2024. április 30. 10:50
KezdőlapMotoGPMartín és Viñales agyonverték a mezőnyt, hét Ducati már most bejutott a...

Martín és Viñales agyonverték a mezőnyt, hét Ducati már most bejutott a Q2-be Austinban

Jorge Martín óriási körrekorddal zárta az élen az Amerikai Nagydíj edzését, és csak a 76 ezreddel elmaradó Maverick Viñales volt lőtávolon belül hozzá képest. Pedro Acosta ismét a legjobb KTM-es volt, a japán gyártók motorjai pedig az utolsó hat pozícióban végeztek.

A MotoGP edzésével zárult az Amerika Nagydíj pénteki napja. A magyar idő szerint késő este rendezett tréningen a szokásoknak megfelelően eldőlt, hogy melyik tíz versenyző kezdheti az időmérőt a Q2-ben. Erre az első gyakorlás alapján három spanyol versenyzőnek, Maverick Viñalesnek, Jorge Martínnak és Pedro Acostának volt a legnagyobb esélye.

Viñales megverte Martínt és Acostát az austini nyitányon, a japán motorok egy másodpercen kívül

Az első mért kört honfitársuk, Marc Márquez teljesítette, a Gresini motorosa 2:06.927-tel kezdett. Persze ez az idő még nem volt mérvadó, nem véletlen, hogy jó néhányan felülmúlták. Az első próbálkozások után Enea Bastianini állt az élre 2:04.258-cal, 171 ezreddel megelőzve Martínt, és további 117-tel Aleix Espargarót.

A második körök után a Pramac versenyzője vette át a vezetést, miután 2:03.036-os idejével 342 ezreddel felülmúlta Acostát, míg Espargarónak már 585 ezred volt a lemaradása. Nem sokkal később Bastianini bejött a két spanyol pilóta közé, hiszen 256 ezreddel bizonyult lassabbnak a bajnoki éllovasnál.

Bő 10 perc elteltével Viñales is megérkezett, és 114 ezredes lemaradással feljött a második helyre, míg Acosta visszaelőzte Bastianinit, miután 7 ezreddel felülmúlta a gyári Ducati pilótáját. Viñales aztán tovább gyorsult, de Martínt továbbra sem tudta megelőzni, hiszen 49 ezreddel továbbra is elmaradt tőle.

Egy ideig aztán senki nem javított az élmezőnyben, aztán félidőhöz közel Marc Márquez jött fel a harmadik pozícióba 192, ezredes hátránnyal, ám nem sokkal később az éledező Franco Morbidelli 76 ezreddel megelőzte őt. Ezután Martín és Acosta is javított: előbbi 95 ezreddel visszavette a vezetést, míg utóbbi 201 ezredes lemaradással feljött a harmadik pozícióba. Ugyanakkor nem sokáig volt ott, ugyanis Bastianini szintén gyorsult, és mindössze 57 ezreddel volt lassabb márkatársánál.

Ezután megint csendesebb időszak következett, már ami a legjobb köröket illeti, aztán Viñales szűk 15 perccel a leintés előtt 2:02.394-es kört repesztett, de aztán ezt is sikerült megfejelnie további 309 ezreddel, de aztán elvették a körét. Ugyanakkor amúgy sem vezetett volna sokáig, ugyanis Martín 2:01.397-es óriási pályacsúcsot futott, 627 ezreddel megelőzve Espargarót, és 847-tel Fabio Di Giannantoniót. Marc Márquez a negyedik helyre jött fel, míg Francesco Bagnaia 10 perccel a vége előtt csak a tizenötödik pozíciót foglalta el.

A véghajrában aztán Viñales feljött a második helyre, 76 ezreddel Martín mögé. Acosta bevetődött Álex Márquez mellé, de így is felugrott a negyedik pozícióba a közvetlenül előtte motorozó Bagnaia mögé. Joan Mir bukott, így többen is pórul jártak a sárga zászló miatt. Marc Márquez nem volt köztük, így feljött a harmadik pozícióba, de hátránya 409 ezred volt Martín mögött. Ezzel ki is alakult a végeredmény: Martín zárt az élen Viñales és az idősebbik Márquez előtt, mögöttük pedig Bagnaia, Acosta, Espargaró, Morbidelli, Bastianini, Di Giannantonio és Marco Bezzecchi lett a továbbjutók sorrendje. A japán motorok megalázó módon az utolsó hat pozícióban végeztek, közülük a Yamahák voltak jobbak, Fabio Quartararónak 1,442 másodperc volt a hátránya a tizenhetedik helyen.

A MotoGP austini edzésének végeredménye