back to top
2024. április 30. 16:28
KezdőlapMotoGPViñales a szurkolóknak hízelgett, Marc Márquez a főfutamon fel akarja vele venni...

Viñales a szurkolóknak hízelgett, Marc Márquez a főfutamon fel akarja vele venni a versenyt

Maverick Viñales leginkább a szurkolókat dicsérte az Amerikai Nagydíj sprintfutama után. Marc Márquez és Jorge Martín egyaránt szenvedett a verseny bizonyos pontján, vasárnap pedig még jobban szerepelnének.

Maverick Viñalesnek viszonylag sikerült megőriznie az első helyet az Amerikai Nagydíj sprintfutamán, míg Marc Márquez és Jorge Martín egyaránt javított a megszerzett rajtpozícióhoz képest. Előbbi a harmadikról a másodikra, míg utóbbi a hatodikról a harmadik helyre ugrott előre, Pedro Acostát mindketten mindketten megelőzték.

Viñales újabb sprintet nyert, Acosta Marc Márquez megtámadása után bukta el a harmadik helyet

A gyári Aprilia versenyzője magabiztosan jött el a rajtnál, majd az első körökben ugyan nem húzott el riválisai elől, de nem adott támadási felületet. Később pedig egyre nagyobb előnyt alakított ki, a hajrában pedig egy kisebb hiba is belefért. Ezzel zsinórban a második sprintfutamon aratott győzelmet, amelyet követően leginkább a nézőkkel volt elfoglalva.

Köszönöm, srácok, minden rajongónak, minden szurkolónak – lelkendezett a leintés utáni interjúk során. – Egész hétvégén fantasztikusak vagytok. Mondhatom azt, hogy álmodom? Folytatni akarom. Lenyűgöző, hogy milyen szinten voltunk. Mindenkinek gratulálok, mindannyiótoknak, mert megérdemeljük. Hajrá!

Márquez pozíciója sem változott sokkal többször, mint honfitársáé, hiszen miután lerajtolta Acostát, lényegében végig maradt a második. Pedig a futam közepén látványosan szenvedett, olyannyira, hogy az újonc egyszer még be is vetődött mellé, ám ezt a támadást sikerült visszavernie, később pedig Martín már nem igazán volt rá veszélyes.

Kicsit nehezebb volt, mint amire számítottam – kezdte. – Az első körben elég erős voltam, de utána kezdtem nem annyira jól érezni magam. Aztán úgy döntöttem, hogy kivárom a megfelelő pillanatot. A boly élén voltam, de ezt követően Pedro megtámadott, és azt mondtam, »eljött az idő«. A következő körben fél másodperccel gyorsabb voltam, és sikerült növelnem a különbséget. Ugyanakkor meg kell értenünk, hogy hol tudunk fejlődni ahhoz, hogy Viñalesszel menjünk.”

A három pilóta közül egyértelműen Martínnak volt a legmozgalmasabb versenye. A bajnoki éllovas jól jött el a rajtnál, ám az első kanyar kicsit rosszul jött ki neki, így maradt a hatodik. Aztán viszont Aleix Espargarót és Enea Bastianinit hamar maga mögé utasította, majd Acostáékat is utolérte. A GasGas motorosa mellett nem sokkal azután ment el, hogy az megtámadta Márquezt. Eredményének köszönhetően 24 pontra növelte előnyét a tabellán.

Kemény nap volt a délelőtti két bukással – utalt az időmérőre. – Utána el tudtam érni a második sort. A verseny kemény volt. A futam közepén eléggé szenvedtem néhány probléma miatt, de végső soron lenyűgöző, hogy a dobogón végeztem. Rendkívül kiegyensúlyozottak vagyunk, ez a legfontosabb. Vasárnap pedig megpróbálunk jobb versenyt futni.”