back to top
2024. április 30. 20:31
KezdőlapMotoGPMarc Márquezék jól reagáltak a problémákra, szerinte nagyon szoros az élmezőny

Marc Márquezék jól reagáltak a problémákra, szerinte nagyon szoros az élmezőny

Marc Márquez kijelentette, jól reagáltak a kezdeti nehézségekre az Amerikai Nagydíj pénteki napján. A nyolcszoros világbajnok az edzésen kezdte megérteni, hogy miként kell vezetni a Ducatit Austinban, az időmérőt pedig kulcsfontosságúnak tartja.

Marc Márquez simán jutott be a Q2-be az Amerikai Nagydíj edzésén, pedig nem indult jól a napja. Az első gyakorlás elején mindössze néhány kör után visszatért a bokszba, ahol hosszasan konzultált versenymérnökével, Frankie Carchedivel. Később jó ideig a mezőny második felében volt, végül pedig a nyolcadik helyen zárta a tréninget.

Viñales megverte Martínt és Acostát az austini nyitányon, a japán motorok egy másodpercen kívül

Helyi idő szerint délután aztán már szinte végig ott volt a továbbjutást érő első tíz hely valamelyikén. Végül harmadikként végzett, igaz, hátránya jelentős volt az első két pozíciót megszerző Jorge Martínhoz és Maverick Viñaleshez képest. Az óriási körrekordot futó bajnoki éllovas 409 ezredet adott a Gresini pilótájának.

Martín és Viñales agyonverték a mezőnyt, hét Ducati már most bejutott a Q2-be Austinban

Örülök, különösen azért, mert jól reagáltunk – nyilatkozta Márquez. – Az első szabadedzés kezdetén kicsit kényelmetlen volt a motorozás. Aztán megnyugodtunk, elég keményen dolgoztunk a csapattal. Próbáltam átadni nekik az információt, ők pedig megértették, mire van szükségem. Jó munkát végeztünk, és délután már jobban motoroztam.”

Márqueztől sokan jó teljesítményt várnak ezen a hétvégén, hiszen hét-hét pole pozíciójával és győzelmével messze ő a legeredményesebb pilóta Austinban. Persze ezeket a sikereket még a Hondával érte el, a Ducati pedig nagyon más vezetési stílust igényel. Nincs ez másképp a Circuit of the Americas versenypályán sem, ám az edzésen már kezdett ráérezni, hogy mire van szükség.

„Meg kell érteni, hogyan lehet profitálni ebből a motorból – fogalmazott. – Igaz, hogy itt nagyon másképpen kell vezetni a Ducatit, mint a Hondát, de délután kezdtem megérteni [hogy mit kell csinálnom]. Mint mindig, továbbra is van három-négy versenyző, akik kicsit gyorsabbak nálunk, úgyhogy meglátjuk, hogy szombaton jobbak leszünk-e.”

Meglehet az első győzelem a Ducatival? – Marc Márquez ennél kevesebbel is beérné Austinban

Az biztos, hogy Márquez egyelőre messze kiemelkedik a Ducati tavalyi motorját használó versenyzők közül, hiszen az ebben a kategóriában második Fabio Di Giannantoniónak is 438 ezredet adott. Kérdés, hogy az élmezőny többi tagjához mire lesz képes. Bár az edzés végeredménye nem ezt mutatja, de a 31 éves motoros szerint egy körön nagyon kicsi különbségek vannak. A gyorskör itt rendkívül nehéz, mert sok a kemény féktáv, és könnyű hibázni – jelentette ki. – Nem voltam rossz, de a tempót illetően öten nagyon hasonló szinten vagyunk, úgyhogy fontos lesz az időmérő.”