back to top
2024. május 04. 12:45
KezdőlapMotoGPAz Aprilia vezére nem tudja, hogy Quartararo döntésében miként játszhatott ekkora szerepet...

Az Aprilia vezére nem tudja, hogy Quartararo döntésében miként játszhatott ekkora szerepet a pénz

Massimo Rivola, az Aprilia Racing vezérigazgatója nyilatkozott arról, hogy Fabio Quartararo nem őket, hanem a Yamahát választotta.

Pénteken látott napvilágot annak a híre, hogy Fabio Quartararo az előzetes várakozásokkal ellentétben mégsem hagyja el a Yamahát. A francia pilóta további két évvel hosszabbította meg a hangvillásokkal kötött szerződését.

Meglepő fordulat: a problémák ellenére Quartararo hosszabbított a Yamahával

A szurkolókon kívül valószínűleg az Aprilia vezetői is eléggé meglepődhettek, amikor tudomást szereztek a bejelentésről. Azt ugyanis sajtóértesülésekből sejteni lehet, hogy Quartararo „intenzíven” egyezkedett velük is. Azt egyébként a nizzai versenyző nem is titkolta, hogy a Yamahán kívül más csapatokkal is kész tárgyalni.

Nem kérdés, hogy az Aprilia motorja jelenleg jobb, mint a Yamaháé. Quartararo pedig korábban elárulta, neki nagyon fontos, hogy olyan projektet válasszon, amelyet „kedvel, és amely lehetővé teszi számára, hogy elérje a kívánt eredményeket”. Ez alapján teljesen érthető lett volna, ha inkább a noaleiek mellett dönt.

Ő azonban nem így tett. Ennek az egyik oka az lehet, hogy látja a fejlődés lehetőségét a mostanában inkább csak küszködő japán gyártónál. Ugyanis a bejelentéskor a következőket mondta: „az előző télen a Yamaha bebizonyította nekem, hogy új megközelítéssel és új agresszív gondolkodásmóddal rendelkezik”. Lin Jarvis, a Yamaha ügyvezető igazgatója pedig leszögezte, hogy „minden erőfeszítést megtesznek a fényesebb közös jövő” érdekében.

Ám emellett az is elképzelhető, hogy egy másik dolog is nagy szerepet játszott Quartararo döntésében: a fizetése. Azt korábban maga is elismerte, hogy „számára a pénz, ahogy mindenki másnak is, fontos tényező”. Ebben az esetben ráadásul jelentős különbségről beszélhetünk, hiszen a Yamaha 12 millió eurót ajánlott neki – aminek az elfogadásával ő lett a MotoGP legtöbbet kereső pilótája –, míg értesülések szerint az Aprilia nagyjából 4 millió eurót kínált fel.

Quartararónak nem volt más valós lehetősége, mint meghosszabbítani a szerződését a Yamahával?

Nemrég megkérdezték arról Massimo Rivolát, az Aprilia Racing vezérigazgatóját, hogy mit szól Quartararo döntéséhez. Rivola erre elegánsan jelezte, hogy „nem szeretne más csapatokról szóló híreket kommentálni”. Ehhez még hozzátette, hogy „úgy látszik, a Yamaha elindult a helyes irányba”. Végül azért pár szóban mégis kitért a szóban forgó esetre.

„Annak a határa, hogy mi mekkora fizetést tudunk ajánlani valakinek, az szoros összefüggésben van a motorjaink teljesítményével – idézi Rivolát az olasz Motorsport. – Ha egy pilóta győzni akar, akkor nem tudom, hogy a pénznek kell-e a döntő tényezőnek lennie a döntésében. Azt gondolom, hogy a döntés előtt meg kell kérdeznie magától, hogy mit akar csinálni: inkább pénzt keresni vagy egy olyan projektben részt venni, amellyel a győzelemért harcolhat? Úgy hiszem, hogy az Aprilia egy olyan projekt, amellyel lehet a győzelemért küzdeni. De, hogy ennél is tovább menjek: ha valaki nyer, akkor a pénz már úgysem lesz neki probléma. Viszont ehhez [a győzelemhez] kölcsönösnek kell lennie az elkötelezettségnek.”

Egyébként Rivola megerősítette, hogy még nincs meg a jövő évi pilótapárosuk. Az olasz szakember megfogalmazása szerint „valószínűleg ők lesznek az utolsók, akik lezárják ezt a kérdést”. Ugyanis lehetőséget szeretnének biztosítani a jelenlegi versenyzőiknek, hogy maguk dönthessenek az esetleges folytatásról. Viszont a hírek alapján nem lehetetlen, hogy új versenyző érkezik majd a csapathoz.

Megvan az Aprilia új célpontja, miután Quartararót nem tudták megszerezni?