back to top
2024. május 03. 02:08
KezdőlapMoto3Mindenki a rossz motorra visszaszállni igyekvő pilótán nevet, de nem sokon múlt...

Mindenki a rossz motorra visszaszállni igyekvő pilótán nevet, de nem sokon múlt a nagyobb baj

Iván Ortolá ütközött Stefano Nepával a Moto3-as Amerikai Nagydíjon, majd mókás jelenet következett, hiszen ellenfele motorjára akart visszaülni. Azonban a balesetet jobban megnézve nem sokon múlott, hogy egészen más hangvétellel kelljen írni az incidensről.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, David Alonso óriási fölénnyel nyerte meg az Amerikai Nagydíjat a Moto3-as kategóriában. A második helyért már jóval izgalmasabb csata zajlott, és bár Daniel Holgado és Ángel Piqueras befutója is igazán emlékezetesre sikeredett, a legtöbbeknek talán nem erről fog megmaradni ez a futam.

Nem volt ellenfele Alonsónak a drámai esésekkel tarkított austini Moto3-as futamon

Hanem arról, ami az első 1. körben történt Iván Ortolá és Stefano Nepa között. Az MT Helmets versenyzője Collin Veijerrel és Piquerasszal csatázott, amikor a 15-ös kanyarban nekiment a holland pilótának, és elesett. Honfitársa még el tudott menni mellette, a LevelUp pilótája viszont már nem tudta elkerülni, így ő is a földön kötött ki.

Az esés után Nepa mellett kötött ki Ortolá KTM-je, míg az olasz versenyző gépe egészen a falig ment. Vélhetően ez is hozzájárult ahhoz, hogy a 19 éves motoros megzavarodott, és sajátja helyett ellenfele motorjához rohant azzal a céllal, hogy visszaüljön rá. Nepa kicsit később tápászkodott fel, de ő észnél volt, és amikor odaért, elzavarta onnan Ortolát, hogy végül tizennyolcadikként érjen célba.

A spanyol pilóta végül odatalált saját motorjához, de később megint bukott, és akkor már feladta a versenyt. Könnyen lehet, hogy ez az egész kalamajka annak a ténynek köszönhető, hogy tavaly pont a LevelUp versenyzője volt, és onnan került jelenlegi csapatához. Máskülönben azért nehéz lett volna összekeverni a rózsaszín festésű gépet a narancssárgával.

Persze a sportban előfordul, hogy az ember egy pillanatra megfeledkezik arról, hogy csapatot váltott. Csak amíg ez a labdajátékokban legfeljebb úgy szokott megnyilvánulni, hogy a mérkőzés előtt valaki rossz öltözőbe akar bemenni, addig a technikai sportokban ennél jóval látványosabban ki tud ütközni. A legismertebb példa talán Lewis Hamilton esete, aki a második, Mercedesszel teljesített futamán, a 2013-as Forma–1-es Maláj Nagydíjon előző csapatához, a McLarenhez állt be kerékcserére, de aztán neki is jelezték a problémát.

Ortolá és Nepa incidenséhez visszatérve, az eset végül úgy végződött, hogy talán az érintetteket leszámítva mindenki nevetett egy jót. Magát a balesetet megvizsgálva viszont nem sokon múlt, hogy egészen más vége legyen. Ezen a felvételen ugyanis jól látható, hogy amikor a 22 éves versenyző észleli az előtte kibontakozó bukást, felszedi a motorját, hogy kívül menjen el a másik KTM mellett. Ezután minden bizonnyal rögtön látta, hogy a külső ívet maga Ortolá blokkolja, és megpróbált a motor és a versenyző között elslisszolni, ami nem sikerült neki. Ráadásul az első kerekével jól kivehetően eltalálta a spanyol pilóta fejét, ami kifejezetten ijesztővé teszi a történteket. Szerencsére Ortolá megúszta, utána pedig a motor nem akadt meg annyira, hogy esetleg ráboruljon, így rögtön fel tudott kelni, a folytatás pedig már ismert.