back to top
2024. május 03. 01:25
KezdőlapMoto3Nem volt ellenfele Alonsónak a drámai esésekkel tarkított austini Moto3-as futamon

Nem volt ellenfele Alonsónak a drámai esésekkel tarkított austini Moto3-as futamon

Az Amerikai Nagydíjon a Moto3-as kategória időmérője után a legkisebb géposztály versenyét is David Alonso zárta az élen. A második helyen Daniel Holgado, a harmadikon pedig Angel Piqueras végzett.

Az Amerikai Nagydíj vasárnapi programjának érdemi része a Moto3-as futammal kezdődött. Az időmérő eredményének megfelelően David Alonso, Daniel Holgado és Colin Veijer indulhatott az első sorból. Eredetileg José Antonio Rueda szerezte meg a második rajthelyet, de a 18 éves pilótán vakbélműtét kellett végrehajtani, így nem tudott részt venni a 14 körös viadalon.

A rajtot legjobban Alonso kapta el, Holgadóval együtt megtartották az első és a második helyet. Az 1-es kanyarban Filippo Farioli bukott, ezzel pedig többeket feltartott. A pálya első szakaszában Joel Kelso próbálta megelőzni Holgadót, de a két pilóta kissé összeért, és előbbinek ki kellett szélesítenie egy kanyart.

Még az 1. körben Ivan Ortolá és Stefano Nepa akadtak össze, mindketten földre kerültek, majd nagy lemaradásban folytatni tudták a versenyt, bár a spanyol pilóta először vetélytársa motorjára akart felszállni. Azonban Ortolá nem sokkal később megint bukott, és végül kiállt a bokszba.

A 2. kör elején Holgado visszaesett a hatodik helyre, nagy kavarodás után a második pozíciót az újonc Ángel Piqueras tudta magához ragadni, harmadikként pedig ekkor Furuszató Taijó motorozott.

A 4. körben Luca Lunetta esett el. Eközben az élen Alonso magabiztosan tartotta az eddigre már közel négy másodpercesre növekvő előnyét. A kolumbiai pilótát üldöző bolyból Furuszató esett ki, miután eldobta a motorját a 15-ös kanyarban. A csoportot így Holgado, Veijer, Piqueras, Jamanaka Riuszej és Kelso alkották.

A 6. körben Scott Ogden esett a 9-es kanyarban. A futam leintése előtt 5 körrel Kelso bukott, így kiszállt Alonso üldözői közül, akik a verseny második szakaszában folyamatosan közelíteni tudtak az Aspar Team motorosára. A különbség az első és a második helyezett között ekkor körülbelül két és fél másodperc volt.

A verseny vége előtt 4 körrel jött a dráma: Veijer óriásit esett a pálya első részében, egy highside-ot mutatott be, és az ideális ívre visszacsúszó motorja majdnem kiütötte Jamanakát és Holgadót, akiknek ki kellett menekülnie a bukótérbe. A második helyet így Piqueras vette át.

Holgado és Jamanaka 2 körrel a leintés előtt újra felért  Piquerasra, majd mindketten el is tudtak menni mellette. A japán pilótát azonban még vissza tudta előzni a spanyol motoros.

Az utolsó körben Piqueras és Holgado óriási küzdelmet vívtak egymással a második helyért, amelynek sorsát végül egy gyorsulási verseny döntötte el. Ebben Holgado 14 ezreddel kerekedett felül, így ő zárt Alonso mögött. Jamanaka pedig végül megtartotta a negyedik pozíciót.

Alonso ezzel az idei második, összességében pedig a hatodik futamgyőzelmét aratta a Moto3-ban, 2024-ben először Katarban bizonyult a mezőny legjobbjának.

A Moto3 austini futamának végeredménye