back to top
2024. május 04. 00:57
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elhagyhatja a Gresinit? – szerinte „minden ajtó nyitva áll” előtte

Marc Márquez elhagyhatja a Gresinit? – szerinte „minden ajtó nyitva áll” előtte

Marc Márquez szerint az Aprilia lesz a következő gyártó, amely vezérpilótát akar majd igazolni. A spanyol versenyző a saját jövőjét illetően úgy látja, hogy „minden ajtó nyitva áll” előtte, ő pedig az összes ajánlatot meg is fogja fontolni.

Az idei szezon végén számos MotoGP-versenyzőnek lejár a szerződése, így nagy felfordulás várható a pilótapiacon. Vannak olyan gyártók, amelyek viszont nem szerették volna ezt megvárni, és ezért máris megállapodtak egy-egy számukra kiemelten fontos motorossal. Így tett a Ducati Francesco Bagnaia, a Yamaha pedig Fabio Quartararo esetében. Ezekről a folyamatokról nemrég Marc Márquez is megszólalt, aki azt is elárulta, hogy melyik márkától várja a következő nagy igazolást.

Marc Márquez elmondta a véleményét Quartararo váratlan hosszabbításáról

„Arra számítok, hogy a piac hevesebb lesz – mondta Márquez a TNT Sports műsorában. – De persze időbe telik véglegesíteni a szerződéseket. Majdnem minden gyártó igazolt már egy vezérpilótát – a Ducati vitte [Francesco] Bagnaiát, a Yamaha pedig [Fabio] Quartararót –, a következő ilyen az Aprilia lesz. Ők szerintem először hosszabbítani fognak a mostani két [gyári] versenyzőjük közül az egyikkel, aztán pedig majd kivárnak a másodikat illetően.”

Az elmúlt időszakban maga Márquez is „megfordult” a pilótapiacon, hiszen a tavalyi szezon végén tizenegy évnyi közös munka után elhagyta a Hondát. A japán gyártó motorjával hat MotoGP-bajnoki címet szerzett, ám a 2020-as sérülése után már nem tudott huzamosabb időre visszatérni velük az élmezőnybe, így végül a búcsúzást választotta.

Marc Márquez szerint pályafutása végét jelenthette volna, ha még egy évre marad a Hondánál

Miután bejelentette, hogy távozik a Hondától, több gyártóval és csapattal is hírbe hozták. Sokáig a KTM tűnt a legesélyesebbnek a megszerzésére, de végül a Gresini lett a befutó. Az olasz istálló mellett szólt, hogy a Ducati ügyfele, így Márquez a mezőny jelenlegi legjobb motorját – illetve annak az előző generációját – kapta meg. Szintén fontos érvként merült fel, hogy Nadia Padovani alakulata hajlandó volt csak egy évre leigazolni a nyolcszoros világbajnokot, nem úgy, mint a Pramac. A cerverai pilóta azért nem szeretett volna egy hosszabb időre szóló kontraktust aláírni, hogy az idei szezon végén szabadon dönthessen a jövőjéről. A jelek szerint pedig az eddigi jó eredmények dacára továbbra sem egyértelmű, hogy hosszabbítani fog a mostani csapatával.

„Minden ajtó nyitva áll előttem – nyilatkozta Márquez. – Ha gyors tudsz lenni a pályán, akkor több lehetőség fog feltárulkozni előtted. Szóval nekem is ez a célom. De most más helyzetben vagyok [mint tavaly], mivel jelenleg eléggé élvezem az egészet, és versenyképesnek érzem magam. Viszont nyitott vagyok arra, hogy minden [ajánlatot] meghallgassak.”