back to top
2024. május 01. 02:35
KezdőlapMoto2Caneté a Moto2-es, Alonsóé a Moto3-as pole pozíció az izgalmas austini időmérők...

Caneté a Moto2-es, Alonsóé a Moto3-as pole pozíció az izgalmas austini időmérők után

Arón Canet szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót az Amerikai Nagydíj időmérőjén Fermín Aldeguer és Sergio García előtt. A Moto3-asok között David Alonso mellől José Antonio Rueda és Daniel Holgado indulhatnak az első sorból.

A MotoGP időmérője után a kisebb kategóriák kvalifikációját is megrendezték az Amerikai Nagydíj hétvégéjén. A Moto3-as edzéseken David Alonso, Joel Kelso, Iván Ortolá, Daniel Holgado, David Muñoz, Ángel Piqueras, José Antonio Rueda, Szuzuki Tacuki, Matteo Bertelle, Furuszató Taijó, Filippo Farioli, Scott Ogden, Collin Veijer, valamint Stefano Nepa harcolta ki, hogy a Q2-ben kezdhessen.

Martín kétszer is bukott, Viñalesé lett az austini pole Acosta és Marc Márquez előtt.

A Q1 elején mindenki kirajzott a bokszból, Tatchakorn Buasrit kivéve, aki korábban nagyot bukott. Az első bukást David Almansa mutatta be, ráadásul meglehetősen nagyot esett, és a Katarban eltört kezét fájlalta. Félidőben Adrián Fernández állt az élen 2:25.271 másodperccel, 199 ezreddel megelőzve Jacob Roulstone-t, a másik két továbbjutó helyet pedig Joel Esteban és Joshua Whatley foglalták el, de nekik már 1 másodperc felett volt a hátrányuk.

Nem sokkal később Luca Lunetta vette át a negyedik helyet, aki többekkel együtt nem állt ki a bokszba, hanem egyben végigcsinálta az időmérő első szakaszát. Végül aztán ez a sorrend nem is változott, csupán annyiban, hogy Roulstone közelebb került Fernándezhez, de ez a továbbjutás szempontjából mindegy volt. A legnagyobb meglepetést Jamanaka Riuszej kiesése jelentette, a japán versenyző csak tizedik lett, így mindössze a huszonnegyedik pozícióból kezdheti meg a vasárnapi versenyt.

A Q2 első próbálkozásai után Alonso 2:14.907-tel állt az élre, 156 ezreddel megelőzve Ruedát, és további 208-cal Fernándezt. A kolumbiai pilóta aztán tovább javított, és 2:14.661-gyel, amellyel 233 ezreddel bizonyult gyorsabbnak Roulstone-nál, Rueda pedig maradt harmadik, miután ő már korábban visszatért a garázsba. Piquerasnak és Ortolának ellenben nem volt még mért köre, utóbbi váltógondokkal küszködött.

A hajrában aztán Rueda állt az élre, miután négy piros szektorral 2:14.123-mal vette volna át a vezetést, ám pályaelhagyás miatt elvették a körét. Veijer viszont tényleg az eredményjelző tetején kötött ki, igaz, ő csak 87 ezreddel volt gyorsabb Alonsónál. Az Aspar motorosa azonban nem hagyta annyiban, és 2:14.292-vel visszaállt az élre. Rueda pedig nem tudta megismételni az előző körét, és 17 ezreddel lemaradt a pole pozícióról. Holgado hátránya 195 ezred volt, mögötte pedig Veijer, Kelso, Roulstone, Bertelle, Muñoz, Nepa és Furuszató lett az első tíz sorrendje.

A Moto3 austini időmérőjének végeredménye

Ami a Moto2-eseket illeti, Fermín Aldeguer, Ogura Aj, Jake Dixon, Marcos Ramírez, Joe Roberts, Alonso López, Manuel González, Jeremy Alcoba, Arón Canet, Sergio García, Barry Baltus, Dennis Foggia, Tony Arbolino és Bo Bendsneyder harcolták ki a Q2-es szereplést már az edzéseken.

A Q1 első próbálkozásai után Celestino Vietti 2:08.163-mal nyitott az élen, 307 ezreddel megelőzve Diogo Moreirát, mögöttük pedig Albert Arenas és Senna Agius álltak még továbbjutásra. A második mért körök után azonban Jaume Masià kiszorította az ausztrál versenyzőt az első négyből, míg Vietti tovább növelte előnyét, miután kereken 2:08.000-s kört rakott össze.

A mezőny nagy része nem tért vissza a garázsba, Vietti pedig 2:07.797-tel még tovább gyorsult, Masià pedig 477 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba. A legvégén Darryn Binder bukott, és már senki nem tudott bekerülni a továbbjutók közé, így Vietti, Masià, Arenas és Moreira kvalifikálták magukat a Q2-be. Somkiat Chantra mindössze 9 ezreddel maradt le a továbbjutásról az ötödik helyen.

A Q2 első körei után Baltus állt az élre 2:08.261-gyel, miután López körét elvették. Vietti a továbbjutás után az időmérő második szakaszát nem kezdte jól, ugyanis elesett. Canetre ez azonban nem volt hatással, és nem sokkal később 248 ezreddel felülmúlta a belga motorost, míg Aldeguer feljött a harmadik helyre.

A következő bukást Arbolino mutatta be a 15-ös kanyarban, így folytatta a hétvégi nem túl erős szereplését. A hajrában aztán Aldeguer 2:07.740-nel ugrott az élre, 79 ezreddel felülmúlva a szintén javító García idejét, míg Roberts a negyedik pozícióba katapultálta magát. Az utolsó kör azonban nem nekik, hanem Canetnek sikerült a legjobban, aki 2:07.631-gyel megszerezte szezonbeli második pole-ját. Mögötte Aldeguer, García, Arenas, Roberts, Ramírez, Foggia, López, González és Bendsneyder lett az első tíz sorrendje.

A Moto2 austini időmérőjének végeredménye