back to top
2024. április 30. 15:31
KezdőlapMotoGPA rekorder texasi hős előtt tisztelegtek a MotoGP legjobbjai

A rekorder texasi hős előtt tisztelegtek a MotoGP legjobbjai

Pedro Acosta, Francesco Bagnaia, Marc Márquez és Fabio Quartararo is méltatta a texasi születésű Kevin Schwantzot. Az 500 köbcentiméteres kategória 1993-as világbajnokának nemcsak a pályán mutatott teljesítményét, hanem a személyiségét is dicsérték.

Minden évben, amikor a MotoGP mezőnye Austinba látogat, előkerül Kevin Schwantz neve. A 60. születésnapját idén júniusban ünneplő exmotoros ugyanis a szintén Texas állambeli Houstonban született, így a helyiek a számos amerikai legenda közül rá tekintenek leginkább hősként. Most pedig a királykategória prominens versenyzői is méltatták.

Bár mindössze egy világbajnoki címet szerzett, az egy királykategóriás elsőséggel rendelkező versenyzők közül neki van a legtöbb futamgyőzelme (igaz, a MotoGP-bajnoki címig el nem jutó Dani Pedrosának nála is több diadala van). Emellett azt a rekordot is ő tartja Àlex Crivillével holtversenyben, hogy a nyolcadik idényében ért fel először a csúcsra 1993-ban, ami a leghosszabb várakozás. Ugyanakkor messze nem csak az eredményei miatt tisztelik még azok is, akik élőben nem is láthatták őt versenyezni.

Több olyan emberre van szükségünk, mint ő – nyilatkozta Pedro Acosta. – Azonban nem [csak] a motorozásról vagy a versenyzésről beszélek. Több olyan emberre van szükségünk, mint ő. Emlékszem, hogy nyolcévesen, vagy ilyesmi, Jerezben jártam, és ő volt az egyetlen, aki talán négy órát töltött azzal, hogy autogramokat osztogatott odakint a szurkolóknak. Több olyan emberre van szükségünk, mint ő.”

Nem volt alkalmam élőben látni őt, de [videókon keresztül] láttam, hogy nagyon robbanékony tehetség volt – fogalmazott Francesco Bagnaia. – Hihetetlen dolgokat művelt, mint például a híres előzés [Wayne Rainey ellen] Hockenheimben. Nem volt normális, biztonságos vagy nyugodt pályafutása a sok sérülés miatt, amivel küszködött. Az viszont biztos, hogy az egyik leglátványosabban [versenyző] pilóta volt, akit valaha láttunk.”

Az amerikai legenda szerint most könnyebb a MotoGP-ben, azt is elárulta, miért

Kevinnek megvan a saját karaktere, a saját vezetési stílusa, és csodálatos volt nézni – jelentette ki Marc Márquez. – Természetesen nem élőben néztem, de sok futamát visszanéztem, és ő az a fajta versenyző, akire az ember inkább amiatt emlékszik, amit csinált, nem pedig a bajnoki címek miatt. Végső soron ugyanis nem volt sok bajnoki címe, csak egy. A versenypályán viszont showman volt, mindig száz százalékon hajtott, és én szeretem ezt a motorozási stílust.”

Nem igazán volt alkalmam látni őt motorozni, csak néhány futamot láttam a múltból, azt hiszem, Wayne Rainey-vel Szuzukában – utalt Fabio Quartararo vélhetően az 1989-es Japán Nagydíjra. – Azonban egészen egyedi volt, ahogyan fékezett, és Kevin emberként, valamint személyiségként is nagyszerű, és persze nagyszerű versenyző.”

Acosta aztán visszakapta a szót, és kicsit tágabban vizsgálta a helyzetet. A 19 éves újonc szerint sokak személyisége megváltozik, amikor bekerül a legjobbak közé. A GasGas versenyzője úgy véli, korábban ez nem így volt, és ehhez nem is kell Schwantzig visszamenni, elég csak a közelmúlt legnagyobbjaira gondolni.

Szerintem senki nem lehet olyan, mint ő, de természetesebbnek kell lennünk – mondta. – Úgy gondolom, olyanoknak kell lennünk, mint tíz évvel ezelőtt, amikor olyan személyiségek voltak, mint Casey [Stoner], mint Dani. Nem volt mindenki ugyanolyan, de semmit nem változott [a karakterük]. Ennyi.”