back to top
2024. július 27. 02:13
KezdőlapOffroadNagyon megrostálta a mezőnyt a szép magyar eredményeket hozó Erzbergrodeo

Nagyon megrostálta a mezőnyt a szép magyar eredményeket hozó Erzbergrodeo

Manuel Lettenbichler nyerte a hardenduro-világbajnokság második fordulóját, az Ausztriában rendezett Erzbergrodeót. A döntőbe összesen kilenc magyar versenyző jutott be, közülük Csizmazia Barnabás érte el a legjobb eredményt, aki így feljött az ötödik helyre a juniorok között.

Az előző hétvégén rendezték az idei hardenduro-vb második, egyben legismertebb fordulóját, az Erzbergrodeót. Az Ausztriában tartott látványos viadalra több mint 1300-an neveztek, ám csak a kvalifikáció legjobb 500 pilótájának adatott meg a lehetőség, hogy rajthoz álljon a többség számára több mint háromórás versenyen.

A címvédő győzelmével és magyar pontszerzéssel indult az idei hardenduro-világbajnokság

A kétnapos prológ első, pénteki napján az eső is megnehezítette a versenyzők dolgát. Aznap Josep Garcia bizonyult messze a leggyorsabbnak, hiszen ideje több mint 30 másodperccel volt jobb a második helyet megszerző Chris Gundermanénál. A harmadikként záró Dominik Olszowy viszont csupán további bő 1 másodperccel maradt el, de a negyedik és az ötödik között ennél is szorosabb volt a különbség: Wade Young 18 századdal győzte le a szezonnyitón tökéletes teljesítményt nyújtó Manuel Lettenbichlert.

Mivel másnap nem változott az élmezőny sorrendje, és az első három helyezett nem volt jogosult világbajnoki pontokra, ezért a legjobb időért járó 3 egységet a dél-afrikai versenyző vitte el, míg a címvédő 2 pontot kapott. Az utolsó egységet az amúgy hatodikként záró Teodor Kabakcsijev vitte el. A juniorok között a mindössze 16 éves Valentino Hutter motorozta a legjobb időt, megelőzve Suff Sellát és Marc Fernándezt. Az osztrák pilóta ideje a teljes mezőnyben a tizedik helyre volt elég. Az első fordulóban kategóriagyőzelmet szerző Mitchell Brightmore negyedikként zárt.

Ami a vasárnapi futamot illeti, az első kanyar után Will Hiare vezetett, de Gunderman hamar megelőzte őt. Hátrébb az élmenők közül Trystan Hart bukott, aminek következtében Young és Kabalcsijev is bakba került. Aztán, ahogyan arra számítani lehetett, Lettenbichler hamar levadászta az élen álló kettőst.

A német motoros azonban ezt követően nem lépett el rögtön, sőt, egy időre még el is vesztette az első helyet, utána viszont semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy ki a legjobb, és 2:47.23 másodperccel harmadszor is megnyerte az Erzbergrodeót, és növelte előnyét a bajnokságban A második pozícióban több mint 20 perces lemaradással Hart végzett, míg a harmadik helyért nagy, de sportszerű csata zajlott.

Ennek résztvevői Mario Román és Graham Jarvis voltak, akik egy gyökerekkel teli szakaszon még át is segítették egymást. A bronzérmet végül a spanyol versenyző szerezte meg, aki így feljött a tabella második helyére. Közvetlenül mögötte az ötödikként befutó Young található, aki legyőzte az elején jó tempót produkáló, de sokat hibázó Kabakcsijevet. A bolgár pilótáról ráadásul utólag kiderült, hogy Hoare-hooz és Fernándezhez hasonlóan kihagyta az ötödik ellenőrzőpontot, így egyikük sem ért el érdemi eredményt. Ennek következtében egyébként csak nyolcan teljesítették mind a huszonhét ellenőrzőpontot, köztük az összesítésben hetedik Brightmore, aki így második győzelmét aratta a juniorok között.

Ez Erzbergrodeón számos magyar versenyző indult, és kilencen kvalifikálták is magukat. A legjobb eredményt Csizmazia Barnabás érte el, aki a teljes mezőnyben a huszonkettedik, míg a junioroknál a negyedik helyen ért célba, aminek következtében feljött az ötödik pozícióba utóbbinak az összetettjében. Ifj. Ott Kornél harmincnyolcadik helye szintén szép teljesítmény, a prológon pontosan ezt a helyet elérő Zsigovits Norbert versenye viszont nem sikerült jól, és száznyolcadikként zárt. Rajtuk kívül Kovács Bence (97.), Kiss Máté (276), Kiss Gergő (335.), Varga Csanád (428.), Kiss Sebastian (464.) és Oroszlán Ádám (474.) jutottak be a döntőbe.