Bezzecchinek kellett motorra ülnie a kvalifikáció első szakaszában. Ennek kezdetén a mugellói pálya hőmérséklete 20, a levegőé 34 fokos volt, a körrekordot pedig 1:44.855-tel Bagnaia tartotta.

Az Álex Márquezt felbosszantó Bagnaia nagy fölénnyel zárta az edzést, Rinsé a nap meglepetése

A Q1 első gyorskörét Franco Morbidelli fejezte be, a Pramac motorosa 1:45.722 másodpercet futott, majd ezt rövidesen 1:45.465-re javította. A második továbbjutó helyen Di Giannantonio várta a Q2 második felét, a VR46 pilótájának neve mellé 1:45.494-es idő került.

Az utolsó percekre fordulva Raúl Fernández 1:44.868-cal átvette a vezetést, a második helyre 1:44.994-gyel Binder ugrott fel. Azonban nemsokára már újra Morbidelli áll az élen, az olasz versenyző 1:44.726-tal új körrekordot állított fel. Ezután pedig már senki sem tudott érdemben javítani, így Morbidelli mellett Fernández jutott a Q1-be. A végén még a KTM tesztpilótája, Pol Espargaró bukott a 10-es kanyarban.

A Q2-ben először Rins gurult ki a bokszból, majd az első idő, 1:45.812 másodperc is az ő neve mellé került. Azonban hamarosan már Martín vezetett, aki – persze új körrekordot felállítva – 1:44.504-et futott. Hozzá legközelebb Bagnaia került, a címvédő lemaradása 43 ezred volt. Mögötte a Q2 felénél Viñales, Marc Márquez, Bastianini volt az első öt további sorrendje.

A hajrában először Bagnaia kezdett el körözni, de nem tudta átvenni a vezetést. Az idősebb Márquez ellenben a részidejei alapján eséllyel pályázott volna erre, de elesett a 11-es kanyarban. A sárga zászló többeket megfosztott a javítás lehetőségétől, de attól függetlenül sem sokan tudtak már előrelépni. A mugellói időmérőt így Martín nyerte új körrekordot felállítva, mögötte a Bagnaia, Viñales, Marc Márquez, Enea Bastianini, Morbidelli, Acosta, Álex Márquez, Aleix Espargaró, Rins, Oliveira, Fernández sorrend alakult ki.