back to top
2024. május 03. 21:06
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Hatalmas tisztelet jár Bagnaiának és Martínnak

Marc Márquez: Hatalmas tisztelet jár Bagnaiának és Martínnak

Marc Márquez méltatta Francesco Bagnaiát és Jorge Martínt, amiért a Japán Nagydíjon sikeresen megküzdöttek a körülményekkel. A nyolcszoros világbajnok tapasztalatból tudja, hogy a bajnokság első két helyezettje milyen helyzetben van.

Meglehetősen érdekesen alakult a múlt heti Japán Nagydíj a MotoGP-ben. Nem sokkal a rajt előtt eleredt az eső, így a mezőny nagy része már az 1. kör végén kiment motort cserélni. A körülmények ezután csak romlottak, így nem sokkal féltáv után megszakították a futamot, és bár a versenyirányítás megpróbálkozott az újraindítással, végül nem tudták folytatni a versenyt.

Esőkáosz, piros zászló és sikertelen újraindítás után Martín nyert Japánban, Marc Márquez dobogós

Egyvalami viszont a kaotikus körülmények ellenére sem változott: Jorge Martín és Francesco Bagnaia ezúttal is a mezőny élén, jelen esetben konkrétan az első két helyen végeztek. A Pramac versenyzője ezzel hat fordulóval a vége előtt 3 pontra csökkentette hátrányát riválisával szemben. A mögöttük befutó Marc Márquez mindkettőjük teljesítményét méltatta.

„Hatalmas verseny [volt] ettől a két sráctól, akik a bajnokságért harcolnak – nyilatkozta a spanyol versenyző. – Nem könnyű olyan kockázatot vállalni, mint amilyeneket ők vállaltak. Lenyűgöző! Tudom, milyen az, amikor az ember ilyen körülmények között a bajnoki címért küzd. Hatalmas tisztelet [jár nekik]. Remek futamot teljesítettek. Harcolnak [egymással]. Extrán koncentrálnak, és van egy extra löketük. Jó volt látni hátulról a két srác csatáját.”

Ami Honda pilótáját illeti, a szezon során először állhatott fel a dobogóra vasárnap, ami a teljes világbajnoki pályafutását tekintve a száznegyvenedik pódiuma. Korábban „romantikusnak” titulálta, hogy pont Japánban, munkaadója hazai pályáján sikerült az első háromban végeznie, és később is kiemelte a jelentőségét. Persze azzal is tisztában van, hogy a körülmények az ő malmára hajtották a vizet.

„Természetesen ez egy fontos dobogó volt – fogalmazott. – Egész szezonban erre vártunk. Nagyon későn érkezett, de a Honda hazai pályáján jött egy olyan napon, amikor profitáltam az időjárási körülményekből. Az elején kissé túlságosan is küszködtem, de aztán megpróbáltam menedzselni a gumikat. Aztán, amikor a pálya igazán vizes lett, elkezdtem támadni, és egyre gyorsabb és gyorsabb lettem.”

Bagnaiának ez volt a legrosszabb esős élménye, Marc Márquez vállalta volna a folytatást

A versenyirányításnak több ponton is fontos szerepe volt a motegi futamon. Először a kezdés előtt, amikor úgy döntöttek, hogy mindenféle variálás nélkül állórajttal elengedik a mezőnyt, aztán pedig féltáv környékén, amikor arról kellett dönteni, hogy mikor szakítsák meg a körözést. Végül pedig az újraindításnál, amelyből aztán érdemben semmi nem lett már. Márquez ugyan a leintés után úgy fogalmazott, hogy a maga részéről a folytatással sem lett volna gondja, ettől függetlenül dicsérte az illetékesek munkáját.

„A versenyirányítás nagyon okos volt, a legjobb döntéseket hozták meg – jelentette ki. – Az újraindítás előtt a felvezető körön megnézték, milyenek a látási viszonyok. Látták, hogy sok motorral ez lehetetlen. Emellett a fény sem volt megfelelő. Kevésbé esett az eső, és kevesebb víz volt a pályán, de még így is túl sok volt. Tökéletes munkát végeztek.”