back to top
2024. május 04. 01:09
KezdőlapMotoGPMarc Márquez szerint pályafutása végét jelenthette volna, ha még egy évre marad...

Marc Márquez szerint pályafutása végét jelenthette volna, ha még egy évre marad a Hondánál

Marc Márquez elárulta, ha kitölti a szerződését a Hondával, az könnyen az utolsó évét jelenthette volna a MotoGP-ben, így meg kellett hoznia a nehéz döntést a távozásról. A spanyol pilóta élvezi az idei évet, mivel megnyugtató választ adott a saját maga által feltett kérdésre.

Ami a pályán kívüli eseményeket illeti, a tavalyi szezon, annak is főleg a második fele Marc Márquezről, illetve az ő jövőjéről szólt. A jelenleg 31 éves versenyzőnek az idei év végéig volt szerződése a Hondával, ennek ellenére végül úgy döntött, hogy felbontja a megállapodást, és a japánok a korábbi sikerekre való tekintettel nem is gördítettek elé akadályt.

A nyolcszoros világbajnok akkor már zsinórban a második évet zárta futamgyőzelem nélkül, ráadásul mindkét idényben csak egy-egy alkalommal állt dobogóra főfutam után. Ráadásul a Honda mind a 2022-es, mind a 2023-as szezont a konstruktőri tabella utolsó helyén zárta. Mindez nyilvánvalóan megvisel egy olyan embert, aki korábban éveken át volt a sportág csúcsán. Annyira, hogy szerinte a maradással beverhette volna az utolsó szöget pályafutása koporsójába.

Főnöke mindent megpróbált, de több okból sem tarthatta vissza a sokáig hezitáló Marc Márquezt

Rendkívül nehéz döntés volt – nyilatkozta a TNT Sportsnak. – Nem a szívemre hallgattam. Csak arra gondoltam, hogy mi a legjobb a jövőm szempontjából. Az én jövőm az, hogy még sok évig MotoGP-versenyző akarok lenni. A Repsol Honda csapata volt az életem, a karrierem. Nagyon nehéz volt. A szerelőim, a technikusaim, a szponzoraim egyaránt ott vannak. Azt mondtam nekik, hogy »ha még egy évet lehúzok itt, akkor utána talán befejezem a pályafutásomat, mert a mentális egészségemnek annyi lenne«. Szóval meghoztam a döntést. Most már gondolkodhatok azon, hogy jövőre melyik csapatnál fogok versenyezni.”

A távozás bejelentése után nem sokkal az is hivatalossá vált, hogy öccse, Álex Márquez csapattársaként a Gresininél folytatja pályafutását. Az idősebbik fivér sokszor elmondta, elsősorban az a célja, hogy ismét mosolyogjon a motoron, és az volt a legfontosabb kérdés számára, hogy továbbra is elég jók-e a képességei. Az első három forduló alapján az eredmény pozitív az ő olvasatában.

„Élvezem – jelentette ki. – Nem ugyanaz úgy hozzáállni egy versenyhétvégéhez, hogy az első tízben vagy az első ötben akarok lenni, vagy a dobogóért harcolni. Ez a fő oka, hogy meghoztam ezt a döntést, hogy választ adjak magamnak, hogy elég versenyképes vagyok-e. A válaszom az, hogy igen, versenyképes vagyok. Az már egy másik dolog, hogy extrém versenyképes legyek, és a bajnoki címért harcoljak. Most már versenyképes vagyok annyira, hogy az első ötbe kerülésért harcoljak a legjobbakkal. Ez boldoggá tesz.”

Kínos: Álex Márquez elesett, de így is elhappolta az utolsó pontot a Honda elől

Márquez eddig mind a hat sprint- és főfutamon az első ötben haladt (a Portugál Nagydíjon valójában az ötödik helyért harcolt Francesco Bagnaiával, amikor összeütköztek), amivel teljesítette a saját maga által megfogalmazott célt, más kérdés, hogy a legutóbbi két alkalommal vasárnap elesett. Mindeközben a Honda talán minden eddiginél rosszabbul kezdte az idényt: Loszaílban és Portimãóban is csupán 4-4 pontot szereztek, míg Austinban ismét megesett velük az a csúfság, hogy egyetlen egységet sem tudtak begyűjteni. A Márquez helyére szerződtetett Luca Marini pedig még egyszer sem zárt az első tizenötben.

Így áll a MotoGP-tabella az Amerikai Nagydíj után