back to top
2024. június 23. 05:41
KezdőlapOffroadKomoly előrelépéssel indul a hétvégén a magyar endurobajnokság

Komoly előrelépéssel indul a hétvégén a magyar endurobajnokság

Az eddiginél is nagyobb szerepet vállal a magyar endurosportban a TRP Hungary, amely az idei hazai endurobajnokságnak a névadó szponzora, míg az endurokrossz-bajnokságnak a főtámogatója lett. Az együttműködés célja, hogy a két sorozat minél több versenyzőt adjon a Superenduro-világbajnokságnak.

Jó ideje beindult már a 2024-es kültéri enduroidény, ahogyan nemzetközi szinten, úgy hazánkban is. A hazai endurokrossz-bajnokságból már két fordulót is megrendeztek, és hamarosan kezdődik a magyar endurobajnokság is. Előbbinek a főtámogatója, utóbbinak pedig a névadó szponzora lett a szakágban már jól ismert TRP Hungary.

A vállalat az elmúlt években került be a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) kötelékébe, miután az utóbbi két Superenduro-világbajnokságon nemcsak a promóteri, hanem a rendezői szerepet is betöltötte. Olyannyira, hogy mind a 2023-as, mind az idei eseményt egyértelműen sikerült a korábbiaknál magasabb szintre emelni, utóbbinak pedig már az MVM Dome adott otthont.

„2022-ben kaptunk egy elismerést a MAMS-tól a magyar endurosportban végzett munkánkért, ami elég inspirálóan hatott ránk – nyilatkozta Őry Tamás, a TRP Hungary ügyvezető igazgatója. – 2023-ra összehoztunk egy telt házas Superenduro-világbajnokságot a Papp László Sportarénában, 2024-ben pedig megcsináltuk Magyarország eddigi legnagyobb beltéri motorsportrendezvényét 13 ezer néző előtt. Ennek a szakágnak, az offroad-motorozásnak ma ez a legnagyobb eseménye Magyarországon.”

Fotó: MGR Images

Ezzel párhuzamosan jelentős változások voltak a MAMS-nál, és megalakult az új enduroszakág. A TRP Hungary pedig azt a célt tűzte ki, hogy még jobban segítse a magyar endurosportot, két Superenduro GP of Hungary között is. Ennek érdekében jöttek létre a névadó szponzori, illetve főtámogatói megállapodások, amelyek mindkét fél számára egyértelmű előnyökkel kecsegtetnek.

Az anyagi forrásoknak köszönhetően az érintettek reményei szerint az enduroszakág az eddiginél is meredekebb fejlődési pályára áll, aminek révén a jövőben számos versenyzőt ad a sportág magyarországi csúcseseményére, a Superenduro-vb-re. Ez utóbbit a TRP Hungary hosszú távon is szeretné tovább építeni.

„Annyira komolyak a szándékok, hogy évekre előre tervezünk a Superenduro-világbajnoksággal, ahol most egyébként egy új nemzetközi promóter lépett be a projektbe – fogalmazott Őry Tamás. – A következő évben már a lengyel promóterrel fogunk együtt dolgozni. Már elkezdődött a közös munka, és nagyon bizakodóak vagyunk, hogy szakmailag tudunk még emelni a rendezvény színvonalán.”

Fotó: MGR Images

Ami a hazai bajnokságok programját illeti, az öt fordulóból álló TRP Hungary – Magyarország Nyílt Nemzeti Enduro Bajnokság és Kupasorozat ezen a hétvégén kezdődik Nagytarcsán, és novemberben zárul Zalaegerszegen. A szintén öt helyszínre ellátogató Magyarország Nyílt Nemzeti Endurocross Bajnokság és Kupasorozat mezőnye Szankon és Pannonhalmán már megküzdött egymással, legközelebb június végén, Szandaváralján állnak rajthoz, míg utoljára októberben, Piliscsévén teszik meg ugyanezt.

A TRP Hungary – Magyarország Nyílt Nemzeti Enduro Bajnokság és Kupasorozat 2024-es versenynaptára

  • Június 8–9.: Nagytarcsa
  • Július 6–7.: Szandaváralja
  • Augusztus 3–4.: Tokod
  • Augusztus 31. – szeptember 1.: Tormáskert (Szlovákia)
  • November 9–10.: Zalaegerszeg

A Magyarország Nyílt Nemzeti Endurocross Bajnokság és Kupasorozat 2024-es kiírásának hátralévő versenyei

  • Június 22.: Szandaváralja
  • Szeptember 14.: Veszprémvarsány
  • Október 26.: Piliscsév