back to top
2024. július 27. 02:30
KezdőlapMotoGPA Ducati enged Marc Márquez „zsarolásának”, és mégis ő lesz a gyári...

A Ducati enged Marc Márquez „zsarolásának”, és mégis ő lesz a gyári versenyző Martín helyett?

Sajtóértesülések szerint a Ducati ugyan korábban már közölte Jorge Martínnal, hogy ő kapja meg a gyári ülést, ám mégis Marc Márquez lehet a befutó, miután világosan közölte álláspontját. A bolognaiak ezzel minden bizonnyal elveszítik a Pramac pilótáját.

Továbbra sincs bejelentés azzal kapcsolatban, hogy ki lesz Francesco Bagnaia jövő évi csapattársa a gyári Ducatinál. Erre a szerepre három jelölt van, bár a jelenlegi versenyző, Enea Bastianini jó ideje meglehetősen esélytelennek tűnt. Jorge Martín és Marc Márquez között viszont sokáig nyílt volt a verseny, múlt héten viszont már eldőlni látszott a dolog, most azonban újabb fordulatról lehet beszámolni.

Az mugellói hétvégét megelőző sajtónapon az olasz sajtóban megjelent információk alapján a Ducati a Pramac versenyzőjét választotta. Mindezt jó eséllyel arra alapozva tették meg, hogy őt máskülönben elveszíthetik, Márquez viszont akkor is elégedett lesz, ha átveszi honfitársa helyét, és ugyan nem gyári istállónál, de gyári motoron versenyezhet.

Eldőlt? – értesülések szerint Martín és a Ducati közel kerültek a megállapodáshoz

A 31 éves pilóta azonban még ugyanazon a napon borította az előzetes várakozásokat, és közölte, hogy a Pramac számára nem opció. Ez mindenképpen jelentős változás, bár ekkor még azt lehetett gondolni, hogy a nyolcszoros világbajnok talán azzal is kiegyezik, ha a Gresini kap egy gyári motort, amelyre 2025-ben felülhet.

Marc Márquez: A Pramac nagyon jó csapat, de nekem nem opció

Azonban úgy tűnik, hogy ez sem felel meg a valóságnak. Az Autosport arról számolt be, hogy Márquez közölte a Ducatival, hogy vagy megkapja a gyári ülést, vagy távozik a márkától. Ez pedig már egészen új helyzet elé állította a bolognaiakat, és a brit portálnál úgy tudják, hogy azok után, hogy közösen alternatív megoldás után néztek, végül meggondolták magukat: Martín helyett Márquez lesz Bagnaia jövő évi csapattársa.

Mindez olyannyira visszatáncolást jelent, hogy az ifjabbik spanyol motorossal a montmelói és a mugellói hétvége között közölték, hogy őt választották. A tabella éllovasa információk szerint azóta megtudta, hogy ez mégsem így lesz, és hamarosan aláír egy másik gyártóhoz. Ennek kapcsán az Aprilia, a KTM és a Honda is szóba jöhet, sőt, az Autosport szerint még az is, hogy végül mégis maradjon a Pramacnál. Ez utóbbi persze csak akkor, ha az olasz istálló végül Yamahára vált.

Emellett persze Bastianininek is új ülés után kell majd néznie, de ez már nem tartozik a meglepő fejlemények közé. Az Olasz Nagydíj második helyezettjét korábban sokszor dicsérte Massimo Rivola, az Aprilia Racing vezérigazgatója, így ha márkát vált, akkor jó eséllyel a másik olasz gyártó lehet a célpont. Azonban nála az sem kizárt, hogy visszamegy a Ducati valamelyik szatellitcsapatához.

„Felőlem jöhet akár Burkina Fasoból is, csak gyors legyen” – interjú a gyári Ducati csapatfőnökével