2024. április 30. 11:57
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elmondta a véleményét Quartararo váratlan hosszabbításáról

Marc Márquez elmondta a véleményét Quartararo váratlan hosszabbításáról

Marc Márquez kiemelte, Fabio Quartararo és ő nagyon más pontján vannak a karrierjüknek, ezért dönthetett másképp a francia pilóta. A spanyol versenyző a pénzt is megemlítette mint fontos tényező.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Yamaha egy hete bejelentette, hogy Fabio Quartararo 2026-ig szerződést hosszabbított a japán gyártóval. Ez kissé meglepte a közvéleményt, hiszen a francia pilóta nem titkolta, hogy más márkákkal is folytatott megbeszélést, sőt, sajtóértesülések szerint az Apriliától ajánlatot is kapott, bár ezt Aleix Espargaró nem így tudja.

Valóban tett ajánlatot az Aprilia Quartararónak? – Aleix Espargaró másképp tudja

A hamarosan 25 éves pilóta döntéséről Marc Márquezt is megkérdezték. Korábban úgy tűnhetett, hogy Quartararo hasonló helyzetben van, mint a spanyol pilóta volt tavaly a Hondánál: hosszú ideje küszködött egy alulteljesítő motoron. Ő azonban nem lépte meg, amit a nyolcszoros világbajnok, ráadásul neki nem is kellett volna felbontania a szerződését, hiszen az az idei év végén járt volna le. A Gresini motorosa azonban kiemelt egy fontos eltérést.

Különböző pontján vagyunk a sportolói karrierünknek, neki több ideje van, nekem kevesebb – nyilatkozta a DAZN-nak. – Én egy kritikusabb pillanatban voltam, amikor szükségem volt erre a váltásra és arra, hogy újra versenyképesnek érezzem magam. Nagyon jó a kapcsolata a Yamahával, és a projekt előre fog haladni.”

Ezzel a Honda és a Yamaha is eltérő helyzetbe került. Előbbinek ugyanis teljesen új alapokról kellett elkezdenie az építkezést, miután elveszítette sztárversenyzőjét, míg utóbbival ez nem történt meg. Persze azért a hangvillásoknak is sok szempontból meg kell újulniuk, de az új mérnökök leigazolásával ez a folyamat el is kezdődött.

Nehéz kívülről véleményt mondani, mert ő pontosan tudja, hogy mit ígértek neki. A Yamaha logikusan egy projekten dolgozik, embereket szerződtetnek, és meg fogják győzni őt. Bár a fizetés is egy olyan dolog, amely többé-kevésbé számít” – utalt Márquez arra, hogy Quartararo jelen állás szerint a mezőny legjobban kereső versenyzője lesz évi 12 millió euróval.

A titokzatoskodó Quartararo elárulta, mi győzte meg, hogy hosszabbítson a gyengélkedő Yamahával

A 11-szeres MotoGP-futamgyőztes persze nyilvánvalóan nem ezt emelte ki, amikor a hosszabbítás okairól kérdezték. Elmondása szerint a Portugál Nagydíj hétvégéjén leült a vezető mérnökökkel, akik meggyőzték arról, hogy „hatalmas projekt” van készülőben. Hozzátette, az érdemi előrelépés 2025-ben várható, de valamennyire már idén is fejlődhetnek.