back to top
2024. július 27. 02:47
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Nem a szívem vezérelt, hanem az eszem, nem tudom, hogy...

Marc Márquez: Nem a szívem vezérelt, hanem az eszem, nem tudom, hogy helyesen cselekszem-e

Marc Márquez megosztotta azt az üzenetet, amelyet a Honda egyik tagjának küldött a távozása kapcsán. Ebben leírta, hogy nem a szíve vezérelte, és abban sem biztos, hogy helyesen cselekszik, de minél hamarabb vissza akar jutni a csúcsra.

Kedden délután érkezett a hír, hogy Marc Márquez 2023 végén elhagyja a Hondát, miután közös megegyezéssel felbontják a jövő év végéig szóló szerződést. Bár azt nem jelentették be, hogy hol fogja folytatni, szinte biztosan a Gresini Ducati lesz a következő állomása, ahol ismét öccsével, Álex Márquezzel alkothat egy csapatot.

Hivatalos: Marc Márquez távozik a Hondától

Bár Márquez esetleges távozásával már hosszú hónapok óta foglalkozott a MotoGP közvéleménye, egészen a közelmúltig sokan nem hitték el, hogy ez valóban megtörténik, azt pedig pláne, hogy idén. Alighanem ő maga is így volt ezzel, legalábbis erre lehet következtetni abból az üzenetből, amelyet egy csapattagnak küldött, majd a közösségi médiában is megosztott.

„Nem tudom, hol kezdjem, nem tudom, hogy jól vagy rosszul cselekszem, nem tudom, mit hoz a jövő, nem tudom, hogy mindez be fog-e válni, de azt tudom, hogy mit értünk el együtt – fogalmazott. – Ez volt életem legnehezebb döntése, amelyet az eszem vezérelt, nem a szívem. A szívemnek mindig ti lesztek a csapat, akik mindig is támogattatok, és mindig támogatni fogtok. Egy dologban azonban biztos vagyok: meg akarom próbálni, hogy újra a világ legjobb versenyzője legyek, és ehhez jól kell éreznem magam a motoron.”

Ezzel a videóval búcsúzik Marc Márquez a Hondától

Amióta 2020-ban elszenvedte súlyos sérülését, Márquez nem tudott tartósan az élmezőnyben versenyezni. Ebben egészen tavalyig a karja akadályozta, de a jelenlegi szezonnak úgy vágott neki, hogy fizikailag teljesen rendben van. Az idei motor azonban már kifejezetten gyenge, és nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben a Honda visszatér az élmezőnybe. A 30 éves pilótának pedig már nyilvánvalóan nincs olyan sok ideje, hogy újra felérjen a csúcsra.

Rossitól és Lorenzótól a nagy visszatérésig – Marc Márquez és a Honda legszebb pillanatai

„Azon elméletet vettem alapul, amelyet a hegymászó mondott abban a könyvben, amelyet odaadtál nekem, hogy olvassam el – folytatta. – Ha 3 nap alatt meg tudom mászni az Everestet, miért másznám meg 5 nap alatt? Logikus, hogy 3 nap alatt sokkal kockázatosabb megmászni, az ember sokkal jobban kiteszi magát [a veszélynek], és lehet, hogy nem sikerül, de ha nem próbálom meg, soha nem fogom megtudni. Mindig azt mondtad nekem, és én mindig alkalmaztam ezt, hogy »kövesd az ösztöneidet, jellemben és bátorságban senki sem győzhet le téged!«.”

Főnöke mindent megpróbált, de több okból sem tarthatta vissza a sokáig hezitáló Marc Márquezt

Sajtóértesülések szerint Márquez nem viheti magával szűkebb stábját, akikkel már a Moto2-ben is együtt dolgozott. A nyolcszoros világbajnok ugyanakkor bízik benne, hogy a búcsú nem végleges. „Végül pedig itt az ideje, hogy a szív beszéljen, és mint jól tudod, a mi kapcsolatunk nagyon különleges – írta. – Remélem, hogy útjaink újra keresztezik egymást. Élvezzük ezt a 6 ünnepet, ami még hátravan ebben az évben!”