back to top
2024. április 30. 21:40
KezdőlapMotoGPA KTM megnevezte, hogy Pedrosa és Pol Espargaró idén melyik MotoGP-futamon indulhat...

A KTM megnevezte, hogy Pedrosa és Pol Espargaró idén melyik MotoGP-futamon indulhat először

A KTM megerősítette, hogy mind Dani Pedrosa, mind Pol Espargaró idén legalább egy-egy MotoGP-versenyen lehetőséget kap. Pedrosa a jerezi Spanyol, Espargaró pedig a mugellói Olasz Nagydíjon mutathatja meg a tudását.

A 2023-as MotoGP-szezonban két versenyen is elindult a sorozatból 2018-ban visszavonult Dani Pedrosa. A KTM tesztpilótája mindkét szabadkártyás lehetőségét szinte tökéletesen használta ki: a jerezi főfutamon hetedik, a misanóin pedig negyedik lett (a sprinteken hatodikként, illetve negyedikként szelte át a célvonalat). A hazai közönsége előtt pedig idén megpróbálhatja megismételni a tavalyi teljesítményét, hiszen a KTM bejelentette, hogy Pedrosa részt vesz majd a Spanyol Nagydíjon.

„Nagyon jól szórakoztam az előző évben Jerezben, elképesztő volt, hogy a rajongók hogyan fogadtak – nyilatkozta Pedrosa. – Mindannyian tudjuk, hogy Jerez egy különleges hely. Nekünk persze az is nagyon fontos lesz, hogy pár dolgot, amelyekre a teszteken jöttünk rá, kipróbáljunk versenykörülmények között. 2024-ben ez a fő oka annak, hogy elindulok egy futamon.”

Pedrosa folyamatos harcot vív a csapatával, és nem áll jól

A KTM egy másik tesztpilótája, Pol Espargaró sem marad ki a jóból, hiszen a tervek szerint ő majd a mugellói Olasz Nagydíjon fog versenyezni. Espargaró a tavalyi idényben még a mezőny állandó tagja volt a GasGas motorosaként. Azonban az év első fordulója során súlyos sérüléseket szenvedett, és így semmi esélye sem volt az ülése megtartására az azóta már valósággal berobbanó Pedro Acostával szemben. Az osztrák gyártó viszont nem engedte el a kezét, idén a fejlesztési munkában számítanak rá.

„Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy visszatérek a versenyzéshez – mondta Espargaró. – Különösen, hogy erre Mugellóban lesz lehetőségem, amely egy nagyon különleges hely egy MotoGP-gépre történő felpattanáshoz. Jó lesz visszatérni a rajtrácsra a srácok közé. A tesztelés eddig elég jól ment, és nagyon motivált vagyok. Egyre inkább a régi, a 2023-as sérülésem előtti verziómat tudom hozni. Alig várom, hogy visszatérjek a MotoGP családjához, és megmutassam, hogy így is gyorsak és erősek tudunk lenni.”

Akár másfél évbe is telhet, mire felépül horrorbukásából a könnyek között búcsúzó Pol Espargaró

A koncessziós jogokról szóló megállapodás alapján a KTM – ugyanúgy, ahogy az Aprilia, a Honda és a Yamaha is – hat szabadkártyával rendelkezik az idei MotoGP-szezonban (legalábbis a bajnokság jelenlegi állása szerint, hiszen ez még változhat a nyári szünetben). Ennek megfelelően könnyen elképzelhető, hogy akár Pedrosát, akár Espargarót, akár mindkettőjüket látjuk majd még rajthoz állni valamelyik futamon a most megnevezetteken kívül is.