back to top
2024. május 07. 03:49
KezdőlapMotoGPMarc Márquez az Apriliánál? – Viñales reagált a pletykára

Marc Márquez az Apriliánál? – Viñales reagált a pletykára

Maverick Viñales reagált arra a híresztelésre, miszerint Marc Márquez az Aprilia versenyzője lehet. A 29 éves motoros egyelőre nem foglalkozik a saját jövőjével, a jerezi hétvégét pedig optimistán várja.

Hamarosan indul a Spanyol Nagydíj hétvégéje a MotoGP-ben, és hiába járunk az idény elején, a csütörtöki sajtónap egyik fő témája a pilótapiac volt. Bár Fabio Quartararo személyében egy fontos szereplő jövője nemrég eldőlt, a többségnek továbbra sincs szerződése a 2025-ös idényre. Ez Maverick Viñalesre és Marc Márquezre is igaz.

Ami utóbbit illeti, egyelőre nehéz megtippelni, hogy hol kezdi meg a következő szezont, ő mindenesetre úgy fogalmazott, hogy több ajtó is nyitva áll előtte. Nemrég több pletyka is felröppent vele kapcsolatban, köztük az Aprilia. Amennyiben ez komolynak bizonyul, úgy akár honfitársa helye is veszélybe kerülhet, ő azonban nem aggódik.

Marc Márquez elhagyhatja a Gresinit? – szerinte „minden ajtó nyitva áll” előtte

„Az, hogy ezt a pletykát halljuk, azt jelenti, hogy jó munkát végzünk – nyilatkozta Viñales. – Én inkább a Ducatinál látom őt, mint máshol. Azonban még túl korai ezen gondolkozni. Minden egyes futammal, amelyet teljesítünk, jobb pozícióba kerülök. Hogy erre képes legyek, nem igazán arra van szükség, hogy keressek valami mást, hanem erősebbnek kell lenni. Tovább kell fejlesztenünk magunkat, és csapatként erősnek kell lennünk, együtt kell lennünk, és hinnünk kell abban, hogy valami nagyobbat tudunk elérni, mint Austinban. Jelenleg megvan az önbizalmunk, így az utolsó dolog, amire gondolni szeretnék, hogy változtassak valamin, vagy elkezdjek valami máson gondolkodni. Ezt a munkát az otthoniaknak kell elvégezniük. Nyilvánvalóan vannak szép kihívások ebben a paddockban, nem fogom azt mondani [hogy nincsenek]. Vannak szép kihívások, amelyek minden versenyzőt motiválnak. Austinban viszont történelmet írtunk, ami szép, és a legtöbb ember nagyon boldog volt. Ilyet még soha nem láttam korábban. Ezt csak akkor mondtam, amikor Valentino [Rossi] nyert. Ez egy jó jele annak, hogy jó munkát végzünk.”

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, nemrég Viñalesről is megjelent egy híresztelés, miszerint a Honda ajánlatot tett neki, és ha elfogadja, akkor ő lehet a mezőny második legjobban fizetett versenyzője. Ráadásul arra is lenne lehetősége, hogy a királykategória történetében először a negyedik különböző gyártóval is nyerjen futamot. Ő azonban egyelőre nem foglalkozik ilyesmivel.

Viñales lehet a mezőny második legjobban fizetett versenyzője, ha elfogadja a Honda ajánlatát

Nem tudom, nem sietek – reagált a jövőjével kapcsolatos kérdésre. – Massimo [Rivola, az Aprilia Racing vezérigazgatója] talán többet tud nálam, de nem sietek, meglátom, hogy a többi versenyző merre mozgolódik. Ez azért is fontos, mert jelenleg huszonkilenc éves vagyok. Jobban érzem magam, mint valaha. Hosszú a hajam, és fiatalnak érzem magam. Még mindig rengeteg időm van. Szeretnék itt lenni, a jelenben, a jövőre nem gondolok túl sokat.”

Ahogyan arra ő is utalt, Viñales történelmet írt az Amerikai Nagydíjon, hiszen a MotoGP-korszakban ő lett az első olyan pilóta, aki három különböző márkával is győzni tudott főfutamon. Ezzel feljött a bajnokság harmadik helyére, a közvélemény pedig már azt kezdte el találgatni, hogy hosszabb távon is képes lesz-e csatázni a vb-címért. A spanyol versenyző azonban tisztában van vele, hogy nem mindig lesz ennyire kirobbanó formában.

Arról álmodunk, hogy Jerezben megismételjük ugyanezt – fogalmazott. – Csodálatos lenne, de reálisnak kell lennünk. Okosnak és intelligensnek kell lennünk. Nem minden hétvége lesz olyan, mint az austini, az a fontos cél, hogy minden nap küzdjünk, hogy a csúcson legyünk, és próbáljuk a lehető legjobb teljesítményt nyújtani a motorunkkal. Jerez egy olyan pálya, amelyet a spanyol pilóták nagyon jól ismernek, és az összes gyártó sokat tesztel [itt], úgyhogy szép kihívás lesz dolgozni és harcolni. Semmilyen negatívumot nem látok ezen a pályán a motorunkat illetően. Versenyképesnek és nyugodtnak kell lennünk, hogy a [megfelelő] szinten legyünk. Fontos, hogy azon a szinten legyünk, amelyen Portimãót és Austint elhagytuk. Ezután jön egy teszt, amely fontos. Ez egy kihívásokkal teli hétvége lesz, és nagyon boldog leszek, ha győzelemmel zárul.”