back to top
2024. április 30. 22:19
KezdőlapMotoGPMár pénteken brutális körrekordot futott, de Martínban még maradt tartalék

Már pénteken brutális körrekordot futott, de Martínban még maradt tartalék

Jorge Martín elárulta, nem motorozott végig 100 százalékon az Amerikai Nagydíj pénteki napján, és úgy véli, maradt még benne tartalék. Ugyanakkor tisztában van vele, hogy a többiek is gyorsulni fognak, és elmondta, szerinte kik jelenthetik rá a legnagyobb veszélyt.

Jorge Martín nagy önbizalommal várhatja az Amerikai Nagydíj szombati, illetve vasárnapi napját. Azok után, hogy portimãói győzelmével átvette a vezetést a világbajnoki tabellán, az austini hétvége nyitányán is meggyőző teljesítményt nyújtott. Már az első gyakorláson is ott volt a közvetlen élmezőnyben, de az edzésen robbantott igazán.

Viñales megverte Martínt és Acostát az austini nyitányon, a japán motorok egy másodpercen kívül

A Pramac pilótája ugyanis óriási körrekorddal végzett az élen, és jutott be a Q2-be. Martín a hajrában 2:01.397 másodperces kört futott, amivel 5 ezred híján fél másodperccel döntötte meg Francesco Bagnaia tavalyi pályacsúcsát. A többiek közül csak a 76 ezredet kapó Maverick Viñales tudta őt megközelíteni, a harmadik Marc Márqueznek már 409 ezred volt a hátránya.

Martín és Viñales agyonverték a mezőnyt, hét Ducati már most bejutott a Q2-be Austinban

Jól érzem magam – nyilatkozta a 26 éves motoros. – Az biztos, hogy nem számítottam rá, hogy ennyire gyors leszek, mert ezen a pályán általában küszködöm. Nagyon egyenletesen mentem, próbáltam kontrollálni a fizikai állapotomat, mert szeretnék megőrizni némi energiát vasárnapra. Szóval nem száz százalékon hajtottam, de aztán, amikor megtettem, lenyűgöző köröket futottam. Nagyon boldog vagyok. A szombati nap kihívás lesz, az ellenfelek rendkívül gyorsak, és javulni fognak, úgyhogy próbáljunk meg mi is javulni. Úgy érzem, készen állok.”

Martín formája ijesztő lehet az ellenfelek szempontjából, bár Bagnaia úgy véli, a szombati napon változni fognak az erőviszonyok. Mindenesetre a spanyol pilóta remek alapokról indul, ráadásul azt is elmondta, hogy a legjobb körében sem hozott ki mindent a motorból. Szerintem nagyon jó kör volt – fogalmazott. – Van még bennem némi tartalék.”

Az eltérő stratégián lévő Bagnaiát nem aggasztja Martínék fölénye, szerinte a mai nap más lesz

Persze mind a szezont, mind a hétvégét tekintve korán van még, de az biztos, hogy ha Martín így folytatja, akkor a Ducatinak nehéz lesz megindokolnia, ha 2025-ben sem ülteti őt fel a gyári motorra. A hatszoros MotoGP-futamgyőztestől megkérdezték, hogy mi tette lehetővé ezt a kört. A motor ugyanolyan, úgyhogy szerintem a tapasztalat az, ami segít – felelte. – Elég sokat tanultam ezt a pályát, és készen állok.

Persze, ahogyan arra már ő is utalt, a pénteki teljesítménye ellenére nyilvánvalóan nem lesz sétagalopp számára a hétvége további része. Az edzések alapján Viñales lehet rá a legveszélyesebb, de Martín nem csak őt emelte ki a potenciális vetélytársak közül. „Természetesen úgy vélem, Maverick Viñales nagyon gyors, de Pecco és Marc is biztosan az” – jelentette ki.