back to top
2024. július 27. 02:45
KezdőlapMotoGPHivatalos: Martín az Apriliához igazol, Marc Márquez zöld utat kapott a gyári...

Hivatalos: Martín az Apriliához igazol, Marc Márquez zöld utat kapott a gyári Ducatihoz

Hétfő délután az Aprilia bejelentette, hogy Jorge Martín fogja váltani az idei szezon végén visszavonuló Aleix Espargarót. Ez feltehetően azt jelenti, hogy Marc Márquez kerül majd a Ducati gyári csapatához.

Magyar idő szerint hétfő délután hozta nyilvánosságra az Aprilia, hogy Jorge Martín náluk folytatja a pályafutását, a felek „több évre szóló” szerződést írtak alá. A jelenlegi bajnoki éllovas az idei szezon végén visszavonuló Aleix Espargarót fogja váltani. A Martínnal közismerten jó viszonyt ápoló Espargaró egyébként közreműködött a bejelentésben, hiszen az erről szóló videóban ő üdvözölte „először” az utódját.

Massimo Rivola, a gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója pedig a hivatalos közleményben köszöntötte a madridi motorost. „A megállíthatatlan fejlődés útján Jorge egy építőelem ahhoz, hogy elérjük azt a célt, amelyet az Aprilia Racingnél mindannyian nagyon akarunk. Köszönöm Dr. Michele Colaninnónak [a Piaggio csoport globális stratégiáért, termékekért, marketingért és innovációért felelős igazgatója – a szerk.] ezt a lehetőséget, tegnap este beszéltünk, és anélkül, hogy vesztegettük volna az időnket, meghoztuk a döntést.”

A noaleiek hirtelen bejelentését valószínűleg az indokolta, hogy hétfőn sajtóértesülések alapján sokan megírták, Marc Márquez lesz jövőre Francesco Bagnaia csapattársa. A „másik” piros motorért ugyanis leginkább Márquez és Martín volt harcban, utóbbi pedig korábban többször kijelentette, ha nem kapja meg a lehetőséget, akkor elhagyja a bolognai gyártót. Most pedig be is váltotta ezt a fenyegetését.

A Ducati enged Marc Márquez „zsarolásának”, és mégis ő lesz a gyári versenyző Martín helyett?

A Martín – Aprilia házasság így szinte biztossá teszi, hogy 2024-ben Márquez lesz a Ducati gyári csapatának másik pilótája. A most bejelentett lépés legnagyobb vesztese talán az az Enea Bastianini lehet, akit a nyolcszoros világbajnok feltehetően le fog váltani. Sokáig ugyanis úgy nézett ki, hogy ő kerülhet majd a noaleiekhez, Rivola többször is kiemelte, olasz gyártóként szeretnének egy olasz pilótát igazolni. Azonban végül Martín kedvéért mégis eltekintettek a nemzetiségi szemponttól.