back to top
2024. április 30. 17:23
KezdőlapMotoGP26 év után távozik a Yamaha ügyvezetője, akinek fontos szerepe volt Rossi...

26 év után távozik a Yamaha ügyvezetője, akinek fontos szerepe volt Rossi leigazolásában

Lin Jarvis bejelentette, hogy év végén távozik a Yamaha versenyrészlegének ügyvezető igazgatói posztjáról. A sajtó már azt is tudni véli, hogy ki lesz az utódja a 66 éves szakembernek, akinek még van egy fontos feladata.

Az idei év végén lezárul egy korszak a Yamahánál. Persze nem Fabio Quartararo távozásáról van szó, hiszen ő nemrég hosszabbított szerződést, hanem egy olyan ember hagyja el a gyártót, aki a francia versenyző születésének éve, 1999 óta tagja a hangvillásoknak, ahol az ügyvezető igazgató pozícióját tölti be.

Meglepő fordulat: a problémák ellenére Quartararo hosszabbított a Yamahával

Természetesen Lin Jarvisról van szó, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Yamaha csúcsra ért a 2000-es évek közepén. 1999 és 2002 között több futamgyőzelmet is szereztek, sőt, 2000-ben a konstruktőri vb-címet is megszerezték, a következő két évben pedig Max Biaggi révén egyéni szinten másodikak lettek Valentino Rossi, illetve a Honda mögött. A 2003-as idény viszont katasztrofálisan alakult, és még csak dobogós helyezést sem értek el.

Ekkor jött az óriási fordulat, ugyanis Jarvisnak Davide Brivióval, a gyári Yamaha csapatmenedzserével közösen meg tudták győzni Rossit, hogy igazoljon hozzájuk. Ennek pedig elképesztő sikertörténet lett a vége, hiszen az olasz pilóta már 2004-ben világbajnok lett, amit 2005-ben, 2008-ban és 2009-ben is megismételt.

Aztán Jorge Lorenzo vette át a stafétát, aki 2010-ben, 2012-ben és 2015-ben ért fel a csúcsra a Yamahával. Ezután sokáig nem tudtak érdemben hozzászólni Marc Márquez, illetve a Honda egyeduralmához, de 2021-ben Quartararóval visszatértek a trónra. A Yamaha összesen hat gyártói és hét csapatvilágbajnoki címet gyűjtött be Jarvis vezetése alatt.

Bár Quartararo elsősorban a mérnökökkel folytatott megbeszélést említette a szerződéshosszabbítás okaként, alighanem a brit szakembernek is jelentős szerepe volt az új megállapodás létrejöttében. Azonban nem ez volt az utolsó nagy feladata, hiszen a Yamaha nem titkolt célja, hogy 2022 után ismét legyen szatellitcsapatuk. Jarvis ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nincs konkrét határidő, de azért a mugellói hétvégéig szeretne előrelépést látni az ügyben.

Eldőlhetett a VR46 sorsa – Rossiék kiszoríthatják a Pramacot a Ducati kegyeiből?

„Ez lesz az utolsó szezonom a Yamahánál, az év végén abbahagyom – nyilatkozta az Autosportnak. – Majd később eldöntöm, hogy mit fogok csinálni, minek szentelem az időmet. 1999-ben kezdtem a gyári csapatnál. Ez szokatlanul hosszú időszak volt. Most hatvanhat éves vagyok, és kezdek kicsit belefáradni az utazásba. Már huszonhat éve csinálom ezt, és elég szokatlan, hogy ugyanaz a személy ilyen hosszú ideig vezessen egy projektet egy gyártónál.”

„Eljött az idő, hogy valami újat csináljak – folytatta. – Ez az ideális időpont a váltásra. Képesnek kell lennünk arra, hogy lezárjuk az én fejezetemet, és harmóniában kezdjük az újat. Mindkét fél számára ez a legjobb megoldás. Már meghatároztuk a jelöltet, aki valószínűleg az utódom lesz, bár ez még nem hivatalos. Ugyanakkor a Yamaha csoportból lesz egy ember, aki a jövő év januárjában átveszi a pozíciómat.”

Hogy ki lesz az a bizonyos utód, azt Jarvis nem volt hajlandó megmondani, de a brit szakportálnál tudni vélik, hogy ki a befutó. Értesüléseik szerint ugyanis Paolo Pavessio, a Yamaha Europe marketing- és versenyigazgatója veszi át Jarvis helyét. Az olasz szakember gyakran kilátogat a Superbike-világbajnokság futamaira és a Yamaha motokrosszversenyeire.