back to top
2024. július 27. 02:25
KezdőlapMotoGPMarc Márquez már tavaly elhatározta, hogy be kell kerülnie a Ducati gyári...

Marc Márquez már tavaly elhatározta, hogy be kell kerülnie a Ducati gyári csapatához

Marc Márquez jövőre csatlakozik a Ducati gyári alakulatához. Ennek bejelentésekor ő maga és Gigi Dall’Igna, a bolognai gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója is megszólalt.

Jorge Martín Apriliához történő szerződése után már lehetett sejteni, hogy ki lesz Francesco Bagnaia következő csapattársa. Magyar idő szerint szerdán délelőtt a Ducati pedig be is jelentette, hogy jövőre Marc Márquez a gyári alakulatuknál folytatja a pályafutását. A felek egy két évre szóló kontraktust írtak alá.

Hivatalos: Marc Márquez a Ducati gyári csapatához igazol

Márquez tizenegy Hondánál eltöltött év után az idei szezonban csatlakozott a bolognaiak egyik szatellitcsapatához, a Gresinihez. A Ducati motorjával, a Desmosedicivel pedig gyorsan „megtalálta a közös hangot”. Öt sprint és három főfutam után is dobogóra állhatott, a tabellán pedig jelenleg harmadik helyet foglalja el. Ezt emelte ki Gigi Dall’Igna, az olasz gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója is, amikor megszólalt a bejelentés kapcsán.

„Először is Enea Bastianininek és Jorge Martínnak is szeretném megköszönni az elmúlt években nálunk végzett munkáját, és minden jót kívánok nekik a jövőre nézve – kezdte Dall’Igna. – Ebben a szezonban mindketten megmutatták, hogy elképesztő szintre jutottak, és biztosak vagyunk benne, hogy a végsőkig harcban lesznek a bajnoki címért. Nem volt könnyű kiválasztani, hogy ki legyen Bagnaia új csapattársa a Ducati Lenovo Teamnél, hiszen nagyon erős versenyzők közül kellett választanunk.”

„Végül egy olyan, megkérdőjelezhetetlen tehetség mellett döntöttünk, mint Marc Márquez. Alig néhány futam alatt sikerült tökéletesen alkalmazkodnia a Desmosedici GP-nkhez, a veleszületett ambíciója pedig arra ösztönzi, hogy folyamatosan fejlődjön. Így két olyan versenyzőnk lesz a garázsban, akik együtt [jelenleg] tizenegy világbajnoki címet birtokolnak, és az, hogy számíthatunk a tapasztalatukra és az érettségükre, a mi fejlődésünk szempontjából is felbecsülhetetlen értékű lesz.”

„Felőlem jöhet akár Burkina Fasoból is, csak gyors legyen” – interjú a gyári Ducati csapatfőnökével

Márquez először a tavalyi valenciai teszten ülhetett fel az idei motorjára, amellyel aztán saját elbeszélése szerint gyorsan megbarátkozott. „Nagyon boldog vagyok, hogy a következő idényben a Ducati gyári csapatának piros színeit viselhetem a MotoGP-ben – mondta a 31 éves pilóta. – Alapvetően a Desmosedici GP-vel történt első találkozásomtól kezdve élveztem a vele történő motorozást, és rögtön jól alkalmazkodtam hozzá. Attól a pillanattól kezdve tudtam, az a célom, hogy tovább menjek ezen az úton, hogy még tovább fejlődjek, és hogy bekerüljek abba a csapatba, amellyel Bagnaia két egymást követő évben világbajnoki címet tudott szerezni. Boldog vagyok, hogy 2025-ben tényleg megtehetem ezt a nagy lépést, és hálás vagyok a Ducati belém vetett bizalmáért.

„Végül szeretném megköszönni Nadia [Padovaninak, a Gresini tulajdonosának] és a Gresini Racing egész családjának, hogy a pályafutásom egy ennyire kényes időszakában kinyitották előttem a csapatuk ajtaját – tette hozzá. – Mostantól pedig folytatjuk a szórakozást, és mindent bele fogunk adni az idei szezon még hátralévő részében, nekem jelenleg ez a legfontosabb.”