back to top
2024. május 19. 11:18
KezdőlapMotoGPMartín figyelmeztetett: ha kiprovokálják, visszahozhatja a gyűlölködést a MotoGP-be

Martín figyelmeztetett: ha kiprovokálják, visszahozhatja a gyűlölködést a MotoGP-be

Jorge Martín elárulta, régen barátok voltak Francesco Bagnaiával, de most már csak szimplán tisztelik egymást. A spanyol versenyző úgy véli, a gyűlölködés nem hiányzik a MotoGP-ből, de kétségtelenül nagyobb figyelmet generál, és ha kiprovokálják belőle, ő is képes változtatni a harcmodorán, ugyanakkor nem ez a célja.

Könnyen lehet, hogy a szezon végéig óriási csata lesz a MotoGP idei világbajnoki címéért, hiszen a mezőny úgy fordul rá az utolsó hat fordulóra, hogy Francesco Bagnaia előnye mindössze 3 pont Jorge Martínnal szemben. Ráadásul a lendületelőny mindenképpen a spanyol pilótánál van, de a gyári támogatás a címvédő mellett szól, még úgy is, hogy a Pramac szintén idei motorokat használ.

A két fél viszonyára eddig a tisztelet volt a jellemző, és idáig nem voltak olyan összecsapásaik, amelyben az egyik felet bármiért is felelősségre kellett vonni. Az olasz és a spanyol pilóta már hosszú ideje ismerik egymást, hiszen a Moto3 2015-ös és 2016-os szezonjában csapattársak voltak a jelenlegi Aspar csapatnál. Martín azonban elárulta, most már nincsenek olyan viszonyban, mint akkor voltak.

„A Moto3-ban csapattársak voltunk, és nagyszerű kötelék alakult ki közöttünk, barátok voltunk… nos, barátok vagyunk, de az évek során elveszítjük ezt a kapcsolatot – nyilatkozta a La Vanguardiának az előző három hétvége hat futamából ötöt megnyerő motoros. – Jelenleg nagyon jól kijövünk egymással, de barátság nincs. Óriási a tisztelet [közöttünk, és ezt csodálom].”

Marc Márquez: Hatalmas tisztelet jár Bagnaiának és Martínnak

Bagnaia és Martín között látszólag valóban jó, vagy legalábbis normális a viszony. Mindez azonban nem befolyásolja őket, amikor a pályán összecsapnak. „A pályán ezt elfelejti az ember – magyarázta a 25 éves pilóta. – Mindketten elég tiszta versenyzők vagyunk, nem megyünk bele kontaktokba. Voltak csatáink a Moto3-ban és most, a MotoGP-ben is, kiskorunk óta együtt fejlődtünk.”

A mai MotoGP-re egyáltalán nem jellemző a gyűlölködés, nem úgy, mint az előző korszakban. Akkor több párharc is rendkívül toxikussá vált, és részben ezért is volt annyira népszerű a sportág akkoriban. Martín azonban ebből a szempontból nem tervezi visszahozni a Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa és Marc Márquez, vagy korábban Casey Stoner és Max Biaggi fémjelezte korszakot, kivéve abban az esetben, ha kényszerítve érzi magát.

„Nem mintha hiányozna, de egy toxikus rivalizálás, vagy egy olyan, amelyben gyűlölet van a versenyzők között, nagyobb figyelmet generál, mint egy kedélyes rivalizálás, mert az mindkét félnek szurkolókat hoz – fogalmazott. – Most nincs ilyen, jelenleg tisztelet van, jó a kapcsolat. Minden hétvégén az életünket kockáztatjuk, és nincs szükségünk arra, hogy gyűlöljük egymást. Ha provokálnak, akkor ez megtörténhet, de senki nem tett velem semmit. Mindenkit tisztelek, Aleix Espargaróval jó barátságban is vagyok, de a többiek nem a barátaim. Egy-egy összeérés miatt lehet némi szikra egy bizonyos pilótával, de ez nem olyan szintű gyűlölet, mint [Ayrton] Senna és [Alain] Prost, Lorenzo és Pedrosa, vagy Marc és Valentino között volt. Korábban ketten harcoltak a bajnoki címért, most pedig több ellenfél van, és minden lenyugszik. Én az a fajta vagyok, aki a legkisebb eset után felhevül. Ugyanakkor igyekszem megőrizni a jó modort, mert a legapróbb dolog miatt is ráugranak a közösségi médiában az emberre. Ez egy kritikus pillanat.”