back to top
2024. április 30. 16:31
KezdőlapMotoGPMeglett az időmérős bukások böjtje, de Martín nem kesereg, miután megszakadt dobogós...

Meglett az időmérős bukások böjtje, de Martín nem kesereg, miután megszakadt dobogós sorozata

Jorge Martín kijelentette, az időmérőn elszenvedett bukásai miatt nem tudta kipróbálni a közepes hátsó gumit, így kénytelen volt a lágyat választani az Amerikai Nagydíjra. A Pramac motorosa ugyan hibázott a versenyen, de nem tartja drámainak, hogy idén először nem zárta az első háromban a futamot.

Jorge Martín ugyan vezetett is az Amerikai Nagydíjon, végül Marc Márquez kiesésével együtt is csak a negyedik helyen ért célba. Ezzel pedig immáron ő sem mondhatja el magáról, hogy a szezon minden sprint- és főfutamán az első háromban végzet, hiszen az előző öt viadalon összesen két első és három harmadik pozíciót szerzett.

Óriási dráma, Marc Márquez az élről bukott, Viñales a borzalmas rajtja után írt történelmet

A spanyol versenyző kirobbanó formában kezdte a hétvégét, de az időmérőn kétszer is bukott, így csupán a hatodik helyre kvalifikálta magát. A sprinten többé-kevésbé sikerült a kármentés, hiszen harmadikként intették le, de a korábbi esések vasárnap is visszaütöttek, Martín ugyanis nem minden gumival rendelkezett elegendő tapasztalattal.

A szombati alapján tudtam, hogy nehéz verseny lesz, a riválisok nagyon erősek voltak – nyilatkozta. – A két bukásom több következménnyel járt a futamra nézve, mert nem volt lehetőségem kipróbálni a közepes keveréket, így a versenyen azzal mentem, amelyiket jobban ismertem: a lággyal. Elkövettem egy hibát, amely az ellenfeleim számára lehetővé tette, hogy csökkentsék a lemaradásukat hozzám képest. Ekkor már túl kockázatos volt hajtani, és a negyedik hely egy olyan pályán, amely számomra elég bonyolult, rendben van, nem drámai, hogy az idényben először lemaradtam a dobogóról.”

Martín elmondta, számított rá, hogy a gumiválasztása akár rosszul is elsülhet, de „nem volt más lehetőségünk”. Mindezek ellenére egy ponton jelentős előnyt alakított ki a többiekkel szemben, de hibája miatt Pedro Acosta, Márquez és Maverick Viñales is utolérte, majd mindketten elmentek mellette. Utána pedig már nem akart kockáztatni, és végül Enea Bastianini is maga mögé utasította.

„Volt egy kis előnyöm Marckal és Pedróval szemben, de a tizenegyes kanyarban hibáztam, a nyolcadik körben pedig megint túl szélesre mentem – fogalmazott a 26 éves pilóta. – Aztán utolértek, és a féktávon megelőztek. Ezúttal nem voltam különösebben erős. Ezután már csak tartani akartam a ritmusom. Az utolsó körben mindent beleadtam, de Eneának több volt a tartaléka. A negyedik hely nem az, amit szerettünk volna, de a tizenhárom pont jó, és élveztem a csatákat.”

Annak ellenére, hogy lemaradt a dobogóról, Martín növelte előnyét az összetettben, hiszen a hétvége kezdetén még 18 ponttal vezetett Brad Binderrel szemben, most pedig már 21 egységgel áll Bastianini előtt. 80 pontja pedig sokkal több annál, amennyivel tavaly a szezonnak ugyanebben a szakaszában állt, hiszen 2023-ban mindössze 29 egységgel rendelkezett három forduló után.

Jelenleg nem gondolok a világbajnokságra, de örülök, hogy már nyolcvan pontunk van, ez elég sok – jelentette ki. – Örülnünk kell. Jó úton vagyunk, csak magunkra koncentrálunk, és megpróbálunk javítani a 2023-as eredményeken. Austin is egy olyan pálya, ahol korábban voltak gondjaink. Szóval nagyon jó ez az eredmény, és jobb, ha a bajnokság élén állunk, mintsem hátul.”

Martín mögött igencsak sűrű a mezőny, hiszen Bastianinit mindössze 10 pont választja el a hatodik Bindertől, közöttük pedig Viñales, Acosta és Francesco Bagnaia is ott van. A gyári Aprilia pilótája Austinban rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott, és ha tartja ezt a formát, akkor a bajnoki címért is bejelentkezhet. Honfitársa szerint azonban más az első számú esélyes, és nem saját magára gondolt.

Szerintem sok versenyző harcolhat a bajnoki címért – vélekedett. – Még mindig Pecco a favorit, ő az első számú. Ott van Marc, és ott van Pedro is, aki rendkívül jó és kiegyensúlyozott. Az a fontos, hogy mindig gyorsak és konzisztensek legyünk. Hat futamon öt dobogós helyezés nagyon jó, és ha egy rossz hétvégén negyedikek vagyunk, akkor azt örömmel elfogadjuk. Éreztem némi vibrációt, talán körönként egy-két tizedet [jelentett] a versenyen. Ez nem természetes, de nem is kifogás. Meg kell oldanunk.”