back to top
2024. május 03. 03:01
KezdőlapMotoGPAcosta máris megdöntött egy rekordot, de még Marc Márqueztől is elvehet egyet

Acosta máris megdöntött egy rekordot, de még Marc Márqueztől is elvehet egyet

A Portugál Nagydíj főversenyén a harmadik helyen végzett Pedro Acosta. Ezzel ő lett a MotoGP-korszakban a legfiatalabb pilóta, aki dobogóra állhatott. Ráadásul még arra is megvan az esélye, hogy minden idők legfiatalabb futamgyőztesévé váljon a királykategóriában.

Az idei MotoGP-szezonnak egyetlen újonccal vágott neki a mezőny. Azonban ez a versenyző nem egy átlagos újonc volt, hanem az a Pedro Acosta, akiről már a gyorsaságimotoros-világbajnokság két kisebb kategóriájában eltöltött évei során kiderült, hogy egy kivételes tehetség. Ugyanis a Moto3-ban az első, a Moto2-ben pedig a második idényében szerezte meg a bajnoki címet.

A mazarróni cápa aztán a MotoGP-ben történő bemutatkozása után sem váratta meg sokáig a rajongóit, és már az első hétvégéjén nagyszerű teljesítményt nyújtott. Végül a katari főfutamon a gumikezelés és más problémák miatt „csak” a kilencedik helyen ért célba.

A Portugál Nagydíj vasárnapján azonban már semmi sem hátráltatta, és így a harmadik helyen fejezte be a futamot. Ezzel ő lett a 2002-ben elkezdődött MotoGP-korszak legfiatalabb, a királykategória 1949 óta íródó történelmében pedig a harmadik legfiatalabb pilóta, aki felállhatott a dobogóra. Egyébként a MotoGP-korszak során ő volt az első, aki 20 éves kora előtt az első háromban zárt egy versenyen.

Acosta úgy óvta a gumit, hogy inkább előzött

Acosta a portimãói főfutam idején 19 éves és 304 napos volt. Az említett rangsorban a második helyet elfoglaló Eduardo Salatino 19 évesen és 261 naposan lett harmadik az 1962-es Argentin Nagydíjon, a hazai versenyén. A rekorder pedig Randy Mamola, aki 19 évesen és 261 naposan zárta a második pozícióban az 1979-es Finn Nagydíjat.

Van egy másik rekord is, amely Acosta szeme előtt lebeghet, hiszen megvan rá az esélye, hogy a királykategória valaha volt legfiatalabb futamgyőztesévé váljon. Ezt jelenleg Marc Márquez tartja, aki a 2013-as Amerikai Nagydíj megnyerésekor 20 éves és 63 napos volt.

Acostának így a Német Nagydíjig – amelyre idén július 5-7. között fog sor kerülni – van ideje, ha át akarja venni Márqueztől ezt a rekordot. Hiszen az az utolsó versenyhétvége azelőtt, hogy elérné a 20 éves és 63 napos kort. Viszont amennyiben Jorge Lorenzo jóslata beigazolódik, akkor nem is kell már olyan sokat várnia arra a sikerre.

Lorenzo elmondta, melyik futamot nyerheti meg Acosta, majd szembesítette őt a hibáival