back to top
2024. május 04. 00:33
KezdőlapMotoGPZarco a rossz eredmények ellenére is bízik a Hondában, pedig a gyártó...

Zarco a rossz eredmények ellenére is bízik a Hondában, pedig a gyártó még az „alapokat” keresi

Johann Zarco úgy gondolja, hogy a motor kiábrándító teljesítménye ellenére márkatársaival együtt türelmesnek kell még lennie a Hondával szemben. A francia pilóta elárulta, hogy miért hagyta el a Ducatit a japán gyártó kedvéért.

Az idei MotoGP-szezon egyelőre nem a Hondáról szól, legalábbis jó értelemben biztos nem. A japán gyártó pilótáit az eddig megrendezett versenyek leintésekor szinte mindig a mezőny leghátuljában lehetett megtalálni, már amikor egyáltalán többen célba tudtak érni, hiszen például az Amerikai Nagydíj főfutamán négyük közül hárman is buktak. A földre kerülők közé tartozott Johann Zarco is, akinek a mostani az első idénye az aszakaiak egyetlen ügyfelénél – amelyet minden jel szerint az eredményeik dacára meg tudnak tartani –, az LCR-nél. Zarco viszont az eddigi küszködés ellenére sem veszítette el a hitét.

Teljesen összezavarja a Hondát, hogy nem működnek az „elméletileg jó” fejlesztések

„Természetesen lehetnénk frusztráltak, amiért [a motor] lekorlátoz minket, de inkább türelmesnek kell lennünk – idézi Zarcót a SPEEDWEEK.com. – Ez a jelenlegi helyzet, de ezzel is tudok mit kezdeni, bár csak a benyomásaimat tudom közvetíteni, a többi már a mérnökökön múlik. Én nem vagyok mérnök, és így nem fogom megmondani nekik, hogy mit kellene csinálniuk. Olyan motorok ellen harcolunk, amelyek már korábban is nagyon jó alappal rendelkeztek, és arra építkezve fejlesztették tovább őket. Mi viszont még mindig az alapokat keressük. Ezért vannak néha nagyobb problémáink, és ezért maradunk le, de én továbbra is nagyon bízom a japánokban.”

Zarco a tavaly csapatvilágbajnoki címet szerző Pramacot és a mezőny jelenlegi legjobb motorját gyártó Ducatit hagyta ott az LCR és a Honda kedvéért. A francia pilóta elmagyarázta, hogy miért hozta meg ezt az első ránézésre kissé érthetetlennek tűnő döntést.

„Ezzel a projekttel még inkább a jövőbe tekinthetek. Ez pedig elősegítheti, hogy sportolóként fejlődni tudjak. Ezért volt számomra annyira érdekes ez a lehetőség  – mondta a kétszeres Moto2-es világbajnok. – A téli szünetben sportolóként sikerült fejlődnöm az [új] edzésmódszereknek köszönhetően. Ez pedig nagyon király, mivel így jobban tudok teljesíteni a motoron is. Meg akartam szabadulni annak az állandó nyomásától, hogy eredményesnek kell lennem. Tökéletesen elég annyi nyomás, amennyit én magamra teszek azért, hogy jó eredményeket érjek el.”

Zarco szerint a Honda nem követheti el ugyanazt a hibát vele, mint Marc Márquezzel