back to top
2024. június 28. 02:20
KezdőlapMotoGPA Ducati igazgatója szerint „tisztán sportszakmai” okból választották Marc Márquezt a gyári...

A Ducati igazgatója szerint „tisztán sportszakmai” okból választották Marc Márquezt a gyári csapathoz

Nemrég hozta nyilvánosságra a Ducati, hogy Marc Márquez jövőre csatlakozik a gyári istállójukhoz. Gigi Dall’Igna, a bolognaiak versenyrészlegének általános igazgatója ezután egy interjúban válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Szerdán végre kiderült, hogy jövőre ki lesz Francesco Bagnaia csapattársa a Ducati gyári alakulatánál: Marc Márquez. A felek egy két évre szóló szerződést írtak alá. A lépéssel kapcsolatban természetesen több kérdés is felmerült a szurkolókban, amelyek közül néhányat az olasz Sky Sports feltett a bolognaiak versenyrészlegénél az általános igazgatói pozíciót betöltő Gigi Dall’Ignának.

Marc Márquez már tavaly elhatározta, hogy be kell kerülnie a Ducati gyári csapatához

Miért Márquezt választották [Enea] Bastianini és [Jorge] Martín helyett? „Amiatt, amire Márquez képes lehet a [gyári] Ducatival – kezdte Dall’Igna. – A motorunk mostanra egy hihetetlen szintet ért el, szóval az, hogy két olyan versenyzőnk lesz a gyári istállónknál, mint Márquez és Bagnaia, növeli az esélyeinket a világbajnoki cím megszerzésére, és nekünk persze ez a célunk. A motorversenyzés világában bármi bármikor megtörténhet, így az a legjobb, ha két olyan versenyzőnk van, aki képes a bajnoki címért harcolni.”

Mit mutat Márquez 2025-ös érkezése a Ducati gyári csapatához? „A célunk a bajnokság megnyerése, Marc és Pecco együttes jelenléte pedig megkönnyíti nekünk, hogy megpróbáljuk elérni ezt a célt. Már csak azért is, mert a riválisaink is megerősödtek, így egyre nehezebb lesz bajnoki címet szereznünk. Eredetileg az volt a célunk, hogy Martínt és Márquezt is megtartsuk, amiről persze tudtuk, hogy nehéz feladat, de mi a végsőkig próbálkoztunk. Nagyon nehéz választás volt, de végül Márquez mellett döntöttünk.”

Mennyire vették számításba a marketinggel kapcsolatos szempontokat Márquez kiválasztásakor? „Nem vagyok marketinges, Márquez kiválasztása tisztán sportszakmai döntés volt. Ez még úgy is igaz, hogy vannak a cégnél olyanok, akik bizonyára a marketing miatt hozták volna meg ezt a döntést. Hiszen Marc-nak számtalan rajongója van a világ minden részén.”

Martín megértené, ha a Ducati Marc Márquezt vinné fel a gyári csapatához helyette

A gyári Ducatival Bagnaia és Márquez egy szinten lehetnek? „Igen, tényleg így gondolom. Mindketten igazi bajnokok, nagyon elszántak, és tudják, hogyan kell szenvedni. És természetesen egyenlő feltételek mellett fognak megmérkőzni. Jövőre egy izgalmas világbajnoki szezont fogunk látni, és a szurkolók jól fognak szórakozni, amikor a pályán összecsapó versenyzőinket nézik.”

A [gyári ülésért folyó verseny] végén Márquez és Martín között volt a befutó. Számított arra, hogy Bastianini fog kimaradni? „Enea nagyszerű dolgokat vitt véghez a Ducatinál, még egy szatellitcsapatnál [a Gresininél] is, és csodálatos utat bejárva végül csatlakozott a gyári alakulatunkhoz. De nem volt szerencséje: az első [gyári] szezonját az első fordulós balesete miatt dobhatta a kukába, így nem volt elég lehetősége arra, hogy bizonyítson. Aztán pedig két különböző utat bejáró titán csapott össze [a gyári ülésért], Bastianini meg így félre lett állítva.”

Dőlnek a dominók: értesülések szerint megvan Bastianini következő csapata

Tényleg van esélye a Pramac elvesztésének [az olasz csapatot a Yamaha csábítja – a szerk.]? „Természetesen ennek van valós kockázata, de nagy csalódás lenne nekünk [ha távoznának], mivel a Pramac és Paolo Campinoti [az istálló tulajdonosa] már nagyon régóta velünk működik együtt, és eddig kivették a részüket a sikereinkből. Egyelőre még minden lehetőséget ki kell értékelnünk, de a probléma valóban létezik.”

Dall’Igna azt is kijelentette, hogy idén mind Márquez, mind Martín továbbra is ugyanolyan támogatást fog kapni, amilyet eddig is. Arra is kitért, nem aggódik, hogy a nyolcszoros világbajnok érkezése felborítja a motorfejlesztést. Azt pedig reméli, hogy a gyári csapatnál most uralkodó kellemes légkört a jövőben is fenn tudják majd tartani. Végül azt is felfedte, hogy az utolsó napokban többször is változott a személyes véleménye, de most már „meg van győződve arról, hogy Márquez a helyes választás”. Hozzátette, hogy a végső döntés az értesüléseknek megfelelően csak az Olasz Nagydíj vasárnapján született meg.

A Ducati elárulta, hogyan reagált Bagnaia, amikor megtudta, jövőre Marc Márquez lesz a csapattársa