2024. április 30. 10:52
KezdőlapMotoGPViñales újabb sprintet nyert, Acosta Marc Márquez megtámadása után bukta el a...

Viñales újabb sprintet nyert, Acosta Marc Márquez megtámadása után bukta el a harmadik helyet

Maverick Viñales viszonylag simán nyerte meg az Amerikai Nagydíj sprintfutamát a MotoGP-ben, Marc Márquez és Jorge Martín előtt. Francesco Bagnaia a szörnyű rajt után csupán nyolcadik lett.

A MotoGP sprintfutamával zárult az Amerikai Nagydíj szombati napja. A pole pozícióból Maverick Viñales indulhatott, miután az időmérőn 2:00.864-es kört futott, megelőzve Pedro Acostát és Marc Márquezt. A második sorból a két gyári Ducati, valamint Jorge Martín rajtolhatott, miután utóbbi két bukást követően csak a hatodik helyet tudta megkaparintani.

Martín kétszer is bukott, Viñalesé lett az austini pole Acosta és Marc Márquez előtt.

Viñales megőrizte az első helyét a rajtnál, Márquez viszont lerajtolta Acostát. A rajt legnagyobb vesztese Bagnaia volt, aki alatt megugrott a motor, így a tizenegyedik helyig zuhant vissza. Martín jól jött el, viszont a kanyar nem jött ki jól számára, így maradt a hatodik. Az első kiesők Nakagami Takaaki és Fabio Di Giannantonio voltak: előbbi elesett, utóbbinak elfüstölt a motorblokkja.

Az első hármas kicsit elhúzott, míg Martín még az első körben megelőzte Aleix Espargarót, így feljött az ötödik helyre. Bagnaia viszont beragadt a középmezőnybe, hiszen csak a tizedik pozícióban motorozott Raúl Fernández mögött. Tavalyi riválisa, Martín viszont megelőzte Enea Bastianinit, és megpróbálhatta üldözőbe venni az első triót.

A 4. kör elejére Viñales jelentősen elhúzott honfitársaitól, és előnye hirtelen 1 másodperc fölé nőtt, míg Martín utolérte Márquezt és Acostát. A nyolcszoros világbajnok ráadásul látványosan szenvedett, és meg is csúszott, így még nehezebb helyzetbe került. Eközben Joan Mir bukott, így ő is kiesett, ahogyan már Augusto Fernández sem volt versenyben.

Féltávhoz közeledve izgalmas csata alakult ki a három spanyol között, míg Espargaró elment Bastianini mellett, így felzárkózott az ötödik pozícióba. A 6. körben Acosta a 6. körben bevetődött Márquez mellé, ám túlcsúszott a kanyarcsúcsponton, ezért a Gresini pilótája visszajött. Sőt, nem sokkal később Acosta pozíciót veszített Martínnal szemben, aki így már dobogós helyen állt. Hátrébb szintén volt csata: Raúl Fernández feljött a nyolcadik helyre, míg Bagnaia szintén megelőzte Franco Morbidellit, így már pontszerző helyen haladt.

A 7. körben Johann Zarco is elesett, de ez a pontszerzés szempontjából nem számított. Viñales győzelmét senki és semmi nem veszélyeztette, ahogyan Márquez is viszonylag simán lett második a kezdeti küszködés után Martín és Acosta előtt. Espargaró mögött Bastianini lehajrázta Millert, míg Bagnaia a végén szintén megelőzte a szezonbeli első pontját megszerző Fernándezt.