back to top
2024. április 30. 21:48
KezdőlapMotoGPKínos: Álex Márquez elesett, de így is elhappolta az utolsó pontot a...

Kínos: Álex Márquez elesett, de így is elhappolta az utolsó pontot a Honda elől

Luca Marini még a verseny közben bukó Álex Márquezt sem tudta maga mögött tartani, így az utolsó helyen fejezte be az Amerikai Nagydíjat, de szerinte fontos lépést tettek a hétvégén. A Gresini motorosa úgy véli, akár Francesco Bagnaiával is harcolhatott volna, ha nem esik el.

Még féltávnál sem járt az Amerikai Nagydíj, amikor a Honda már csak Luca Mariniben bízhatott, hiszen a 9. körre már Johann Zarco, Nakagami Takaaki és Joan Mir is kiesett. Az olasz pilóta azonban az utolsó, tizenhatodik helyen futott be, így ő sem szerzett pontot. A Honda így nem szerzett pontot a hétvégén, ami a 2022-es idény eleje óta harmadszor esett meg velük. Hogy kontextusba helyezzük, ilyesmi a tavalyi idény óta csak velük történt meg, és az elmúlt években is csak olyan gyártókkal, amelyek négy motornál kevesebbet indítottak.

Óriási dráma, Marc Márquez az élről bukott, Viñales a borzalmas rajtja után írt történelmet

Ez már önmagában kínos, de a helyzetet tetézi, hogy Marini közvetlenül Álex Márquez mögött ért be, aki szintén elesett, ám folytatta a versenyzést. Ennek következtében az utolsó helyre esett vissza, de a 17. körre utolérte, és megelőzte Marinit. A 26 esztendős motoros azonban úgy érzi, így is jelentős lépést sikerült megtenniük.

„Mindent megtettem, és keményen küzdöttem az utolsó pontért – nyilatkozta. – Jó, hogy befejeztem a futamot, mert így több adatot gyűjtöttem a mérnököknek. Jelenleg nem a megfelelő helyen vagyunk, és úgy gondolom, ez fontos hétvége számunkra. Most már össze tudjuk hasonlítani a mostani hétvége adatait a korábbiakéival, és remélem, ez segíthet abban, hogy tovább javuljunk. Szerintem elég egyértelmű az irány, csak időre van szükségünk.”

Ami Márquezt illeti, a spanyol pilótának volt min javítania, hiszen az időmérőn csak a tizenegyedik helyet szerezte meg, míg a sprintfutamon rosszul jött ki a kalamajkából, így nem szerzett pontot. Ennek megfelelően sikerült is felzárkóznia a nyolcadik pozícióba, majd Jack Millert is maga mögé utasította, és szép kilátásai lehettek volna.

Nagyon jól rajtoltam, és jól helyezkedtem az első kanyarban – kezdte. – A második körben nem alakult ki káosz, ami előnyünkre vált, hiszen szombaton ott rontottuk el a versenyt. Aztán jól pozicionáltam magam, tudtam, hogy az elejétől sokat kell spórolnom a gumival. Ez sikerült is, nagyon jól menedzseltem, a hátsó abroncs remek állapotban volt a végén.”

Márquez azonban a 11. körben elesett, nem sokkal azelőtt, hogy bátyja és egyben csapattársa, Marc Márquez az élről dobta el a motort. „Az egyes kanyarban hibáztam – idézte fel a történteket. – Kicsit szélesre mentem, Jack nagyon feltartott. [Enea] Bastianini rögtön egy másodpercet adott neki azután, hogy megelőzte. Talán kicsit türelmesebbnek kellett volna lennem az előzésnél, mert szerintem a végéig nagyon jók lehettünk volna. Kár érte, de örülök, hogy újra megvolt az érzet, hogy ismét úgy motoroztam, ahogyan kell. Jerezben vissza kell jönnünk.”

Az élről bukó Marc Márqueznek végig gondja volt, mérnöke csalódott a „hihetetlen” szereplés után

Márquez úgy véli, szerencsés esetben akár még az ötödik helyet is megcélozhatta volna. „Most már könnyű beszélni – felelte arra a kérdésre, hogy szerinte milyen pozícióban zárhatott volna. – Úgy gondolom, hogy ott végeztem volna, ahol Diggia [Fabio Di Giannantonio – a szerk.], aki ugyanolyan motoron van, mint mi, egy kényelmes befejezés lett volna. Talán Pecco [Bagnaiával is csatáztam volna], ezt a pozíciót célozhattam volna meg. Azonban [így] nem volt rá lehetőség.”