back to top
2024. április 30. 20:51
KezdőlapMotoGPBagnaia azt hitte, a győzelemért is harcolhat, de már a futam közepére...

Bagnaia azt hitte, a győzelemért is harcolhat, de már a futam közepére nehéz helyzetbe került

Francesco Bagnaia elárulta, az első körökben jól érezte magát az Amerikai Nagydíjon, utána viszont vibrációt tapasztalt, ám bízik a csapatban, hogy képesek lesznek megoldani a problémát. A címvédő az újabb dobogót szerző Pedro Acostát is méltatta.

Kifejezetten gyenge hétvégét zárt Francesco Bagnaia Austinban. A gyári Ducati pilótája ugyan a negyedik helyre kvalifikált az időmérőn, de a sprintfutamot elrontotta, és csak nyolcadikként ért célba. Az olasz versenyzőre ugyanakkor jellemző, hogy vasárnap jobb eredményt ért el, és bár ez tényszerűen most is igaz volt, a látványos formajavulás ezúttal nem jött össze.

A rajt után nehéz helyzetbe került, ugyanis az 1-es kanyarban bekerült Maverick Viñales és Jorge Martín közé, ám utána tudta tartani a lépést a Pramac motorosával, valamint Pedro Acostával és Marc Márquezzel. Sőt, egy ideig a második pozícióban motorozott, utána viszont jelentősen visszaesett a tempója.

Óriási dráma, Marc Márquez az élről bukott, Viñales a borzalmas rajtja után írt történelmet

„Délelőtt a sprinten használt gumit tettem fel, csak hogy több kört tegyek meg használt abroncson, és kiderítsem, hogy végig lehet-e menni a futamon lágy gumival – nyilatkozta a leintés után. – Azt hiszem, ez volt a helyes választás. A versenyem jól indult, jól éreztem magam. A hatodik körig azt gondoltam, hogy képes vagyok harcolni a győzelemért vagy a dobogóért. Aztán viszont nagy vibrációt kezdtem el érezni a bal oldalon, és nagyon nehéz volt mindezt menedzselni.”

Márquez kiesésével ugyan Bagnaia nyert egy pozíciót, de mivel az óriási felzárkózást bemutató Viñales, majd Bastianini is elment mellette, csak az ötödik pozícióban zárt. Ezzel a 2022-es Valenciai Nagydíj óta először fordult elő vele főfutamon, hogy nem bukott, de nem állt fel a dobogóra. A címvédő ugyanakkor hisz benne, hogy felül tudnak kerekedni a problémákon.

Meg kell értenünk a helyzetet, és meg kell oldanunk a gondokat, mert most rendkívül nehéz – fogalmazott. – A szituáció nagyon hasonlít a 2022-eshez, amikor az idény elején »védekező üzemmódban« kellett versenyeznem. Azonban tökéletesen tudom, hogy képesek leszünk megoldani a problémát, és újra az élmezőnybeli pozíciókért fogunk csatázni. Minden bizalmam a csapatban van.”

Bagnaia ezzel visszacsúszott a tabella ötödik helyére, hátránya pedig már 30 pont a listavezető Martínnal szemben. Ráadásul egyelőre csapaton belül is alulmarad, hiszen eddig 9 ponttal kevesebbet gyűjtött Bastianininél. Az ifjabbik olasz pilóta nem tapasztalt hasonló problémákat, mint honfitársa, amin a címvédő meg is lepődött.

Furcsa, mert Enea Bastianininek egyáltalán nem volt vibrációja ezen a hétvégén – jelentette ki. – Jól éreztem magam. Martín minden nap gyors volt, de vasárnap gondjai voltak. Nehéz a helyzet három motorral, Franco [Morbidelli] továbbra is tanul, így nehéz neki hagyni, hogy ugyanazzal a csomaggal versenyezzen. Eneának problémái voltak a fékezésnél és a kanyarokban, aztán vasárnap hirtelen képes volt a győzelemért motorozni. Ilyenkor csak hat körön át kell csatázni a diadalért.”

A verseny egyik üde színfoltja ezúttal is Pedro Acosta volt, aki végig ott volt az élmezőnyben, és Márquez kiesése után úgy tűnt, hogy meg is nyerheti a futamot. Végül Viñalesszel nem tudta tartani a lépést, de zsinórban másodszor állhatott fel a dobogóra, és ezúttal már teljesen önerőből. Bagnaia nem győzte méltatni az újoncot.

Acosta jobban lenyűgözött, mint vártam – árulta el. – Nagyon gyors. Semmivel nem törődik, még a gumikkal sem. Nem fél. Így küzdeni, anélkül hogy bármilyen tapasztalata lenne, nagyszerű. Egyszerűen meg kell dicsérnem. Ő és a KTM remek kombináció. Nagyon örülök neki. Ugyanakkor szeretnék újra előttük lenni, ez a célom. Az egyetlen terület, ahol most igazán erős voltam, a fékezés volt, de ez nem volt elég.”