back to top
2024. április 30. 14:59
KezdőlapMotoGPValóban tett ajánlatot az Aprilia Quartararónak? – Aleix Espargaró másképp tudja

Valóban tett ajánlatot az Aprilia Quartararónak? – Aleix Espargaró másképp tudja

Aleix Espargaró elárulta, vele azt közölték, hogy az Aprilia nem tett ajánlatot Fabio Quartararónak. A francia versenyzőnek ugyan tetszett a noalei gyártó projektje, de végül elutasította őket.

Fabio Quartararo múlt héten némileg meglepő módon szerződést hosszabbított a Yamahával. A francia motoros két évvel hosszabbította meg az idén lejáró megállapodását a hangvillásokkal, vagyis a jelenlegi technikai korszak végéig kötelezte el magát. Ezzel csatlakozott Brad Binderhez, Francesco Bagnaiához és Fermín Aldeguerhez, akiknek egyaránt 2026-ig szól a szerződésük, igaz, utóbbi esetében csak a gyártó ismert.

Meglepő fordulat: a problémák ellenére Quartararo hosszabbított a Yamahával

Bár ez nem hivatalos, de Quartararo állítólag évente 12 millió eurót fog keresni, amivel jelen állás szerint a mezőny legjobban fizetett versenyzője lesz. Ezzel kapcsolatban röppentek fel olyan pletykák, hogy az Aprilia konkrét ajánlatot tett neki, ám csak harmadannyi fizetést tudtak neki kínálni. Aleix Espargaró viszont másképp tudja a történetet.

Quartararo ezért maradhatott a Yamahánál: kiderült, hogy mennyi lehet a fizetése a következő években

Fabio az egyik, ha nem a legjobb fiatal versenyző, ami a tehetséget illeti – idézi a GPOne. – Normális, hogy az Aprilia beszélt vele, de nekem azt mondták, hogy ajánlatot nem tettek neki. Soha nem fogjuk megtudni, hogy ez igaz-e, ezt csak Fabio és az Aprilia tudja, de teljesen megértem, mert ő egy fiatal pilóta. Nekünk, az Aprilia versenyzőinek idén jár le a szerződésünk, ahogyan neki is [2024-ben járt volna le]. [Massimo Rivolának, az Aprilia Racing vezérigazgatójának] az volt a dolga, hogy mindenkivel beszéljen.”

Az Aprilia vezére nem tudja, hogy Quartararo döntésében miként játszhatott ekkora szerepet a pénz

Hogy volt-e ajánlat vagy sem, azt nem lehet biztosan tudni, az viszont valószínű, hogy Quartararo volt az Aprilia első számú jelöltje a visszavonulással kacérkodó Espargaró vagy éppen csapattársa, Maverick Viñales helyére. A francia pilóta azonban a Yamahát választotta, pedig elmondása szerint a noaleiek projektje is elnyerte a tetszését.

Megvan az Aprilia új célpontja, miután Quartararót nem tudták megszerezni?

Az összes márkával beszéltem – jelentette ki a hamarosan a 25. születésnapját ünneplő versenyző a DAZN-nak. – Az Aprilia volt az egyik olyan márka, amelyik tetszett, mert más. Nincs olyan sok versenyző ugyanolyan motoron. Végső soron viszont az összes márka összes papírja ott volt az asztalon, és a Yamaha projektje tetszett igazán a jövő szempontjából.”

Quartararónak nem volt más valós lehetősége, mint meghosszabbítani a szerződését a Yamahával?

Quartararo megismételte, amit már a sajtótájékoztatón is elmondott, miszerint a Portugál Nagydíj hétvégéjén biztató megbeszélést folytatott a Yamaha vezető mérnökeivel, és ekkor döntött a hosszabbítás mellett. Persze az sem volt utolsó szempont, hogy látta, hogy a japán márka őt akarja „Tényleg látni a Yamaha érdeklődését irántam, ez volt az egyik oka, hogy úgy döntöttem, maradok a csapatnál – fogalmazott. – Ez inkább a struktúráról, a technikai dolgokról és az emberekről szól.”

A titokzatoskodó Quartararo elárulta, mi győzte meg, hogy hosszabbítson a gyengélkedő Yamahával

A 11-szeres MotoGP-futamgyőztes azt is hangsúlyozta, hogy a Yamaha rengeteget invesztál a projektbe, többek között európai mérnökök leigazolásával. A más márkáknál megszerzett tapasztalattal érkező mérnökök érkezése révén kiderült, hogy nagyon fontos dolgok hiányoztak a motor teljesítményének szempontjából, és a Yamaha beruház, hogy minden nagyon gyorsan és a lehető legjobb módon legyen meg – magyarázta. – Jönnek dolgok az idei évre, a jövőre nézve pedig még sok minden.”