back to top
2024. április 30. 16:37
KezdőlapMotoGPMartín kétszer is bukott, Viñalesé lett az austini pole Acosta és Marc...

Martín kétszer is bukott, Viñalesé lett az austini pole Acosta és Marc Márquez előtt.

Maverick Viñales szerezte meg a pole pozíciót az Amerikai Nagydíj időmérőjén a MotoGP-ben, mellőle pedig Pedro Acosta és Marc Márquez rajtolnak. Jorge Martín a pénteki meggyőző teljesítmény után kétszer is elesett, és végül csak a hatodik helyre kvalifikált.

Magyar idő szerint kora este rendezték az Amerikai Nagydíj időmérőjét a MotoGP-ben, vagyis az első olyan pályaeseményt, amelynek igazán komoly tétje volt. A pénteki edzésen Jorge Martín, Maverick Viñales, Marc Márquez, Francesco Bagnaia, Pedro Acosta, Aleix Espargaró, Franco Morbidelli, Enea Bastianini, Fabio Di Giannantonio és Marco Bezzecchi jutottak be a Q2-be, a többiek a Q1-ben küzdhettek a maradék két kiadó helyért. A közvetlenül a kvalifikáció tartott második szabadedzésen Acosta 2:02.243 másodperccel zárt az élen, 171 ezreddel megelőzve Bagnaiát, és további 26-tal az idősebbik Márquezt.

Martín és Viñales agyonverték a mezőnyt, hét Ducati már most bejutott a Q2-be Austinban

A Q1 elején mindenki közepes első és lágy hátsó gumin jöttek ki. Azonban, még mielőtt bárki is befejezhette volna a gyorskörét, Brad Binder esett el, így az első próbálkozása ugrott, ráadásul egy darab le is repült a KTM-ről. A többiek persze átszelték a célvonalat, és Álex Márquez 2:01.870-nel állt az élre, 121 ezreddel megelőzve Álex Rinst, és 163-mal Jack Millert. Nem sokkal később viszont Miguel Oliveira mindenkinél gyorsabb volt, így 26 ezreddel átvette a vezetést.

Ezután szokás szerint mindenki visszatért a garázsba, hogy felkészüljön a hajrára. Az utolsó előtti körök után Miller 2:01.541-gyel vette át a vezetést, 12 ezreddel megelőzve Márquezt. Raúl Fernández hátránya már 185 ezred volt, míg Oliveira nem javított, így visszacsúszott a negyedik helyre.

Fabio Quartararo csak a hatodik helyre jött fel, de még éppen el tudott kezdeni egy új mért kört. Azonban ez nem tartott sokáig, ugyanis már az 1-es kanyarban elesett. Az élmezőnyben nem változott a helyzet, így Miller és Márquez jutottak a Q2-be, ahol így nyolc Ducati vehetett részt. Mögöttük Raúl Fernández, Oliveira, Rins, Quartararo, Binder, Augusto Fernández, Johann Zarco, Joan Mir, Nakagami Takaaki és Luca Marini volt a sorrend. A Hondák tehát ismét az utolsó négy helyet foglalták el.

A gumiválasztás a Q2-ben sem változott, vagyis mindenki közepes első és lágy hátsó abroncson hagyta el a garázst. Az első bukást Martín mutatta be a 11-es kanyarban, így neki nem volt érdemi eredménye az első próbálkozása után. Ellentétben Viñalesszel, aki 2:01.243-as körrekorddal állt az élre, 23 ezreddel megelőzve Marc Márquezt. Bastianini a harmadik helyen kezdett 196 ezredes lemaradással, Espargarót és Bagnaiát megelőzve. Martín aztán igyekezett javítani, de a 18-as kanyarban ismét bukott. Ennek következtében csak a tizenegyedik helyet foglalta el a hajrá előtt, mivel Álex Márquez pályára sem ment az első etapban.

A végjátékban Bagnaiáé volt az első köridő, amellyel 109 ezredes hátrányban feljött a harmadik pozícióba, miközben Espargaró elesett a 2-es kanyarban. Utóbbi csapattársának viszont sokkal jobban ment, és 2:00.864-et motorozva tovább növelte előnyét. Acosta 328 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba.

Marc Márquez a Bezzecchi által előidézett sárga zászló miatt nem javíthatott, így maradt a harmadik. Bár pont felért egy következő körre, de a gumijai már nem voltak alkalmasak a javításra. Martín csak a hatodik helyig tudott feljönni a két lágy abroncson, ami nyilvánvalóan nagy csalódás a pénteki nap után. Ezzel Viñales megszerezte  a pole pozíciót, míg az első sort Acosta és Marc Márquez egészítik ki. Mögöttük Bagnaia, Bastianini, Martín, Espargaró, Di Giannantonio, Morbidelli, Bezzecchi, Miller és Álex Márquez lett a sorrend.

A MotoGP austini időmérőjének végeredménye