back to top
2024. május 06. 16:22
KezdőlapMotoGPQuartararo nem klasszikus szatellitcsapatot akar látni a Yamahánál

Quartararo nem klasszikus szatellitcsapatot akar látni a Yamahánál

Fabio Quartararo úgy véli, a Yamahának olyan szatellitcsapatra van szüksége, amely gyári motorokat kap. A 25 éves pilóta a jerezi tesztről is beszélt, ahol rengeteg alkatrészt ki fognak próbálni, de már a futamhétvégén is kísérleteznek majd.

Fabio Quartararo nemrég szerződést hosszabbított a Yamahával, ami a közvélemény nagy részét meglepte. A hangvillásoknak ugyanis egyelőre továbbra is jelentős a lemaradásuk az európai gyártókkal szemben, ám a francia motoros elárulta, a vezető mérnökökkel folytatott megbeszélés meggyőzte őt a folytatásról.

Hogy mikor lesz érdemi javulás, az továbbra is kérdéses, mindenesetre a folyamatot jelentősen felgyorsítaná, ha 2022 után ismét lenne szatellitcsapatuk. Az elmúlt időszakban a Ducati mindhárom ügyfele felmerült mint potenciális célpont, legutóbb a Pramacról voltak olyan híresztelések, hogy márkát válthat. Ezzel kapcsolatban Quartararónak határozott elképzelései vannak.

Érik a szenzáció: egy értesülés szerint a Pramac „előrehaladott tárgyalásokat” folytat a Yamahával

Ez nagyon fontos – nyilatkozta. – A Yamaha és én is keményen dolgozunk azon, hogy legyen egy szatellitcsapatunk. Szerintem ez kulcsfontosságú, különösen, ha megnézzük, hány kört tudunk megtenni az előszezonban. Ha megnézzük a körök számát, a Ducatihoz képest teljesen más. Akkor az ember sok mindent kipróbálhat, és több versenyzőtől több észrevételt kap. Szóval ez rendkívül fontos. Nem szatellitcsapatról beszélnék, inkább a gyári istálló kiterjesztéséről. Gyári motorokkal és gyári támogatással kell rendelkezniük, és szerintem ez fontos a versenyzők számára. Végső soron az a pilóta a legnagyobb riválisa az embernek, aki ugyanolyan motoron van. Ha pedig van három, az még nagyobb motivációt ad, hogy többet lehet tanulni a többiektől.”

Persze erről leginkább középtávon lehet beszélni, a Yamaha idén csak a gyári alakulatra támaszkodhat. Ennek kapcsán a következő jelentős esemény a hétfői jerezi teszt lesz. Ezzel kapcsolatban megjelentek bizonyos információk, miszerint Quartararo teljesen új motort kap. A francia versenyző pedig csak részben cáfolta ezt az értesülést.

Ha akarjuk, teljesen új motorunk is lehet – fogalmazott a MotoGP hivatalos honlapjának. – Meg tudjuk építeni. Szerintem viszont nincs értelme, mert nem fogjuk tudni, hogy mi működik, és mi nem. Szóval alkatrészről alkatrészre kell tesztelnünk, hogy tisztában legyünk vele, mi működik. Szóval kicsit igazak a spekulációk, de nem fogjuk megcsinálni.”

Persze ettől függetlenül rengeteget fognak kísérletezni, hogy kiderítsék, milyen irányba érdemes haladni a fejlesztésekkel. A hétfői napra, mondhatni, Cal Crutchlow, a Yamaha tesztpilótája valamilyen szinten már előkészítette a terepet, hiszen Barcelonában jó néhány alkatrészt kipróbált. Az ő visszajelzései természetesen szintén kulcsfontosságúak.

Kiderült, hogy a Yamaha mivel készül a jerezi tesztre, nem aprózzák el a fejlesztéseket

„Rengeteg módosítás lesz a motoron – jelentette ki Quartararo. – Nem lesz időnk mindegyik alkatrészt kipróbálni, de ha kettőt-hármat ki tudnánk, és meggyőződhetnénk arról, hogy működnek, az nagyon fontos lenne. Azok között, amiket hétfőn látni fogunk, vannak aerodinamikai, valamint váz- és motorblokkelemek. Továbbá egy csomó olyan dolog, amit Cal Barcelonában kipróbált. Úgy volt, hogy Mugellóban is kipróbálja őket, de nem tudta. Crutchlow és én beszélgettünk az általa kipróbált dolgokról, hogy mit kell még éreznie, ás mit gondol. Úgy vélem, ez fontos.”

Emellett pedig valamilyen szinten a hétvége is a kísérletezésé lesz. Természetesen a hétfői teszten sokkal többet fogunk próbálkozni, de a hétvégén is sok mindennel kísérletezhetünk majd – magyarázta 2020 MotoGP-világbajnoka. – Remélhetőleg egy kis lépést tudunk tenni. Semmilyen nagy dolgot nem várok ezen a hétvégén, de úgy gondolom, minden alkalommal több ötletünk van arra, hogy hol kell javulnunk.”