back to top
2024. július 27. 04:50
KezdőlapMotoGPHiába a csapatfőnök kijelentése, igenis lehetséges a Pramac és a Yamaha házassága?

Hiába a csapatfőnök kijelentése, igenis lehetséges a Pramac és a Yamaha házassága?

A menedzserként hosszú ideje a MotoGP paddockját járó Alberto Vergani szerint reális esély van arra, hogy a Pramac elfogadja a Yamaha ajánlatát. Az olasz üzletember többek között azzal érvel, hogy Paolo Campinoti, a csapat tulajdonosa nem elégedett a közelmúlttal.

Ezen a héten választ kaptunk a pilótapiac talán legfontosabb kérdésére, hiszen eldőlt, hogy jövőre Marc Márquez igazol a gyári Ducatihoz, míg Jorge Martín az Aprilia gyári alakulatához távozik, Enea Bastianini pedig menedzsere, Carlo Pernat kijelentése alapján minden bizonnyal a Tech3-hoz szerződik. Ugyanakkor még bőven vannak lezáratlan szálak.

Például az, hogy mi lesz a Pramackal: marad a Ducati szatellitcsapata, vagy elfogadja a Yamaha ajánlatát? A mugellói hétvégén Gino Borsoi csapatfőnök kijelentette, hogy az első megoldást fogják választani, ám ez még nem tekinthető hivatalosnak. Olyannyira nem, hogy egy bennfentes szerint simán elképzelhető, hogy az ellenkezője fog megtörténni. Alberto Vergani ügyfele, Danilo Petrucci ugyan most a Superbike-világbajnokság mezőnyében versenyez, de a menedzser most is ott van a MotoGP paddockjában, ahogyan ez évtizedek óta igaz.

Fontos kijelentést tett a Pramac főnöke, ami Marc Márquez jövőjét is befolyásolhatja

„Úgy gondolom, hogy Paolo nem elégedett azzal, ami mostanában történt – nyilatkozta a GPOne.com-nak adott interjújában. – Ez arra a megoldásra is vonatkozik, amelyet most kitaláltak Jorge Martín számára. A csapat is nehezen fogadta, hogy Marc Márquez nem jön. Véleményem szerint most már kapcsolatba léphet a Yamahával.”

Bár sportszakmailag rövid távon kétségtelenül a Ducati a jó választás, pláne annak tudatában, hogy első számú ügyfélként gyári motorokat kapnak, ellentétben a Gresinivel és a VR46-tal. A Yamaha viszont állítólag pénzügyi szempontból rendkívül kedvező ajánlatot tett le az asztalra, ráadásul tőlük is megkapnák a gyári támogatást.

„Nem szabad elfelejteni, hogy a Yamaha kiterítette a vörös szőnyeget a csapat elé, és [kedvező] pénzügyi ajánlatot tett – hangsúlyozta Vergani. – Úgy vélem, most lenne itt a megfelelő alkalom az újrakezdésre. A Yamaha már most is nagyon keményen dolgozik, és ha támogatást kapnak a megfelelő emberektől, akkor gyorsan visszatérhetnek a sikerek.”

Quartararo nem klasszikus szatellitcsapatot akar látni a Yamahánál

Bár a Yamaha jelenleg nem a legszebb időszakát éli, Fabio Quartararo szerződéshosszabbítása sokatmondó abban a tekintetben, hogy komolyan gondolják a visszatérést a csúcsra. Emellett ráadásul a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna is azt szeretné, ha minden gyártónak lenne legalább egy szatellitcsapata, ami most a hangvillásoknál bukik meg. Persze a másik oldalon a már felsoroltak mellett ott van, hogy így a névadó szponzornak, a Primának biztosan újra kellene gondolnia a szerepvállalását.