back to top
2024. április 30. 16:48
KezdőlapMotoGPA remekül szereplő Acosta hamarosan Pedrosával versenyezhet, elárulta, milyen eredményre számít

A remekül szereplő Acosta hamarosan Pedrosával versenyezhet, elárulta, milyen eredményre számít

Pedro Acosta kijelentette, szombatról vasárnapra nagyot ugrottak előre az Amerikai Nagydíj hétvégéjén. A 19 éves újonc méltatta Pol Espargaró és Dani Pedrosa munkáját, utóbbit pedig szerinte nem fogja legyőzni Jerezben.

Pedro Acosta ismét lenyűgözte a világot az austini hétvégén. Az időmérőn a második helyet szerezte meg Maverick Viñales mögött, és bár a sprintfutamon kicsúszott az első háromból, akkor is ott volt az élmezőnyben. Másnap pedig egészen addig a győzelemért harcolt, amíg honfitársa el nem ment mellette, és egy ideig vezette is a versenyt.

Óriási dráma, Marc Márquez az élről bukott, Viñales a borzalmas rajtja után írt történelmet

Ezzel pedig zsinórban másodszor állhatott fel a vasárnapi dobogóra, ráadásul ezúttal teljesen önerőből. Mind az eredmények, mind a tempó alapján ez volt Acosta eddigi legjobb MotoGP-fordulója, de ő ennél is messzebbre ment az időben. Régen voltam ennyire jó egy versenyen – nyilatkozta a leintés után a DAZN műsorában. – Rengeteget előztem, a motor remekül ment, még a közepes [hátsó gumin] is. Jó futamom volt, tudtam előzni, és vezettem is.”

Acosta hozzátette, abroncsának jobb oldala a végére elég rossz állapotba került, de szerinte így is sikerült előrelépniük a sprinthez képest, miután ezúttal másképp menedzselte a versenyt. „Jobban ment, mint tegnap, sokkal nyugodtabb voltam. Tegnap nem voltam százszázalékos, amikor Jorge [Martín] megelőzött, visszaestem a gumik terén. Úgy vélem, tegnapról mára nagyot ugrottunk. Remélem, több ilyen nagydíj lesz, ez jó volt.”

Viñaleshez hasonlóan Acosta is közepes gumikon rajtolt, és a végeredményt látva ez bizonyult a jó választásnak. A GasGas motorosa a sprint alapján jutott erre a döntésre. „A tegnapi futam segített abban, hogy lássam, a lággyal nem tudunk odaérni, a szimuláció száznegyven százalékos kopást mutatott, és jobb volt nem kockáztatni” – magyarázta.

Acosta ezzel feljött a bajnokság negyedik helyére, 26 ponttal lemaradva Martíntól, de a második Enea Bastianinivel szemben csupán 5 egység a lemaradása. Ugyanakkor nem akar abba a hibába esni, hogy a Spanyol Nagydíj előtt nyomást helyez magára, még úgy sem, hogy a manapság szakértőként dolgozó Jorge Lorenzo szerint hazájában akár futamot is nyerhet. „Jerez előtt nincsenek várakozásaink, azok mindig sokat ártanak nekünk – fogalmazott. – Odamegyünk, igyekszünk dolgozni, és lesz, ami lesz.”

Lorenzo elmondta, melyik futamot nyerheti meg Acosta, majd szembesítette őt a hibáival

A következő futamhétvége helyszínén a KTM nemrég tartott egy privát tesztet, ahol Pol Espargaró és Dani Pedrosa kipróbálták azokat az alkatréseket, amelyeket adott esetben éles körülmények között is bevethetnek. Utóbbi egyébként versenyezni is fog Jerezben, miután az osztrák gyártó neki adta az idei első szabadkártyás lehetőségét.

A KTM megnevezte, hogy Pedrosa és Pol Espargaró idén melyik MotoGP-futamon indulhat először

„Nem hiszem, hogy ez megtörténik, még sokat kell tanulnunk – felelte nevetve Acosta arra a kérdésre, hogy legyőzheti-e a tavaly mindkét szereplése alkalmával jól teljesítő honfitársát, majd méltatta Espargaró és az ő munkáját. – Úgy gondolom, hogy pompás motort hagynak hátra, amely szinte meg sem mozdul, most pedig itt az ideje, hogy apránként finomhangoljam.”