back to top
2024. május 10. 21:37
KezdőlapMotoGPFőnöke mindent megpróbált, de több okból sem tarthatta vissza a sokáig hezitáló...

Főnöke mindent megpróbált, de több okból sem tarthatta vissza a sokáig hezitáló Marc Márquezt

Marc Márqueznek állítólag teljesen egyedül kell belevágnia új kalandjába a MotoGP-ben, ugyanis sajtóinformációk szerint senkit nem vihet magával új csapatához. A nyolcszoros világbajnok a beszámolók szerint az utolsó pillanatig hezitált, főnöke pedig mindent megpróbált, hogy a Hondánál tartsa őt.

Ahogyan arra most már egy ideje számítani lehetett, Marc Márquez a szezon végén elhagyja a Hondát. A felek ezzel egy 11 éves együttműködésnek vetnek véget, amely sokkal több volt egy egyszerű munkakapcsolatnál, és az első hét évben számos sikert hozott. Ebben az időszakban a spanyol versenyző hat világbajnoki címet szerzett a MotoGP-ben.

Hivatalos: Marc Márquez távozik a Hondától

Bár ezt még nem jelentették be, de szinte biztos, hogy Márquez a Gresini Ducatinál folytatja pályafutását. Az Autosport arról számolt be, hogy az olasz istálló többéves szerződést szeretett volna, ám a nyolcszoros világbajnok ragaszkodott ahhoz, hogy csak 2024-re kötelezze el magát. Így pedig teljesen szabadon választhat a következő évre akkor, amikor rengeteg szerződés le fog járni.

Ennek azonban súlyos ára van, legalábbis a brit szakportál szerint. Márquez ugyanis állítólag nem viheti magával a vele szorosan együtt dolgozó gárdáját, amellyel már a Moto2-es korszaka óta, vagyis több mint tíz éve együtt küzd a sikerekért. Ennek oka, hogy a Ducati kifejezetten nem szerette volna megmutatni a motorját olyan embereknek, akik a 2025-ös szezont adott esetben már egy másik gyártónál kezdhetik meg.

Ezzel a videóval búcsúzik Marc Márquez a Hondától

Amennyiben igaz az információ, Márqueznek el kell búcsúznia például vezető mérnökétől, Santi Hernándeztől. Persze innentől kezdve könnyen lehet, hogy ez a búcsú nem végleges, hiszen minden bizonnyal őket is csupán 2024-ig köti szerződés a Hondához. Ez esetben pedig 2025-ben újra egyesülhetnek, és közösen vághatnak bele egy új, adott esetben több évig tartó projektbe.

A beszámoló arra is kitér, hogy Márquez mikor hozta meg a döntést. Korábban voltak olyan híresztelések, hogy a 30 éves versenyző már korábban letette a voksát a távozás mellett, de a brit portál értesülései alapján valójában az utolsó pillanatokig hezitált. Végül minden érintettnek kezdett kellemetlenné válni a helyzet, így abban állapodtak meg, hogy kedden végleges döntés születik.

Rossitól és Lorenzótól a nagy visszatérésig – Marc Márquez és a Honda legszebb pillanatai

Hogy Márquez miért hagyja el a Hondát, azt hosszasan lehetne tárgyalni, de nem ennek a cikknek a témája. Mindenesetre Alberto Puig, a Repsol Honda csapatfőnöke egy olyan terven dolgozott, amelynek révén maradásra bírhatta volna pilótáját. A spanyol szakembernek azonban nagyon meg volt kötve a keze, ugyanis a Honda vezetése az Osztrák Nagydíjig nem adott zöld utat a toborzással kapcsolatos elképzeléseire, ráadásul úgy tudni, hogy jó néhány magas szintű európai mérnök elutasította a japán gyártó ajánlatát. Ezek a tényezők pedig jelentős szerepet játszhattak abban, hogy a Honda elveszítette története legsikeresebb versenyzőjét.