back to top
2024. április 30. 21:35
KezdőlapMotoGPÓriási dráma, Marc Márquez az élről bukott, Viñales a borzalmas rajtja után...

Óriási dráma, Marc Márquez az élről bukott, Viñales a borzalmas rajtja után írt történelmet

Maverick Viñales nyerte az Amerikai Nagydíj főversenyét, ezzel pedig az első olyan pilóta lett a MotoGP-korszakban, aki három különböző gyártóval tudott futamgyőzelmet aratni. Az austini viadalon a második helyet Pedro Acosta, a harmadikat pedig Enea Bastianini szerezte meg. 

A Moto3 és a Moto2 versenye után a királykategória futamával zárult az Amerikai Nagydíj utolsó napja. Az első sorból az időmérő eredményének megfelelően Maverick Viñales – a szombati sprint győztese –, Pedro Acosta és Marc Márquez indulhatott. Közvetlenül a 20 körös viadal kezdete előtt a levegő hőmérséklete 27, a pályáé pedig 44 fokos volt.

Martín kétszer is bukott, Viñalesé lett az austini pole Acosta és Marc Márquez előtt.

A legjobb rajtot Acosta vette, az újonc fordult el elsőként az 1-es kanyarban. Viñales nagyon sokat veszített, egészen a tizedik helyig esett vissza. Jorge Martín viszont vele ellentétes irányba mozgott a mezőnyben, és egészen a második pozícióig verekedte magát előre. A másik sokat javító versenyző Jack Miller volt, aki a harmadik helyen stabilizálta a saját helyzetét. Rajtuk kívül a gyári Ducati pilótái is erősnek mutatkoztak a futam elején.

A 2. körben Martín folyamatosan támadta Acostát, de megelőzni nem tudta. A két fiatal spanyol versenyző mögött Márquez és Miller csatázott egymással, de Francesco Bagnaia mindkettőjüket meg tudta előzni, és így az övé lett a harmadik hely.

A 4. körben előbb Martín Acostát, majd Márquez Bagnaiát ugrotta át az első szektorban. A GasGas pilótája mellett ezután néhány kanyar alatt a nyolcszoros világbajnok és a címvédő is elment. Az ötödik helytől lefelé a Miller, Enea Bastianini, Viñales sorrend alakult ki.

Az 5. kör legvégén Márquez megpróbálta átvenni a vezető helyet Martíntól, de ez nem sikerült neki. Viszont a két motor kissé összeért, és ezért a Gresini pilótája visszaesett a negyedik pozícióba.

Bagnaiát a 7. körben előbb Acosta az 1-es kanyarban, majd Márquez is megelőzte. Utóbbival össze is ért az olasz versenyző, de mindketten a motoron tudtak maradni, nem úgy, mint az emlékezetes portimãói találkozásuk alkalmával.

A verseny féltávjához közeledve először Johann Zarco állt ki a bokszba, majd Nakagami Takaaki, Franco Morbidelli és Joan Mir is bukott. Viñales eközben egészen az ötödik helyig jött előre, Martín pedig körülbelül fél másodperces előnyt épített ki magának Acosta és Márquez előtt. Aztán a 9. kör utolsó kanyarjában Viñales elment Bagnaia mellett. Az Aprilia pilótája hibázott az 1-es kanyarban, de végül mégis az övé lett a negyedik hely. A 10. körben Acosta messziről bevetődve átvette a vezetést Martíntól, akit rövid időn belül Márquez is megelőzött.

Márquez később Acostát is maga mögé utasította, de nem bírta végig megtartani a vezetést: senkitől sem zavartatva bukott az első helyről. Álex Rins pedig szintén eldobta a motorját. Viñales eközben megelőzte Bagnaiát és Martínt is, és pillanatok alatt felzárkózott a mazarróni cápa mögé.

A 13. körben Viñales újra a mezőny élén találta magát, miután elment Acosta mellett. A harmadik helyen ekkor Martín, mögötte pedig Bastianini és Bagnaia motorozott, azonban utóbbi folyamatosan maradt le a vetélytársaitól.

A 15. körre Viñales közel egy másodperces előnyt épített ki magának Acosta előtt. A 16. kör elejére Bastianini ért fel Martínra, akit megpróbált megelőzni, de ez elsőre még nem sikerült neki.

Az utolsó körökben Acosta folyamatosan közelített Viñalesre, de utolérni már nem tudta, így Top Gun történelmet írt. Ő lett ugyanis az első pilóta a MotoGP-korszakban, aki három különböző gyártóval is futamot tudott nyerni. A gyorsaságimotoros-világbajnokság teljes történelmében is csak négyen, Mike Hailwood, Randy Mamola, Eddie Lawson és Loris Capirossi voltak erre képesek eddig. Viñales így a Yamahával nyolc, a Suzukival és az Apriliával pedig egy-egy futamgyőzelmet aratott.

A második helyre Acosta jött be, aki így a Portugál Nagydíj után újra dobogóra állhatott. Harmadikként Bastianini végzett, aki az utolsó körökben előzte meg Martínt, aki így negyedik lett. Mögötte pedig a Bagnaia, Fabio Di Giannantonio, Aleix Espargaró, Marco Bezzecchi sorrend alakult ki.

A MotoGP austini futamának végeredménye