back to top
2024. május 04. 05:05
KezdőlapNégykerékMerész stratégiai húzásnak is köszönhetően lett meg Rossi első dobogója az autós...

Merész stratégiai húzásnak is köszönhetően lett meg Rossi első dobogója az autós hosszútávú-vb-n

Valentino Rossi egysége a második helyet szerezte meg az Imolai 6 órás versenyen a WEC-ben, vagyis a sportautók számára kiírt hosszútávú-világbajnokságon. A BMW egy merész húzásnak is köszönhetően aratott kettős győzelmet.

Vasárnap rendezték a sportautók számára kiírt hosszútávú-világbajnokság, azaz a WEC második fordulóját Imolában. Ahogyan a Katari 1812 km-es viadalon, úgy Valentino Rossi ezúttal is a belga Maxime Martinnal, valamint az ománi Ahmad al-Hartival osztotta meg a WRT csapatának 46-os számú BMW-jét az LMGT3-as kategóriában.

Az egység a harmadik helyről rajtolhatott a 92-es Porsche, valamint a 27-es Aston Martin mögül, valamint a másik, 31-es BMW elől. A verseny első kulcsmomentuma az volt, hogy a BMW két bronz minősítésű pilótája, Al-Harti, valamint Darren Leung mindössze 80, illetve 5 másodperccel lépte túl az 1 óra 45 perces időt, amelyet minimálisan a volán mögött kellett tölteniük.

Ezen a téren nem minden ment simán a Porschénél, legalábbis ami az ezüst minősítésű versenyzőjüket, Joel Sturmot illeti, aki első etapjával nem teljesítette a határértéket, így vissza kellett ülnie az autóba, ezért összességében félórával többet ült a kocsiban, mint a hasonló szintre sorolt Rossi, illetve Sean Gelael.

A futam második felében az eső is megnehezítette a pilóták dolgát, a BMW pedig ekkor merész döntést hozott, és mindkét autóját slickeken hagyta. Mindez kifizetődőnek bizonyult, hiszen így a két M4 GT3-as vezetett, Augusto Farfus azonban még korábban a Variante Alta-sikánba menet megelőzte Martint, így a 46-os autó a második helyen haladt. Rossiék sorsát egy áthajtásos büntetés pecsételte meg, amelyet a virtuális biztonsági autós fázisra vonatkozó szabályok megszegéséért kaptak, de a második hely így is meglett nekik.

Nagyon örülök a WRT, illetve a BMW M Motorsport számára elért kettős győzelemnek és az első dobogós helyezésemnek az FIA WEC-ben – nyilatkozta a kilencszeres gyorsaságimotoros-világbajnok. – Már a szombati időmérőn is erős volt az autónk, Ahmad pedig egy kiváló harmadik rajthelyet szerzett. Augusto az elején kicsit gyorsabb volt Maxime-nál, és átvette a vezetést. Ennek ellenére nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.”

Rossiék végül 23 másodpercet kaptak a BMW 31-es autójától. A 46-os egység triója így 36 ponttal a negyedik helyen áll az LMGT3-as kategóriában, 18 egységnyi hátrányban a 92-es Porsche versenyzői mögött, de csak 1-gyel lemaradva a 27-es Aston Martin pilótáitól. A következő forduló a Spái 6 órás futam lesz május 11-én.