back to top
2024. április 30. 20:26
KezdőlapMotoGPAz élről bukó Marc Márqueznek végig gondja volt, mérnöke csalódott a „hihetetlen”...

Az élről bukó Marc Márqueznek végig gondja volt, mérnöke csalódott a „hihetetlen” szereplés után

Marc Márquez elárulta, végig fékproblémákkal küszködött az Amerikai Nagydíjon, és részben ez okozta a bukását, de kiemelte, hogy jó volt a tempója. Versenymérnöke, Frankie Carchedi méltatta a nyolcszoros világbajnok teljesítményét.

Drámaian alakult Marc Márquez számára az Amerikai Nagydíj. A spanyol pilótának többször is vissza kellett zárkóznia, hogy az első helyért csatázhasson, de végig jó tempót produkált, és a futam közepén át is vette a vezetést. Nem sokkal később azonban elesett, így zsinórban másodszor nem tudta befejezni az adott hétvége főversenyét.

Óriási dráma, Marc Márquez az élről bukott, Viñales a borzalmas rajtja után írt történelmet

Márquezzel nem először történt meg, hogy vezető helyről esett ki Austinban, hiszen 2019-ben toronymagasan vezetett, amikor a 12-es kanyarban földre került. Most eggyel korábban, a 11-esben veszítette el a motor feletti irányítást. Mindez azonban nem véletlen, ugyanis a 31 éves motoros elárulta, hogy végig gondja volt.

A hétvége pozitívuma, hogy versenyképes voltam, a mai nap pozitívuma, hogy vezettem a futamot – nyilatkozta még vasárnap a MotoGP hivatalos honlapjának. – Sajnos viszont az egész versenyen rengeteg problémám volt az első fékkel, nagyon szenvedtem. Kicsit ez okozta a bukást. Elestünk, de tudjuk, miért estünk el, ez a legfontosabb.”

Az első kanyar után Márquez pozíciót veszített, aztán viszont végig ott volt az első négyben Jorge Martínnal, Pedro Acostával és Francesco Bagnaiával. Már a bukása előtt is volt egy necces pillanata, amikor a vezetésért megtámadta a Pramac versenyzőjét, de azt még megúszta annyival, hogy a másik két ellenfele is megelőzte. Azonban itt még volt visszaút, sőt, az élre is állt, de utána szinte rögtön elesett.

„A jó hír, hogy jól rajtoltam, az első kanyarban nagyon agresszív voltam, de szélesre mentem – foglalta össze a versenyét. – Aztán visszajöttem, és tudtam előzni, majd újabb hibát követtem el. Ismét visszajöttem, és vezettem a futamot. Amikor rátaláltam arra, amire rá akartam, buktam, de ezt leszámítva remek volt a tempó.”

Persze a pontok szempontjából ez nem igaz, de ami a sebességet illeti, egyértelműen ez volt Márquez eddigi legjobb hétvégéje a Ducatival. Ebből a szempontból tehát van mire építeni a két hét múlva esedékes jerezi forduló előtt. „Jól éreztem magam a motoron, meglátjuk, hogy tudunk-e tovább fejlődni – jelentette ki. – Ez lesz a legfontosabb.”

A futammal kapcsolatban Márquez versenymérnöke, Frankie Carchedi is megszólalt a közösségi médiában, és méltatta a nyolcszoros világbajnokot. Csalódott vagyok Marc miatt – írta vasárnap az X-en. – Egész versenyen az élmezőnyben menni a problémával együtt igazán hihetetlen. Rátaláltunk arra, amire tegnap szükségünk volt, de a futamon sajnálatos probléma lépett fel, amelyet tanulmányozunk és kijavítunk.”