back to top
2024. április 30. 22:21
KezdőlapMotoGP„Nem normális, egy álom” – főnöke nem találja a szavakat Acosta remek...

„Nem normális, egy álom” – főnöke nem találja a szavakat Acosta remek teljesítménye után

Pedro Acosta nagyon megverte márkatársait az Amerikai Nagydíj edzésén, de úgy véli, szombatra javulni fognak. A spanyol versenyző maga is elmondta, hogy az austini pálya mennyire nehéz, éppen ezért nyűgözte le Hervé Poncharalt, a GasGas csapatfőnökét teljesítményével.

Pedro Acosta újabb remek teljesítményt nyújtott az Amerikai Nagydíj pénteki napján. Az első gyakorláson a harmadik helyet szerezte meg, míg az edzésen ötödik lett, így simán jutott be a Q2-be. Mindezt egy olyan pályán, amely sokak szerint az egyik legnehezebb a MotoGP mindenkori újoncainak, ráadásul ennyire a szezon elején.

Viñales megverte Martínt és Acostát az austini nyitányon, a japán motorok egy másodpercen kívül

Ha pedig ez nem lenne elég, helyi idő szerint délután valósággal agyonverte márkatársait. A KTM második legjobbjának, a tizennegyedik helyen végző Brad Bindernek 585 ezredet adott, míg a közvetlenül a dél-afrikai versenyző mögött záró Augusto Fernándeznek és Jack Millernek ennél is többet. Őt azonban nem ez foglalkoztatja.

Számomra ez nem fontos – nyilatkozta Acosta az első nap végén. – A végén látni fogjuk, hogy gyorsak, ott lesznek a Q2-ben. Nem erre koncentrálok, hanem arra a munkára, amit elvégzünk. Tudjuk, hogy jó alappal rendelkezünk. Most kell élveznünk, amikor élvezhetjük. A nehezebb napokon pedig a tanulási folyamatot kell élvezni.”

A GasGas motorosa tehát biztosan ott lesz a Q2-ben, ami kulcsfontosságú a hétvége további részére nézve. A Q1-ben ugyanis csak két hely kiadó, vagyis ott senki nem mehet biztosra a továbbjutást illetően, ha pedig az nem jön össze, akkor jó eséllyel lőttek a futamoknak. Acostát azonban ez a veszély nem fenyegeti.

Rendkívül boldog vagyok, összességében a legjobb ötben zártam – jelentette ki. – Nem ez a legkönnyebb pálya egy MotoGP-újonc számára, de abszolváltuk. A MotoGP-ben rendkívül fontos rögtön bejutni a Q2-be, a versenyek szempontjából. A munka nehezét elvégeztük. Boldog vagyok, mert délutánra tettünk egy lépést a délelőtthöz képest. Többé-kevésbé tudjuk, hogy min kell javítanunk: a stabilitáson. Sok a pattogás a pályán, ami nem a legkönnyebb. Azonban lesz valamilyen [megoldásunk].”

Acostának már volt sikerélménye a Circuit of the Americas versenypályán, hiszen tavaly megnyerte a Moto2-es futamot. A MotoGP ugyanakkor teljesen más, nem véletlen, hogy mostani csapattársa, Augusto Fernández tavaly újoncként senkit nem tudott megelőzni az időmérőn a mezőny állandó tagjai közül. Honfitársa viszont legrosszabb esetben is a tizenkettedik helyről indulhat, pedig szerinte is nehéz aszfaltcsíkról van szó.

Martín és Viñales agyonverték a mezőnyt, hét Ducati már most bejutott a Q2-be Austinban

„Nagyon hosszú – jellemezte a pályát. – Az egyes kanyar egy balos, aztán jobbos, balos, jobbos. Trükkös, ahogyan a kemény féktávok is nagy sebességnél. Az egyensúly… Nem ugyanaz kétszáznyolcvan és háromszázhatvan kilométer per órával átmenni egy bukkanón. Ezzel együtt nyugodtnak kell lennünk.”

Acostától sokat vártak a királykategóriás bemutatkozása előtt, ám talán így is kijelenthető, hogy egyelőre minden képzeletet felülmúlt. Már Katarban is elkápráztatta a nézőket, Portimãóban pedig némi szerencsével megszerezte első dobogóját ebben a géposztályban. A pénteki szereplése pedig újabb szép teljesítmény volt, nem véletlen, hogy Hervé Poncharal, a GasGas csapatfőnöke nehezen találta a szavakat.

Nem tudom, hogyan fejezzem ki az érzéseimet – kezdte. – Természetesen jobban megy, mint amire számítottunk. Ezek az első futamok álomszerűek voltak. A portugáliai verseny elképesztő volt: a tempó, a stratégia, a hideg fej. Amikor az ember újoncként Pecco Bagnaia és Marc Márquez ellen küzd, gyakran lehet gyors, de gyakran követhet el újonchibát, és lekopogom, amikor ezt mondom. A COTA egy nagyon különleges pálya, és a Moto2-ben nagyon jól érezte magát, de a MotoGP egy másik világ. Délelőtt azonban néhány körön belül az első helyen volt, de majd meglátjuk, mire számíthatunk. Egy álomban vagyunk, nem tudom, hogyan magyarázzam el, ez nem normális. Olyan nagyszerű versenyzőkkel küzd, mint Pecco Bagnaia, Marc Márquez és Fabio Quartararo, akik már néhány szezon óta itt vannak, és itt, Austinban is versenyeztek. Ezek a srácok olyan dolgokat művelnek, amelyeket nem lehet megmagyarázni, varázslatosak.”